Γκρεμίζοντας τις προκαταλήψεις: Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2009
23 June 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι οι ξανθές είναι χαζές, οι μετανάστες  εγκληματίες και το Σαββατιανό κατάλληλο για να γεμίζει ΜΟΝΟ 20λιτρους ασκούς σας προτείνουμε να μη διαβάσετε το άρθρο. Έτσι και αλλιώς θα βρείτε άπειρα blogs ή ποσταρίσματα που υιοθετούν πλήρως τις παραπάνω απόψεις.

Για εμάς όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Είναι απλά στερεότυπα και αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και που ειδικά στο κόσμο του κρασιού οδηγούν σε μειωμένη απόλαυση. Η αλήθεια είναι πως μπροστά σε κάποιες ποικιλίες, ο καταναλωτής φαίνεται να κλείνει επιδεικτικά τα μάτια του no matter what. Συνήθως είναι η κακή φήμη που προηγείται του ονόματος και που σχετίζεται είτε με πολύ χαμηλής ποιότητας κρασιά που μπορεί να παράγει μια ποικιλία ή με ένα συγκεκριμένο στυλ όπως για παράδειγμα στο Beaujolais στην περίπτωση του Gamay.

Το Σαββατιανό μάλλον αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό ελληνικό παράδειγμα, αποτελώντας το 'αποπαίδι' των Ελληνικών ποικιλιών που λίγοι το πίστεψαν ενώ η μεγάλη πλειοψηφία προτιμάει να βάζει πιπέρι στο στόμα της αντί να το δοκιμάσει. Υπάρχουν ακόμα στις μέρες μας sommeliers, που σνομπάρουν τρελά την ποικιλία και δημοσιογράφοι που βλέπουν ταβάνι και μάλιστα χαμηλό, στις δυνατότητες της.

Και όμως έρχεται εκείνη η στιγμή που ο Βασίλης Παπαγιαννάκος σου δίνει να δοκιμάσεις την-κάτω από το τραπέζι-φιάλη με το Σαββατιανό του 2008 και αισθάνεσαι την ανάγκη να καταπιείς τη γλώσσα σου. Τέτοια εξέλιξη θα τη ζήλευαν τα καλύτερα λευκά κρασιά του κόσμου. Δε μπορεί θα του 'έκατσε' η χρονιά σκέφτεσαι αφού δε παίζει Σαββατιανό πενταετίας να πίνεται καν. Τουλάχιστον έτσι σου είπαν κάποτε.

Δεύτερο χτύπημα κάτω από τη μέση και δοκιμάζεις σε επόμενο χρόνο στο οινοποιείο και τη χρονιά του 2009. Λιγότερη καχυποψία αυτή τη φορά, ωστόσο  με την αμφιβολία μέσα σου να παίζει τρελά ακόμα. Μετά τη δοκιμή είσαι σε θέση να εντοπίσεις το μεγάλο μειονέκτημα του 2009. Δυστυχώς μόλις 12 φιάλες υπάρχουν στο κελάρι του παραγωγού από αυτό το μικρό διαμαντάκι. Σφίγγεις λίγο τα δόντια σου και αναρωτιέσαι γιατί να μη γινόταν όλοι να μπορούσαν να το δοκιμάσουν.

Guys ας μη γελιόμαστε άλλο... Εκεί έξω υπάρχει ένας αμπελώνας που λέγεται Αττικός αμπελώνας και αρκεί απλά να τον περπατήσεις για να ανοίξουν λίγο το μάτια σου και να καταλάβεις τι παίζει.  Ξερικά αμπέλια σε μορφή θάμνων(bush vines), ηλικίας που φτάνει τα 50 έτη, ζεστό και ξηρό κλίμα που αναστέλλει τη δράση των ασθενειών, ενώ πάντα ένα δροσερό αεράκι που φυσάει από τη θάλασσα και δροσίζει το αμπέλι.

Τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά εδάφη, αναγκάζουν τις ρίζες να σκάψουν σε απίστευτο βάθος για να βρουν τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν. Μέσα στο ίδιο αμπελοτεμάχιο βλέπεις λευκά ασβεστολιθικά εδάφη, ενώ λίγα μέτρα παραπέρα κοκκινόχωμα, ή μεγάλο ποσοστό σε πέτρες,  ένα πλουραλισμό που στη Βουργουνδία θα θαύμαζε όλος ο πλανήτης. Όσο και αν φαντάζουν οι συνθήκες εχθρικές το Σαββατιανό έχει προσαρμοστεί απόλυτα μέσα από τα χρόνια στα εδάφη και το κλίμα της Αττικής.

Έτσι για την ιστορία και μόνο, αφού μάλλον θα πρέπει να σκοτώσεις για μια από τις μόλις δώδεκα φιάλες του 2009 που έχουν απομείνει, το χρώμα του κρασιού έτεινε στο χρυσό, ενώ η μύτη είχε πολυπλοκότητα και υπέροχη εξέλιξη χωρίς ίχνος κούρασης, με αρώματα ώριμων φρούτων, νύξεις petrol, μαζί με βότανα, μέλι και αμυγδαλόπαστα.  Στόμα εκφραστικό, με οξύτητα τόση όση ώστε να με κρεμάει το κρασί,  εξαιρετική συμπύκνωση και μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση. (91/100)

Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2009 Σαββατιανό Παπαγιαννάκου 2009

 

Το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι και θα παραμείνει ο βασιλιάς του Ελληνικού αμπελώνα, ωστόσο καλώς ή κακώς ποσοτικά δε φτάνει. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και κυρίως το πνεύμα μας ελεύθερο από προκαταλήψεις, σε σχέση με το τι έρχεται από πίσω. Έτσι για εμάς που προσεγγίζουμε το κρασί με αυτό το σκεπτικό έχουμε να πούμε πως το Σαββατιανό rocks και όσοι από εσάς θέλετε ας χτυπιέστε κάτω σαν χταπόδια...

 

Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages