ΑΦΙΞΗ ΠΤΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΕΛΕΠΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
19 February 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Ο πάντα ανήσυχος Γιάννης Τσέλεπος μετά την ενασχόλησή του σε δύο ζώνες Π.Ο.Π. της Μαντινείας και της Νεμέας, κάνει το τρίτο του βήμα στη Σαντορίνη αποφασισμένος να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ιδιαιτερότητας ενός αμπελώνα που αποτελεί πλέον αντικείμενο συζήτησης εντός και εκτός των τειχών.

Πολύς κόσμος πάει και έρχεται στο νησί, με τα Airbus και τα charters που προσγειώνονται να μην αποβιβάζουν μόνο Κινέζους τουρίστες αλλά και Έλληνες παραγωγούς. O Τσέλεπος όμως δεν πήγε για διακοπές, αλλά για να στήσει Σαντορίνες που στοχεύουν ψηλά, τιμολογούνται αντίστοιχα και μπορούν να πείσουν την εγχώρια και τη διεθνή αγορά όπως χαρακτηριστικά είπε: "πως τα κρασιά της Σαντορίνης ανήκουν σε μια ξεχωριστή κατηγορία".

Τι ξέρει καλύτερα από τους εδραιωμένους παραγωγούς ή ποια είναι η νέα έκφραση του αμπελώνα της Σαντορίνης που φέρνει, θα χρειαστεί να περάσει περισσότερος χρόνος για να σας απαντήσουμε με ασφάλεια. Σίγουρο όμως είναι πως έχει στο πλευρό του εξαιρετικούς συνεργάτες, 125 ιδιόκτητα στρέμματα της οικογένειας Χρυσού και μπόλικη εμπειρία για να ανεβάσει τον πήχη όσο μπορεί πιο ψηλά.

Βασικός άξονας του εγχειρήματος είναι ο ιδιόκτητος αμπελώνας από τον οποίο προέρχεται αποκλειστικά το σταφύλι, κάτι το οποίο σημαίνει απόλυτο έλεγχο πάνω στην ποιότητα της πρώτης ύλης και αποχή από το "ξύλο" που πέφτει κάθε Αύγουστο για να εξασφαλιστεί σταφύλι από τα οινοποιεία. Ωστόσο οι 12.500 φιάλες από 125 στρέμματα που παρήχθησαν το 2014 κάνουν το εγχείρημα να φαντάζει μη βιώσιμο, σαν το χρέος ένα πράγμα αφού φέτος οι στρεμματικές αποδόσεις περιορίστηκαν σε μόλις 140 κιλά το στρέμμα.

Βέβαια ο Τσέλεπος επενδύει στην ποιοτική αναβάθμιση του αμπελιού που μέσα στα επόμενα 5-7 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα, αναμπέλωση με καταβολάδες και την απομάκρυνση ιωμένων σταφυλιών, θα ανεβάσει σταδιακά τις αποδόσεις στα 400 κιλά το στρέμμα, άρα και τον αριθμό των παραγόμενων φιαλών κοντά στις 40.000.

Σαντορίνη Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος 2014 Σαντορίνη Κάναβα Χρυσού-Τσέλεπος 2014

 

 

Η πρώτη δοκιμή του κρασιού έλαβε χώρα στο εστιατόριο Μilos σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση που έλυσε πολλές απορίες, έθεσε ερωτήματα και προβληματισμούς και έδωσε ιδέες για ιδανικά ταιριάσματα του κρασιού με διάφορα πιάτα, με τον συνδυασμό με το καταπληκτικό στρείδι να είναι memorable.

Ο Τσέλεπος στην παρουσίασή του εξήγησε το εγχείρημα και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον αμπελώνα της Σαντορίνης υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ''ότι ένα μεγάλο πρόβλημα για την αναβάθμιση του αμπελώνα δημιουργείται από την στάση του Συνεταιρισμού του νησιού, την μεγάλη ηλικία των αμπελιών και την έλλειψη πραγματικών αμπελουργών''.

Τα σταφύλια προέρχονται από τρεις περιοχές, με το Εμπορείο και το Ακρωτήρι να δίνουν την ραχοκοκαλιά στο χαρμάνι και τον Πύργο με τα σταφύλια από πιο όψιμο τρύγο να δίνουν βάθος φρούτου και μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Σκοπός είναι να αναδειχτεί η πολύ καλή πρώτη ύλη με ελάχιστες παρεμβάσεις στο οινοποιείο. Προς το παρόν η οινοποίηση φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις Καραμολέγκου όμως υπάρχουν σχέδια για ξεχωριστό οινοποιείο τα προσεχή χρόνια.

Στη δοκιμή του το κρασί αν και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε πλήρως, ήταν αρκετά σφικτό αρωματικά, με ώριμο μήλο, εσπεριδοειδή, καλή δόση ορυκτότητας και μία νότα από μέλι. Δωρική αρωματική έκφραση όπως περιμένεις από μια τυπική Σαντορίνη στο ξεκίνημά της. Στο στόμα διαθέτει υψηλή καθαρότητα φρούτου, ισορροπεί θαυμάσια το πάχος με την κομψότητα της φρεσκάδας ενώ διαθέτει πολύ καλά ενσωματωμένη οξύτητα που καθιστά το κρασί προσεγγίσμο από τώρα. Πιθανώς να θέλαμε λίγη παραπάνω ένταση στην παλέττα όμως συνολικά είναι μία εξαιρετικά υποσχόμενη πολύ καλή πρώτη προσπάθεια μίας καθαρής έκφρασης Σαντορίνης. Θα την ξαναδοκιμάσουμε μετά από ένα τρίμηνο και θα επανέλθουμε ακόμα πιο αναλυτικά. (89-91/100)

(Σαντορίνη Τσέλεπου 2014, 13.5abv, ΕΛΤ: 18,00€)

RELATED POSTS
31 March 2015
Τα έχουμε ξαναπεί! Το Μοσχοφίλερο δε παλαιώνει με τίποτα, το Σαββατιανό είναι μόνο για ρετσίνες, το χύμα κρασί είναι καλύτερο ή τουλάχιστον πιο αγνό από το εμφιαλωμένο... Αλλάξτε πλευρό τώρα και ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages