ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΘΡΥΛΟΙ-ACHAIA CLAUSS ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ GRANDE RESERVE 1979
18 February 2014

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για το “real staff”… Γλυκιά Μαυροδάφνη, με σχεδόν ατελείωτη περίοδο ωρίμασης αλλά και παλαίωσης, χωρίς την προσθήκη Κορινθιακής σταφίδας που ναι μεν ανεβάζει τους βαθμούς Baume, αλλά ποιοτικά είναι σαφώς υποδεέστερη. Φτιαγμένη λοιπόν από 100% Μαυροδάφνη, η Grande Reserve 1979 της ιστορικής Achaia Clauss, παίζει σε αυτό που λέμε Champions league των γλυκών κρασιών παγκοσμίως. Η δοκιμή της αποκαλύπτει το πραγματικό ποιοτικό δυναμικό της πιθανότατα γνωστότερης Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης, εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Μαυροδάφνη στους αμπελώνες της Achaia Clauss Μαυροδάφνη στους αμπελώνες της Achaia Clauss

 

Καμιά φορά ωστόσο χρειάζεται να περάσεις από σαράντα κύματα για να καταφέρεις να (ξανα)βρεις το δρόμο σου. Και με την ιστορία της Achaia Clauss να ξεκινάει πίσω στο 1861, η αλήθεια είναι πως η αίγλη του παρελθόντος χάθηκε κάπου στο πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο τα καλά νέα είναι πως το νέο προφίλ του ιστορικού οινοποιείου, που αποτέλεσε το όραμα του ιδρυτή της Gustav Clauss-είναι υγιέστατο. Η σύμπραξη λοιπόν του Νίκου Καραπάνου με τον Γιάννη Χαλικιά (Αμπελώνες Αντωνόπουλου) έχει δώσει νέα πνοή.

Σε αυτή τη νέα εποχή για την Achaia, οι γλυκές Μαυροδάφνες δε μπορούν παρά να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Εξάλλου αυτό το στυλ γλυκού κρασιού ‘χρεώνεται’ στον πρωτοπόρο ιδρυτή της Achaia, Gustav Clauss. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η Grande Reserve του 1979, που θα λέγαμε ότι αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου, το πραγματικό καμάρι της εταιρείας.

Μιλάμε για ένα ενισχυμένο κρασί το οποίο παράγεται όπως το Port, με προσθήκη αλκοόλης οινικής προέλευσης πριν την ολοκλήρωση της ζύμωσης που οδηγεί το αλκοόλ στο 15% που είναι σαφώς χαμηλότερο από το σύνηθες 20% των Port. Οι χρόνοι ωρίμασης και παλαίωσης είναι εντυπωσιακοί με τη Grande Reserve του 1979 να έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια για περίπου δύο δεκαετίες σε μια μορφή ισπανικής solera, όπου κάθε χρόνο τα βαρέλια απογεμίζονται με κρασί νεαρότερης ηλικίας. Στη συνέχεια το κρασί παρέμεινε για περαιτέρω παλαίωση πολλών ετών στη φιάλη πριν εμφιαλωθεί.

Βέβαια αν οι αριθμοί σας εντυπωσίασαν πρέπει να γνωρίζετε ότι στα κελάρια της Achaia Clauss φυλάσσεται Μαυροδάφνη σε δυο βαρέλια από τον 19ο αιώνα, αποτελώντας ένα από τα παλαιότερα κρασιά και ακριβότερα κρασιά παγκοσμίως.

Η δοκιμή της Grande Reserve του 1979 αποτελεί πραγματικά μια σπάνια εμπειρία. Το κρασί είναι σχετικά θολό στο ποτήρι ενώ το χρώμα του είναι καφέ με πράσινες ανταύγειες, οι οποίες αποτελούν ένδειξη μακρόχρονης ωρίμασης σε βαρέλι και που συναντώνται και στα καταπληκτικά κρασιά της Μαδέρα. Στη μύτη συναντάς σχεδόν ότι θα μπορούσες να φανταστείς, αρώματα ηθελημένης οξείδωσης, toffee, καραμέλας και ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα όπως σύκο και σταφίδα, αλλά και bitter σοκολάτα. Πληθωρικά γλυκό στόμα με το ενσωματωμένο αλκοόλ και τα σάκχαρα να ισορροπούν από τα επίπεδα οξύτητας. Ωστόσο είναι η ένταση, η διάρκεια και η πολυπλοκότητα των αρωμάτων στο στόμα που συγκλονίζουν, οδηγώντας σε μια επίγευση που νομίζεις πως δεν θα τελειώσει ποτέ. (93/100)

1061765_10202276221759227_120331447_n

Μια γλυκιά Μαυροδάφνη που θέτει αυτό το στυλ κρασιού στη σωστή του διάσταση.

(Μαυροδάφνη Grande Reserve Achaia Clauss 1979,  15%abv, ΠΛΤ: περίπου 50€)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages