ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΝΟΚΙΟ ΣΤΟΝ ΠΙΝΟΚΙΟ-THE AFTERTASTE
04 July 2014

Ούτε φινόκιο είχαμε, αλλά η αλήθεια είναι πως ούτε και Πινόκιο βρήκαμε ανάμεσα στους συμμετέχοντες, στην τελευταία γευσιγνωσία των Wine Commanders για τη φετινή σεζόν.

Ένα workshop το οποίο στήσαμε δίνοντας όλη μας την ενέργεια και διατεινόμενοι ότι προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τη βιονική μύτη, τον Έλληνα Άρχοντα των Φρούτων, που μπορεί να μυρίσει τα πάντα στο κρασί.

Ζέσταμα με πεπόνι, φράουλα, βιολέττα και μανιτάρια από τα 54 αρώματα που διαθέτει η Le Nez du Vin Ζέσταμα με πεπόνι, φράουλα, βιολέττα και μανιτάρια από τα 54 αρώματα που διαθέτει η Le Nez du Vin

 

 

Τι βρήκαμε αντ' αυτού;

Ανθρώπους που μπήκαν για πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία προσπαθώντας να ανακαλέσουν τις οσφρητικές τους μνήμες και να εντοπίσουν τι τους μύριζε κάθε κρασί. Και μάλλον τους άρεσε που αντί να διαβάζουν μια έτοιμη γευσιγνωσία προσπαθούσαν οι ίδιοι να παίξουν το παιχνίδι.

Δύο πυροβολημένους Wine Commanders να βάζουν το κόσμο να μυρίζει από βρεγμένες πέτρες, μύρτιλλα και κεριά( ευτυχώς όχι αναμμένα), μέχρι μάνγκο, ανανάδες, τριών ειδών βερίκοκα (Μπεμπέκου, Διαμαντοπούλου και αποξηραμένα)  και ότι άλλο βάζει ο διεστραμμένος νους σας ή μάλλον νους μας.

Καμιά τριανταριά νοματαίους να ανταποκρίνονται με μεγάλη χαρά στις ορέξεις μας, συζητώντας ή διαφωνώντας εν μέσω πανηγυρισμών και απογοητεύσεων.

10429016_10203381863279574_2108034784_n

Μεγάλα ποσοστά επιτυχίας σε μια τυφλή γευσιγνωσία, που αποδεικνύει αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε μπορεί να μυρίσει, έστω και αν κατατάσσει τον εαυτό του στην κατηγορία του μέσου ή πρωτάρη καταναλωτή και δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα αρώματα μεσαίου επιπέδου εξοικείωσης όπως για παράδειγμα τα αρώματα πεπονιού, κερασιού, πράσινης πιπεριάς κλπ.

Οι οσφρητικές μνήμες του καθενός είναι σημαντικές  προσδιορίζοντας την ευκολία με την οποία μπορεί να  ανακαλεί ορισμένα αρώματα σχεδόν αυτόματα στη μνήμη του. Και μπορεί το λίτσις που για τους Ασιάτες παίζει τρελά εμείς να μη το πολυέχουμε ως άρωμα στο μυαλό μας, αλλά ένα πεπονάκι ρε αδερφέ όλοι λίγο ως πολύ μπορούμε να το καταλάβουμε. Δε πάει να είναι Αργίτικο, Cavaillon ή ότι ράτσα θέλει...

Μάλλον τα γλυκά κρασιά σε επίπεδο αρωματικό είναι περισσότερο εύκολο να τα προσεγγίσουμε σε ένα πρώτο στάδιο σε σχέση με τα ξηρά, κρίνοντας τουλάχιστον από τη σαρωτική πλειοψηφία των επιτυχημένων απαντήσεων σε σχέση με το γλυκό κρασί της βραδιάς.

securedownload

Κλείνοντας και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί σας, το ρόλο του Άρχοντα των Φρούτων τον έχει κερδίσει επάξια ο James Molesworth του Wine Spectator. Αυτό το οποίο θέλαμε από το δικό μας workshop ήταν να βρεθεί τελικά μια ισορροπία. Ας είστε λοιπόν διστακτικοί όταν διαβάζετε για goji berry, γκουάβες ή  lapsang tea στη περιγραφή ενός κρασιού από Έλληνες τουλάχιστον. Από την άλλη μην αφήσετε κανέναν να σας πείσει ότι δε μπορείτε να μυρίσετε τα φρουτάκια σας, τα λουλουδάκια σας ή και την πράσινη πιπεριά σας. Εκεί ήσασταν και το είδατε με τα ίδια σας τα μάτια.

Μέχρι το Σεπτέμβριο που θα επιστρέψουμε δυναμικά με νέες γευσιγνωσίες έχετε ένα ολόκληρο καλοκαίρι να μας διαβάζετε... Εννοείται πως έχουμε πολύ δυνατά κείμενα στα σκαριά!

Το flight των λευκών κρασιών Το flight των λευκών κρασιών

 

Το flight με τα κόκκινα κρασιά Το flight με τα κόκκινα κρασιά

 

 

The Magnums The Magnums

 

 

The Jeroboam(3lt) The Jeroboam(3lt)

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages