Έπαινος στους Έλληνες - Panos Kakaviatos
03 June 2014

Το συμπόσιο των Masters of Wine εγείρει ένα διεθνές προφίλ-με ειδική μνεία ''στην Ελληνική γωνιά''

Από τον Panos Kakaviatos 

10382869_10152028708520997_6349367794276678643_nΓια την τελευταία βραδιά του 8ου Συμπόσιου του Ινστιτούτου των MW οι συμμετέχοντες μαζεύτηκαν στο οινοποιείο Villa Antinori για μια απολαυστική γευσιγνωσία κρασιών και δείπνο.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, ο μεσίτης ακινήτων και part-time οινοχόος Pedro Brillembourg από το Καράκας στη Βενεζουέλα, εξήγησε ότι θα ήθελε να πουλάει κρασί σε όλη τη Νότια Αμερική-και αντιλαμβάνεται τους MW τόσο ως  σύμβολα  γνώσης αλλά και ως ανεκτίμητο δίκτυο επαφών που μπορεί να ανοίξει τις πόρτες στο οινικό εμπόριο.

Ο Brillembourg αποτελεί προσωποποίηση μιας εγειρόμενης αλλαγής στην παραδοσιακά βασισμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο εικόνα του Ινστιτούτου. Αν και σχεδόν το 60% από τα 313 μέλη του Ινστιτούτου αυτή τη στιγμή έχουν βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δύο τρίτα των περίπου 300 υποψηφίων προέρχονται από άλλες χώρες.

Πολλοί υποψήφιοι MW πλήρωσαν το ποσό των 1000€ ο καθένας για να συμμετάσχουν στο τετραήμερο συμπόσιο. Συνολικά 450 άτομα από 32 χώρες ταξίδεψαν στη Τοσκάνη για να λάβουν μέρος σε πάνελ συζητήσεων  με ποικιλία θεμάτων, από το πως οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν την αμπελουργία μέχρι τις τελευταίες τάσεις στο εμπόριο και τις στρατηγικές επικοινωνίας.

Υπήρχε προτροπή προς τους συμμετέχοντες να κάνουν ερωτήσεις και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα δικτύωσης για να δημοσιοποιήσουν το γεγονός. Επίσης έγιναν εκπληκτικές γευσιγνωσίες, ανάμεσα τους δοκιμή και συζήτηση σε πάνελ με τον Bill Harlan από το Harlan Estate, τον Stephen Henschke από το οινοποιείο Henschke, τον Giovanni Geddes de Filicaja από το Tenuta dell' Ornellaia και την Anne-Claude Leflaive του Domaine Leflaive.

Η Sara Jane Evans MW επισήμανε ότι στο συμπόσιο πριν από τέσσερα χρόνια στη πόλη του Bordeaux δεν υπήρχε κινητικότητα στα social media. Φέτος αν και το wifi δεν λειτουργούσε σωστά τη πρώτη μέρα, το πρόβλημα λύθηκε και οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν πολύ ενεργά το hash tag #MWSymposium2014, με την Evans να παροτρύνει τον κόσμο να χρησιμοποιεί το twitter. Η Sara Jane κατά το κλείσιμο του Συμποσίου ανακοίνωσε ότι η ''ελληνική γωνιά'' ήταν η πιο ξεχωριστή γωνιά της αίθουσας με την πιο αξιόλογη παρουσία.

Ένα αξιοσημείωτο tweet προήλθε από τον Έλληνα σπουδαστή στο πρόγραμμα MW, Γιάννη Καρακάση: Έμπνευση! Η διαίσθηση και η πίστη είναι πιο σημαντικές από την επιστήμη λέει η Anne-Claude Leflaive. Αρκετοί από τους Έλληνες συμμετέχοντες έθεσαν προκλητικές ερωτήσεις, ειδικά ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW που είναι ως τώρα ο μοναδικός Έλληνας MW και εργάζεται ως εισαγωγέας ενώ διευθύνει επίσης το παράρτημα του WSET στην Αθήνα

Απευθυνόμενος στον celebrity Master of Wine και Master Sommelier Gerard Basset, ρώτησε αν το επάγγελμα του οινοχόου έχει πεθάνει, λόγω της σύγχρονης τάσης των εστιατορίων να εκπαιδεύουν σερβιτόρους στο κρασί αντί να προσλαμβάνουν οινοχόους. Ο Basset απάντησε πως το επάγγελμα του σομελιέ είναι ακόμα ζωντανό και πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις για το MW ήταν πιο απαιτητικές από αυτές του MS.

Ο πρόεδρος του ινστιτούτου Jean Michel Valette MW ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, Γαλλική και Γερμανική, ενώ κατοικεί στη Καλιφόρνια, είπε πως ''οι MWs συνεισφέρουν στην οινική βιομηχανία επειδή τους διέπει πάθος για μάθηση, διαδραστική επικοινωνία και διάκριση''.

To περιβόητο Διαγώνισμα δε σκοπεύει στη ''δημιουργία μιας ελίτ'' εξήγησε ο Valette. ''Στοχεύει στο να τεστάρει την ύπαρξη των ικανοτήτων που πιστεύουμε ότι ορίζουν κάποιον που μπορεί να προβάλλει το κρασί με τον δικό του μοναδικό τρόπο, διαθέτοντας αυτά τα στοιχεία της επικοινωνίας, της γνώσης και της διάκρισης, Στοιχεία που θα δυναμώσουν τον κόσμο του κρασιού''.

Έτσι παίρνοντας σαν παράδειγμα τον Λαζαράκη: ''Aν χρειαστώ εισαγωγέα στην Ελλάδα μπορώ να καλέσω τον Κωνσταντίνο και να μάθω για τους καλύτερους από τον καλύτερο'', είπε ο Valette.

Ο Panos Kakaviatos (@PanosKakaviatos) γράφει εκτενώς για το Decanter, Harpers Wine & Spirit, Wine Business International ανάμεσα σε άλλες εκδόσεις. Σύντομα θα εγκαινιάσει το νέο του website, wine-chronicles.com.

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages