ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕΘΥΣΤΑΝΕΣ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΝΤΟΥΓΚΟΥ
26 January 2014

Έχουμε γράψει για τα κρασιά του Θάνου και της Λουίζας Ντούγκου που είναι η αφανής ηρωίδα πίσω από τα κρασιά του Κτήματος Ντούγκου αφού ο Θάνος παίρνει  όλη την προβολή παρουσιάζοντας το βαρύ πυροβολικό τους που ακούει στο όνομα ''Όψιμος'' και ''7'' και περιμέναμε την κατάλληλο στιγμή για την κλασική έκφραση των κρασιών του που δεν είναι άλλη από τη Ραψάνη του.  Για όσους ακούνε για πρώτη φορά την ονομασία Ραψάνη να πούμε ότι είναι μία από τις τέσσερις ονομασίες προέλευσης με βάση τους το Ξινόμαυρο που όμως εδώ χαρμανιάζει με άλλες δύο ποικιλίες, το Κρασάτο και το Σταυρωτό.

Το οινοποιείο σε Τοσκανέζικη αρχιτεκτονική με ζεστά κεραμιδί χρώματα ολοκληρώθηκε το 1995 και είναι ειλικρινά πανέμορφο με μία νοσταλγική νότα ενώ οι αμπελώνες του Ξινόμαυρου εκτείνονται σε υψόμετρο 550-650 μέτρων. Όλος ο αμπελώνας της Ραψάνης δύσκολα ξεπερνάει τα 1500 στρέμματα με μόλις τέσσερις ενεργούς παραγωγούς(ίσως τρεις στην πράξη).

Το Οινοποιείο σε τοσκανέζικες αποχρώσεις Το Οινοποιείο σε τοσκανέζικες αποχρώσεις

 

 

Η επίσκεψη μας στο οινοποιείο λίγα μέτρα από τις όχθες του Πηνειού ποταμού στην θέση Ιτέα της Λάρισας, ήταν απλά η αφορμή για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Να δοκιμάσουμε παλαιές χρονιές από την ετικέτα Μεθυστάνες που ήταν ουσιαστικά ο πρόδρομος της τωρινής Ραψάνης Παλαιά Κλήματα αφού το οινοποιείο πήρε άδεια για παραγωγή ΠΟΠ Ραψάνης μόλις το 2008. Έτσι τώρα στην Ραψάνη μπαίνουν μόνο τα Παλαιά Κλήματα ηλικίας 52-56 ετών και στους Μεθυστάνες τα νεότερης ηλικίας αμπέλια και ότι αφήσει πίσω η δεύτερη διαλογή. Πριν το 2008 υπήρχαν όμως μόνο Μεθυστάνες.

Για το Ξινόμαυρο γίνεται κρυοεκχύλιση για περισσότερο χρώμα και αρωματική ένταση, ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές ενώ δεν χρησιμοποιείται καθόλου κρασί πίεσης. Από τις σχεδόν 20.000 φιάλες των δύο ετικετών περίπου το 40% αφορούν στα Παλαιά Κλήματα που ωριμάζουν για ενάμισυ χρόνο σε κυρίως γαλλική βελανιδιά με 20% αμερικάνικο.

Το κελλάρι Το κελλάρι

 

 

Οι δοκιμές από βαρέλια ξεκίνησαν από το Μεθ Υμών Ακακία  2013 που είναι Ασύρτικο με 15% Sauvignon για έξτρα άρωμα. Ζουμερό τροπικό φρούτο με έμφαση στον άγουρο ανανά για ένα κρασί που ο Θάνος υποστηρίζει ότι είναι πιο απολαυστικό μετά τον πρώτο χρόνο. Αν κρίνουμε από το 2011 που είναι κάθε χρόνο και καλύτερο μάλλον κάτι ξέρει...

Τα βαρέλια ακακίας για το Λευκό του Κτήματος Τα βαρέλια ακακίας για το Λευκό του Κτήματος

 

 

Στην αγορά κυκλοφορεί ήδη η εξαιρετική Ραψάνη του 2009 ενώ  το 2010 θα κυκλοφορήσει οσονούπω με το 2011 να έχει μόλις εμφιαλωθεί. Έτσι εμείς δοκιμάσαμε από βαρέλι τις χρονιές του 2012 και του 2013. Και τα δύο είναι φουλ στο κόκκινο φρούτο στο πιπέρι μαζί με μία δόση φυτικότητας και βοτανικότητας σε διαφορετικά όμως στυλ. Πιο ώριμο το 2013 πιο ταννικό το 2012.

Το πολύ ενδιαφέρον με τα κρασιά του Κτήματος είναι το πως ισορροπούν ανάμεσα στη δομή του Παλαιού Κόσμου(Ραψάνη) και στην ωριμότητα του Νέου Κόσμου(Όψιμος και Μεθ Υμών). Ρωτήσαμε το Θάνο γι' αυτό και πήραμε μία τίμια απάντηση ότι ''δεν έχω πάντα διάθεση να πίνω το ίδιο κρασί και έτσι μου αρέσει να δοκιμάζω περισσότερα στυλ''.

Για τη γευσιγνωσία μας διαλέξαμε 3 χρονιές Μεθυστάνες και μία φιάλη έκπληξη που αποδείχθηκε ότι ήταν μία έμπνευση της στιγμής του Θάνου(η Λουίζα έλειπε για σπουδές)  για παραγωγή λίγων φιαλών Μεθυστάνες Όψιμος 2003 που λόγω ζεστής χρονιάς έφτασε σε 15% αλκοόλ ενώ οινοποιήθηκε με μία τεχνική Ripasso(επαναζύμωση παρουσία στεμφύλων από Μεθ Υμών). Αν σας μπλέξαμε προχωρήστε αμέσως στην παρακάτω παράγραφο...

1044566_10202200833634571_1195655787_n

Μεθυστάνες 2007  (90)

Μέτριο κόκκινο χρώμα με σύνθετη μύτη ντομάτας, μπαχαρικών και κερασιών. Κομψό στο στόμα με γλυκό φρούτο και τανίνες που έχουν αρχίσει να μαλακώνουν αλλά έχουν δρόμο ακόμα. Από τώρα και για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Μεθυστάνες 2003 (92)

Ο ορισμός της ωριμότητας στη μύτη με βότανα(ρίγανη, φασκόμηλο) συνοδεία μανιταριών, πίσσας και φρούτου λίγο πιο πίσω. Πιο μαλακό από το 2007 με ζωικό τελείωμα, το 2003 είναι ένα γοητευτικό κρασί που είναι τώρα στα καλύτερά του.

Μεθυστάνες 1999 (88)

Πεσμένο αρωματικά και πιο ελαφρύ από το 2003 το 1999 έδωσε ότι ήταν να δώσει και τώρα μας αποχαιρετά με αρκετά στεγνές τανίνες.

Μεθυστανες όψιμος 2003(93)

Ίδιο εύρος αρωμάτων με το κανονικό 2003 αλλά σε υψηλότερη ένταση. Εντυπωσιακό με έντονη βοτανικότητα, μπέικον και ανατολίτικα αρώματα. Δεν το λες κομψό στο στόμα αλλά με φοβερό βάθος φρούτου και γεμάτο σώμα.

Αμερικανικός Κέδρος μερικά μέτρα από την όχθη του Πηνειού Αμερικανικός Κέδρος μερικά μέτρα από την όχθη του Πηνειού

 

 

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages