ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
08 June 2014

Χαρτιά δε παίζουμε και γενικά με το τζόγο δε τα πάμε καλά, ωστόσο δε γίνεται να μην παραδεχτούμε πως το Ασύρτικο της Σαντορίνης αποτελεί τον άσο στο μανίκι που ως Ελληνικό κρασί διαθέτουμε. Μια ποικιλία που μπορεί να στρέφει πάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας αποτελώντας τον πολιορκητικό κριό της Ελλάδας στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο John Downes MW, κατά τη περσινή επίσκεψη του Ινστιτούτου στην Ελλάδα. 

Τι σημαίνει Ασύρτικο λοιπόν; Σημαίνει να επισκέπτεται το Ελληνικό περίπτερο στο Πεκίνο ο Gerard Margeon, executive wine director στα εστιατόρια του Alain Ducasse, για να σου εκμυστηρευτεί τον έρωτα του για την ποικιλία και τη Σαντορίνη. Και μέσα σε τρεις μέρες να περνάει τέσσερις φορές από το wine bar των New Wines of Greece, με το πρόσχημα ότι φέρνει κάθε φορά φίλους του για να δοκιμάσουν παρέα. Γαλλικά μπορεί να μη γνωρίζουμε, ωστόσο είναι εύκολο να αντιληφθούμε το πότε κάποιος θριαμβολογεί για την ανακάλυψή του.

Ασύρτικο σημαίνει επίσης εκεί που δοκιμάζεις κάποια συγκλονιστικά Riesling από την κλασική πλέον Clare Valley της South Australia να γνωρίζεσαι με τον David Tuney, Νεοζηλανδό παραγωγό ο οποίος αποδέχεται τη πρόσκληση σου για την πρώτη του γνωριμία με το Ελληνικό κρασί. Και φεύγοντας από το ελληνικό περίπτερο να σε παρακαλάει στην κυριολεξία για να του δώσεις μια φιάλη Καβαλιέρο 2011 ώστε να τη συστήσει στους συνεργάτες του.

Και αντί να πας εσύ πρώτος στο περίπτερο των Αλσατών για ένα ονειρικό tasting με συγκλονιστικά Grand Cru Riesling δεκαετίας ή Pinot Gris SGN που κοστίζουν μια μικρή περιουσία, να έρχονται αυτοί πρώτοι σε σένα. Και πάλι στην "έξοδο" να σου ζητάνε το ποτήρι τους γεμάτο με Ασύρτικο για να το δειγματίσουν και στις γυναίκες τους που έμειναν πίσω στο γαλλικό περίπτερο.

Ασύρτικο σημαίνει να έρχεται Γάλλος head sommelier με το όνομα Fabien Etienne και μεταλλική business card που σε ψαρώνει τρελά και να σου λέει περήφανα ότι ήδη διαθέτει ανάμεσα στις 800 ετικέτες στο boutique υπερπολυτελες ξενοδοχείο που δουλεύει στο Macao, μια Σαντορίνη για κόντρες με κορυφαία Chablis. Και για να πούμε την αλήθεια τους είχαμε τους Γάλλους για ψηλομύτες.

Και απανωτά να σκάνε ο ένας μετά τον άλλον οι Αυστραλοί εκθέτες λες και έχει πέσει σύρμα για να δοκιμάσουν τη ποικιλία. Και ο ενθουσιασμός να αυξάνεται στην πληροφορία, τουλάχιστον για όσους δε το γνωρίζουν ήδη, ότι ο παραγωγός Jim Barry έχει ήδη φυτέψει από το 2012, δυστυχώς μόλις 5 στρέμματα Ασύρτικο στην Αυστραλία.

Φυτεύοντας Ασύρτικο στην Αυστραλία Φυτεύοντας Ασύρτικο στην Αυστραλία

 

 

Και φυσικά να παρελαύνουν Τούρκοι και Αρμένιοι και η εκπρόσωπος των Wines of Chile και πολλοί πολλοί ακόμη για δοκιμή. Και με την ευκαιρία όλο και να σπρώχνουμε από δίπλα και τις άλλες ελληνικές ποικιλίες για να κερδίσουν και αυτές το μερίδιο θαυμασμού που τους αντιστοιχεί. Στατιστικά στοιχεία δεν έχουμε που να το αποδεικνύουν, ωστόσο άλλο περίπτερο με τέτοιο traffic από τον ανταγωνισμό δε παίζει να υπήρχε.

Σεβασμός είναι λοιπόν αυτό που κερδίζει το Ελληνικό κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο από το Ασύρτικο. Και δε ξέρουμε αν πρέπει να ευχαριστούμε μόνο την τύχη μας, ή την καταστροφή από την έκρηξη του ηφαιστείου πριν χιλιάδες χρόνια, ή μόνο τους Έλληνες παραγωγούς, ή την Jancis Robinson και όλους τους κρασάδες ανά το κόσμο για το όνομα που έχει φτιάξει το σταφύλι της Σαντορίνης.

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως όχι μόνο πρέπει να διαφυλαχθεί αλλά να εκτιναχθεί η ποιότητα σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό κυρίως για τους πολλούς μνηστήρες που βλέπουν τη Σαντορίνη σαν λουκουμάκι αλλά και όσους από τους ήδη εδραιωμένους παραγωγούς θεωρούν ότι έχουν αποκλειστικότητα στο νησί. Μόνο κορυφαία ποιότητα χρειαζόμαστε και τους κατάλληλους μηχανισμούς για να εξαργυρωθεί αυτή η επιτυχία, τίποτα άλλο. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε σε επερχόμενο άρθρο που θα "καίει".

****Η κεντρική φωτό από το http://www.1winedude.com/ και η φύτευση του Ασύρτικου από το http://www.theshout.com.au/

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages