ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - PART 2
28 August 2015

Η Εuromonitor International κυκλοφόρησε και φέτος την έρευνά της για το κρασί στη χώρα μας (και γενικότερα για το αλκοόλ και τις κατηγορίες του) που αν θέλετε να αποκτήσετε θα πρέπει να διαθέσετε ζεστά-ζεστά 825€. Αν θέλετε δε, όλη την έρευνα για το αλκοόλ θα σας κοστίσει ακριβώς τα διπλάσια. Όπως βλέπετε οι έρευνες είναι πολύ ακριβές αλλά ευτυχώς τα αποσπάσματα είναι (ακόμα) δωρεάν και θα λέγαμε αρκετά ενδεικτικά της κατάστασης.

Νομίζουμε ότι αυτά τα στατιστικά από μία πρωτοπόρο στην έρευνα εταιρεία είναι εξαιρετικά σημαντικά αποτυπώνοντας σε πραγματικό χρόνο τις τάσεις. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που η εύρεση στοιχείων είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για όσους θέλουν να έχουν μια συνολική εικόνα των τάσεων της αγοράς του κρασιού, της μπύρας και των αποσταγμάτων.

Πάμε να δούμε λοιπόν τι ισχύει και αν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα περσινά στοιχεία τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο συνολικός όγκος των πωλήσεων του κρασιού εξακολουθεί και στο 2014 να έχει πτωτικές τάσεις, γεγονός το οποίο φυσικά οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη ύφεση και παρά τη χαμηλότερη τιμή μονάδας του κρασιού σε σχέση με τα αποστάγματα. Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης φαίνεται πως ο Έλληνας έχει βρει τα πατήματά του αλλά υπάρχει μια σαφέστατη στροφή σε κρασί το οποίο πωλείται χύμα και συχνά χωρίς άδεια και ελέγχους.

Ο συνολικός όγκος πωλήσεων αναμένεται να παρουσιάσει αρνητική πορεία και κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης μέχρι το 2019, με αρνητικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο του 1%. Αυτή η μείωση, ωστόσο, θα είναι οριακή και δεν αναμένεται να μεταφραστεί σε περαιτέρω μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης (άρα πάνω κάτω θα συνεχίσουμε να πίνουμε την ίδια ποσότητα). Περισσότερο σηματοδοτεί μία μετάβαση σε χύμα κρασιά (χωρίς ελέγχους), που είναι ευρέως διαθέσιμα κυρίως στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Σε σχέση με τις εταιρείες, ο Κουρτάκης (Ελληνικά Κελάρια Οίνου) εξακολουθεί να είναι Νο1 σε πωλήσεις κατ' όγκο με 8% μερίδιο της αγοράς και την Apelia να αποτελεί το best seller του, ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα η Μπουτάρη Οινοποιητική έρχεται δεύτερη με συνολικό μερίδιο 6% και το κλασικό Μοσχοφίλερο να είναι ανάμεσα στα κορυφαία brands της Ελληνικής αγοράς.

Στο κομμάτι της μπύρας (άλλα 825€) η συγχώνευση της Ολυμπιακής ζυθοποιείας και της Μύθος μέσα στο 2014 ήταν το μεγάλο γεγονός και έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον ανταγωνισμό. Η νέα εταιρεία κατέχει μερίδιο 27% της αγοράς γεγονός που θα πιέσει σε σημαντικό βαθμό την Αθηναϊκή ζυθοποιεία  η οποία εξακολουθεί βέβαια να κατέχει το 55% της αγοράς και που παρουσίασε οριακή αύξηση. Ωστόσο η αύξηση αυτή οφείλεται στην ανάπτυξη της Άλφα στην αγορά ενώ οι βασικές μπράντες της Αθηναϊκής, Heineken και Amstel παρουσίασαν μείωση στις πωλήσεις. Η πρόβλεψη πενταετίας για το κομμάτι της μπύρας είναι περισσότερο αισιόδοξη και βασίζεται στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Τέλος για το κομμάτι των λεγόμενων σκληρών (τελευταία 825€) η μεγάλη τάση για το 2014 ήταν τα κοκτέιλς και αυτό ευνόησε την κατανάλωση γενικά. Βitters (Aperol) αποτελώντας τη βάση για τα μοδάτα spritz. gin, vodka και ρούμι είχαν αύξηση και πάλι λόγω της χρήσης τους σε κοκτέιλς, ενώ το Johnnie είναι στην κορυφή έχοντας μερίδιο 9% ενώ ακολουθεί το Haig.

Συνολικά για το αλκοόλ η κατάσταση αποτυπώνεται ως εξής: 1. μόνο η μπύρα αντέχει 2. η απότομη κατηφόρα έχει σταματήσει αφού οι πωλήσεις έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο 3. Η κατανάλωση στο σπίτι είναι πολύ μπροστά συγκριτικά με την κατανάλωση σε εστιατόρια, wine-bar κλπ. 4. η αύξηση στον τουρισμό επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία 5. τα σούπερ-μάρκετ αποτέλεσαν το μεγαλύτερο δίκτυο το 2014 σε βάρος της λιανικής 6. υπάρχει η προσδοκία για οριακή αύξηση στην κατανάλωση τα επόμενα χρόνια δυστυχώς περισσότερο σε όγκους παρά σε αξία.

Αν θέλετε δικό μας σχόλιο είναι πως η ανάπτυξη δεν έρχεται δυστυχώς. Με την κατάσταση να δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο, με τη συνεχή ανασφάλεια και τα capital controls να περιορίζουν κάθε είδους συναλλαγή τα πράγματα δε πρόκειται να καλυτερέψουν. Μόνη ελπίδα ο τουρισμός αν φυσικά τον αφήσουν και αυτόν να λειτουργήσει όπως πρέπει. Πολύ φοβόμαστε όμως πως τα νούμερα του χρόνου θα είναι ακόμα περισσότερο απογοητευτικά.

Γιάννης-Γρηγόρης (Wine Commanders)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages