ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ-MERLOT ΝΟΥΛΑΣ 2011
05 November 2013

Αν έχετε βαρεθεί να δοκιμάζετε τα ίδια κρασιά και νιώθετε ασφαλείς να δείτε και κάτι διαφορετικό, μία καλή ιδέα είναι να βάλετε στη λίστα σας και κρασιά από μικρούς παραγωγούς.

Τι το ιδιαίτερο μπορούν να έχουν αυτά τα κρασιά; Πολύ απλά είναι φτιαγμένα σε διαφορετική κλίμακα που τους επιτρέπει πολύ συχνά να εκφράζουν μία αυθεντικότητα και ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Πως γίνεται αυτό; Κατ'αρχάς με την έξτρα προσοχή που έχει τη δυνατότητα να δώσει ο ίδιος ο οινοποιός σε όλα τα στάδια της παραγωγής σε συνδυασμό με την επιθυμία για βελτίωση της ποιότητας. Και τα δύο είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και σε περίπτωση που πετύχει η συνταγή έχετε καλές πιθανότητες να βρείτε κάτι συναρπαστικό και ποιοτικό μαζί .

Ο Άγγελος Νούλας είναι μία τέτοια περίπτωση οινοποιού που ψάχνεται, πειραματίζεται και φτιάχνει χρόνο με το χρόνο καλύτερα κρασιά. Με μόλις 15.000 φιάλες ετήσια παραγωγή και συνολικά 25 στρέμματα εκ των οποίων 6 ιδιόκτητα παράγει 5 κρασιά που όλα τους έχουν προσωπικότητα.

Η φιλοσοφία του εστιάζεται στην εύρεση των καλύτερων αμπελοτοπιών ανά την Ελλάδα. Έτσι για το Chardonnay συνεργάζεται με αμπελουργούς στην Ορεινή Αιγιάλεια(1000 μέτρα υψόμετρο), για το Cabernet Sauvignon που δίνει το ξεχωριστό Gris de Noir παίρνει φρούτο από την περιοχή της Αταλάντης ενώ για το Αγιωργίτικο και το χαρμάνι Ασύρτικου/Μαλαγουζιάς που φέτος θα κάνει την παρθενική του εμφάνιση, από πολύ ποιοτικά αμπέλια της Νεμέας.

Για το Merlot  όμως δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος με το φρούτο των δικών του αμπελώνων στην περιοχή Nέσσων 10 χιλιόμετρα από τη Λάρισα. Εκεί σε φτωχά αμμώδη και αργιλώδη εδάφη που αγαπούν την ποικιλία, σε υψόμετρο 220 μέτρων και από στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 30hl/ha παίρνει ώριμο και συμπυκνωμένο φρούτο για την ετικέτα του Διάλογος Merlot συγκρατώντας το αλκοόλ στο 13.8%.

photo

Το Merlot είναι μία ποικιλία που σου δίνει πολλές επιλογές ως προς την οινοποίηση. Μπορείς να την διαχειριστείς είτε σαν Pinot Noir στοχεύοντας σε ήπιες τανίνες και στρογγυλάδα αλλά μπορείς να την δεις και σαν Cabernet Sauvignon με μεγαλύτερες εκχυλίσεις με την προϋπόθεση όμως ότι το φρούτο είναι συμπυκνωμένο.

Ο Άγγελος Νούλας με τις 15 ημέρες συνολική εκχύλιση φτιάχνει ένα σοβαρό κρασί που ξεχειλίζει από κόκκινα φρούτα με την φράουλα και το κεράσι σε πρώτο πλάνο μαζί με φυτικές νότες και γλυκά μπαχαρικά από το καλά δεμένο βαρέλι. Στο στόμα το κρασί είναι βελούδινο, συμπαγές και ώριμο με τανική δομή  και καλή ισορροπία μεταξύ φρούτου και δρυός. Απολαυστικό στο σημείο που βρίσκεται, μπορεί άνετα να εξελιχθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια. (89/100) 

Ατού του κρασιού και η τιμή που είναι στα 11.5 ευρώ. Η χρονιά του 2011 έδωσε μόλις 1200 φιάλες που αξίζει να τις αναζητήσετε σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ενώ η νέα εμφιάλωση του Διάλογος Merlot 2012 θα γίνει τον Δεκέμβριο αφού τα κρασιά ωριμάζουν για 12 μήνες σε γαλλική δρυ.

images

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages