Ένα cult κρασί από την Σικελία: COS Cerasuolo di Vittoria
10 July 2015
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Από τις πιο πιο όμορφες και χαλαρές στιγμές στο μακρινό ταξίδι της Αυστραλίας ήταν η έξοδος μας παρέα με τον Isa Bal. Ο Isa είναι ο μοναδικός Τούρκος Master Sommelier (ΜS) και εργάζεται στον όμιλο εστιατορίων του Heston Blummental ως head sommelier στο περίφημο Fat Duck του Λονδίνου. Αγαπάει το ελληνικό κρασί και ήταν μεγάλη χαρά μας να τον έχουμε στα masterclasses που οργανώσαμε στην Μελβούρνη, στην οποία και βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στήνοντας άλλο ένα high-end εστιατόριο του ομίλου.

Βρεθήκαμε  στο εξαιρετικό City Wine Bar και ο Isa ανέλαβε να διαλέξει τα κρασιά που θα πιούμε, ανάμεσα τους ένα Cerasuolo di Vittoria Classico από το cult σε φήμη οινοποιείο Cos στη Σικελία.

Το οινοποιείο αποτελεί έναν από τους πρωτοπόρους της Ιταλίας στη χρήση-βυθισμένων στο έδαφος-αμφορέων, για τη ζύμωση και ωρίμαση των κρασιών, ένα τεράστιο βήμα προς τα "πίσω"  αν καλοσκεφτεί κανείς ότι αποτελούσε μια πρακτική που εφάρμοζαν χιλιάδες χρόνια πριν οι Έλληνες. Βέβαια, το οινοποιείο στα τέλη της δεκαετίας του 80 είχε περάσει πρώτα από τη φάση "φτιάχνω τα κρασιά μου με όσο περισσότερο νέο βαρέλι μπορώ".

Σε μια προσπάθεια τα κρασιά να διατηρήσουν όσο γίνεται την αρωματική έκφραση του σταφυλιού και να αναδείξουν το terroir (αποφεύγοντας τα αρώματα βανίλιας και τοστ που δίνει το νέο βαρέλι) έγινε μία στροφή προς τις τσιμεντένιες δεξαμενές και τους πήλινους αμφορείς για ορισμένες εμφιαλώσεις όπως το λευκό και κόκκινο κρασί Pithos (Πιθάρι).

Οι ζυμώσεις φυσικά είναι αυθόρμητες, δεν χρησιμοποιούνται χημικά στα αμπέλια και εφαρμόζονται βιοδυναμικές πρακτικές.

Αμφορείς βυθισμένοι στο έδαφος στο οινοποιείο Cos Αμφορείς βυθισμένοι στο έδαφος στο οινοποιείο Cos

 

 

Η ονομάσια προέλευσης Cerasuolo di Vittoria (Cerasuolo στα ιταλικά σημαίνει κεράσι) αποτελεί το speciality του Cos και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Σικελίας γύρω από την κοινότητα Ragusa αποτελώντας τη μοναδική DOCG ονομασία προέλευσης της Σικελίας.

Το χαρμάνι για το Cerasuolo di Vittoria είναι 60% Nero d' Avola και 40% Frappato. Η αυθόρμητη ζύμωση για το συγκεκριμένο κρασί γίνεται σε τσιμεντένιες δεξαμενές ενώ το Nero d' Avola ωριμάζει σε παλιά μεγάλα σλαβόνικα βαρέλια και το Frappato σε τσιμεντένιες δεξαμενές πριν αναμιχθούν και παραμείνουν για έξι μήνες στη φιάλη.

Το Nero d' Avola δίνει τη ραχοκοκαλιά στο χαρμάνι ενώ το Frappato συνεισφέρει αρωματικό-φρουτώδη και ανθικό χαρακτήρα-μαζί με τραγανή οξύτητα.

Δοκιμάζοντας τη χρόνια του 2012 έπαιρνες μια καταπληκτική αίσθηση φρεσκάδας και καθαρότητας φρούτου. Έντονα κερασένιος χαρακτήρας όπως το όνομα υποδηλώνει ξεκάθαρα, γήινες πικάντικες νότες, άνθη και βότανα όπως φασκόμηλο. Το στόμα ζεστό σε αλκοόλ, πολύ όμορφα ισορροπημένο όμως με την οξύτητα, φίνες τανίνες, γυαλιστερό και έντονο κόκκινο φρούτο σε συνδυασμό με ορυκτό χαρακτήρα. Κομψό, ισορροπημένο, με ακρίβεια έκφρασης και έμφαση στην αμεσότητα παρά στην πολυπλοκότητα. (90/100)

Κλείνοντας, πιστεύουμε πως θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε και ανερχόμενες Ελληνικές ποικιλίες με πολύ εκφραστικό ποικιλιακό χαρακτήρα όπως για παράδειγμα η Λημνιώνα, το Λημνιό και γιατί όχι το Αγιωργίτικο, σε κάποιο πείραμα με πήλινους αμφορείς στο άμεσο μέλλον...

Isa, Γιάννης και Γρηγόρης μεταξύ masterclass στη Μελβούρνη Isa, Γιάννης και Γρηγόρης μεταξύ masterclass στη Μελβούρνη

 

Γ-Γ Τhe Wine Commanders

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages