ΓΥΜΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ 2011
16 February 2014

Είναι αρκετά συνηθισμένο πλέον στη χώρα μας να συναντάμε στην κατηγορία των κόκκινων κρασιών κυρίως, τιμές που φλερτάρουν έντονα με τα 30 ευρώ, ενίοτε και πολύ περισσότερο. Συνήθως πρόκειται για κρασιά μικρής παραγωγής που κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, από χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που είναι υπεύθυνες για πολύ συμπυκνωμένο φρούτο, μεγάλες εκχυλίσεις και μπόλικο νέο βαρέλι σε ένα στυλ που επιθυμεί να προσεγγίσει τα πλούσια κρασιά του Νέου Κόσμου, ιδιαίτερα δε κλείνοντας το μάτι στην Αυστραλία.

Μερικές φορές τα κρασιά έχουν αρκετά φρέσκο και καθόλου υπερώριμο φρούτο ικανό να υποστηρίξει τη νέα δρυ που χρησιμοποιείται στην ωρίμαση ενώ άλλες φορές απλά μυρίζουν ακριβά χωρίς να υπάρχει το υπόβαθρο και ο σκελετός ενώ το φρούτο είναι μαρμελαδέ και ίσως λίγο σταφιδιασμένο.

Ο Γυμνός Βασιλιάς από το πολύ καλό Κτήμα Πιερία Ερατεινή που ιδρύθηκε το 2006 στον Κολινδρό της Πιερίας από τους καταξιωμένους οινολόγους Ανδρέα Πάντο και Παύλο Αργυρόπουλο είναι από τα premium Ελληνικά κρασιά που αν και αρκετά συμπυκνωμένο δεν υπερβάλλει  σε κανένα επίπεδο καταφέρνοντας με ένα δικό του τρόπο να φαίνεται λιγότερο ογκώδες. Αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία του Γυμνού Βασιλιά δηλαδή η έκφραση του πλούτου που είναι όμως συγκαλυμμένος χωρίς περιττά φτιασίδια.

Το κόνσεπτ πίσω από τη ναυαρχίδα του Κτήματος είναι η δημιουργία μίας ιδιαίτερης έκφρασης της ποικλίας Syrah που συμπληρώνεται με το σπάνιο Κολινδρινό σε ποσοστό 15%. Ο Ανδρέας Πάντος μας σχολιάζει ότι ''το Κολινδρινό δίνει επιπρόσθετη τανική δομή στο κρασί και γεύση πικρής σοκολάτας''. Για τους δύο οινοποιούς ο Γυμνός Βασιλιάς είναι η δική τους εκδοχή στην αναζήτηση του μεγάλου ελληνικού Syrah, μίας ποικιλίας που της πάει η Ελλάδα και δείχνει τις δυνατότητές της από την Κρήτη έως τη Θράκη.

Τα σταφύλια προέρχονται από έναν μόλις αμπελώνα 8.5 στρεμμάτων με τα πρώτα αμπέλια να έχουν φυτευθεί το 1999 σε υψόμετρο 400 μέτρων. Το υψόμετρο και τα νότια ψυχρά ρεύματα από τον Όλυμπο ευνοούν την ωρίμαση διατηρώντας το φρούτο φρέσκο που είναι όλη η ουσία. Η συνολική παραγωγή είναι 4.000 standard φιάλες και 400 magnum που κυκλοφορούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία, την Αμερική και το Βέλγιο.

Στο οινοποιείο γίνεται συν-οινοποίηση των δύο ποικιλιών σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες ζύμωσης που δεν ξεπερνούν τους 24 βαθμούς ενώ η συνολική εκχύλιση είναι επιπέδου Bordeaux διάρκειας άνω των 25 ημερών. Η γυμνή αλήθεια του Βασιλιά και εμφάνισή του στο ποτήρι μας γίνεται χωρίς προσθήκη ενζύμων, έξτρα τανινών, με φυσικές μεθόδους χωρίς χρήση αντλιών αλλά βαρύτητας και βεβαίως χωρίς φιλτράρισμα. Το μοναδικό του λούσο που δεν προεξέχει όμως, είναι η ωρίμαση σε νέα βελανιδιά για 18 μήνες.

1608907_10202271449839932_2128557778_n

Ο Γυμνός Βασιλιάς του 2011 που μόλις κυκλοφόρησε έχει χρώμα σχεδόν μαύρο αδιαπέραστο και στη μύτη ξεπηδούν αρώματα μαύρου φρούτου, μικρής φυτικότητας μαζί με βανίλλια, γλυκόριζα και άλλα μπαχαρικά. Στο στόμα είναι σαρκώδες, γεμάτο αλλά όχι υπερβολικό με πλούσιες τανίνες που είναι σφιχτές ακόμα και δείχνουν ότι θα εξελιχθούν αρμονικά. Το 15% αλκοόλ δεν ακούγεται άσχημα ενώ η επίγευσή του είναι αρκετά μακρυά.  Πίνεται και τώρα αλλά μη διστάσετε να το αφήσετε σε καλές συνθήκες παλαίωσης για μία πενταετία(91).

file_62_26_1_2

Γυμνός Βασιλιάς 2011, ΕΛΤ 25 ευρώ

   

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages