Ένα Cote-Rotie 16 ετών - Les Becasses Chapoutier 1998
13 January 2015
TAGS:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Τα κρασιά του ‘τραγουδάνε’ στα αυτιά μας, ενώ πλημμυρίζουν από ‘συναίσθημα’, ζωντάνια, φρεσκάδα και χαρακτήρα. Ο ίδιος ο Michel Chapoutier είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ευαισθησίες, αγαπώντας τη κλασική μουσική, τα ιστορικά βιβλία, την τέχνη και φυσικά τη γη και την ιδέα του terroir, όπως οι Γάλλοι την έχουν στο μυαλό τους. Έτσι αντί για Syrah προτιμάει να παράγει Côte-Rôtie! 

Ο Michel Chapoutier ήταν από τους πρώτους παραγωγούς που αγκάλιασε τη βιοδυναμική καλλιέργεια στη Γαλλία και ο πρώτος που υιοθέτησε τη Braille γραφή σε όλες τις ετικέτες του. Αυτή τη στιγμή παράγει κάποια από τα πιο πολύπλοκα, αυθεντικά και ξεχωριστά κρασιά του Βόρειου Ροδανού, ξεκινώντας από το 1988 που ανέλαβε εξολοκλήρου την οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1808 και την οποία απογείωσε, παρά τις όποιες διαμάχες και αμφισβητήσεις στην αρχή.

Το Côte-Rôtie  "Les Becasses" του 1998 ήρθε στο ποτήρι μου σε ένα αδιάφορο, βαρετό, χειμωνιάτικο βράδυ από εκείνα που περιμένεις να σχολάσεις από τη δουλειά πλήττοντας θανάσιμα στο ενδιάμεσο. Η επίδραση του στην ψυχολογία μου ήταν ίδια με αυτή που ενώ βρίσκεσαι στο μετρό για Σύνταγμα 8 η ώρα το πρωί, νυσταγμένος και κακόκεφος, ξαφνικά ανοίγει η πόρτα στο δικό σου βαγόνι και μπαίνει μέσα μία κομψή, φινετσάτη, καλοντυμένη γυναίκα, φτιάχνοντας σου πραγματικά την υπόλοιπη μέρα.

Το κρασί συνόδεψε ιδανικά ένα Ossobuco με ριζότο Milanese για τους τυχερούς κατόχους της φιάλης με ένα γενναιόδωρο ποτήρι να είναι η «αμοιβή» μου για τη φιλοξενία.

Η 'συντροφιά' Η 'συντροφιά'

 

Τα σταφύλια για το "Les Becasses" συλλέγονται με το χέρι, ενώ η ζύμωση λαμβάνει χώρα σε τσιμεντένιες δεξαμενές σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους 33ο C και διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Η ωρίμαση διαρκεί 12 περίπου μήνες σε βαρέλια εκ των οποίων ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι καινούρια.

Το κρασί διατηρούσε τη φρεσκάδα του, με το χρώμα μόλις να αρχίζει να καφετίζει στο χείλος του ποτηριού, ενώ μια ανεπαίσθητη funky αίσθηση στην αρχή έδωσε πολύ γρήγορα τη θέση της σε ένα διακριτικό φρέσκο κόκκινο φρούτο, (φραμπουάζ και φρούτα του δάσους), συνοδεία μπλε λουλουδιών, λεβάντας, καπνού και μια ελαφριά νύξη καπνισμένου μπέικον. Το στόμα δεν είναι massive αλλά γεμάτο φρεσκάδα, με οξύτητα που δε συναντάς σε άλλη περιοχή που παράγει Syrah στον πλανήτη και τανίνες που κάνουν αισθητή τη παρουσία τους σε δεύτερο χρόνο. Πιπεράτο και βοτανικό (δεντρολίβανο) στο στόμα με όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι. Κομψό και δομημένο, του έλειπε λίγο η ένταση. (90/100)

Chapoutier Le Becasses Cote Rotie 1998 Chapoutier Le Becasses Cote Rotie 1998

 

RELATED POSTS
13 November 2014
«Να αφήσεις τη γη να ζήσει και να τις επιτρέψεις να εκφράσει τον εαυτό της»…  Μέσα σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η φιλοσοφία του Michel Chapoutier, κορυφαίου παραγωγού-negociant της κοιλάδας ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages