ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ WINE COMMANDERS ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ
19 January 2014

Είναι ωραίο κάποιες φορές να κρυφοκοιτάζεις το τέλος μιας ιστορίας, ή ενός βιβλίου που διαβάζεις. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό μας και έχοντας ήδη γνωρίσει τη δουλειά που κάνει ο Χρήστος Ζαφειράκης με τη σπάνια Λημνιώνα, αλλά και ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Chardonnay ή το Sangiovese, πήραμε την απόφαση να ανηφορίσουμε προς Τύρναβο μεριά. Σκοπός μας να γνωρίσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της ιστορίας από κοντά πλέον.

Περπατώντας στον αμπελώνα που περιβάλλει το οινοποιείο στη θέση Παλαιόμυλος, και συζητώντας μαζί καταλαβαίνουμε ότι η φιλοσοφία των κρασιών του ξεκινάει από το αμπέλι. Ο στόχος είναι κατ' αρχάς ένα σταφύλι πρώτα υγιές και μετά ώριμο αποκλείοντας την περίπτωση να έρθει στο οινοποιείο μια υπερώριμη αλλά σάπια πρώτη ύλη. Έτσι το μόλις 12.6% αλκοόλ για τη Λημνιώνα του 2011 και 2012, αποτυπώνει ακριβώς τα τρία πράγματα που θέλει να έχουν τα κρασιά του. «Φινέτσα, φινέτσα και πάλι φινέτσα».

Χρήστος Ζαφειράκης Χρήστος Ζαφειράκης

 

 

Η βάση των κρασιών του είναι η οργανική(βιολογική) καλλιέργεια, που εξασφαλίζει ένα ζωντανό, ενεργό έδαφος που επιτρέπει στις ρίζες να πάνε βαθύτερα. Αποτέλεσμά της οργανικής καλλιέργειας είναι χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις(δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα) αλλά και περισσότερο συμπυκνωμένο φρούτο και γεύση στο σταφύλι αν και όπως υποστηρίζει ο παραγωγός το κόστος είναι περίπου 30% υψηλότερο της συμβατικής καλλιέργειας.

Άλλο σημαντικό σημείο προσοχής είναι ότι το έδαφος που είναι κατά 50% πηλώδες και διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολύ μικρές τσακμακόπετρες που σύμφωνα με το Χρήστο δίνουν τη χαρακτηριστική αλμύρα στα κρασιά του.

Στο επίμαχο θέμα της επιλογής των πρέμνων για φύτευση έχοντας δουλέψει πολύ στενά με την Λημνιώνα και παρατηρώντας συνεχώς το σταφύλι του μέσα στο αμπέλι επιλέγει τη μέθοδο της θετικής επιλογής μάζας(positive massal selection). Έτσι σημαδεύει τα φυτά εκείνα που έχουν καλύτερα χαρακτηριστικά όπως μικρότερη ρώγα, τα παρακολουθεί στενά μερικά χρόνια και έχοντας εξασφαλίσει ότι είναι υγιή παίρνει μοσχεύματα από αυτά για τις νέες φυτεύσεις του.

Για το Χρήστο η ημερομηνία του τρύγου είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται να πάρει κάθε χρόνο και φυσικά είναι απόλυτα κρίσιμη για το στυλ των κρασιών που θέλει να φτιάξει. Για να αποφασιστεί η ημερομηνία του τρύγου γίνεται πρώτα γευσιγνωσία σταφυλιών με ένα απίστευτο τεστ γευσιγνωσίας της ρώγας 14 σημείων που διδάχθηκε στην Τοσκάνη.

'Όπως καταλαβαίνετε τα υπερώριμα κρασιά, με τα μαρμελαδένια αρώματα δεν είναι καθόλου το στυλ Ζαφειράκη. Αντίθετα όλος ο αγώνας γίνεται για αποκαλυφθεί η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη ωρίμαση των σακχάρων και τη φαινολική ωρίμαση των τανινών, χωρίς ποτέ να φοβάται να τρυγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλης. Είπαμε ο Χρήστος είναι μια γενναία ψυχή που πάει συχνά κόντρα στο ρεύμα. Θα το δείτε αμέσως παρακάτω και στο οινοποιείο.

1600028_10202208651190005_1154437676_n

Με την είσοδό μας εκεί η δήλωση είναι κατηγορηματική. «Εδώ δεν έχουμε λούσα και φιγούρα, αλλά τα απολύτως απαραίτητα για να φτιάξουμε τα κρασιά μας σωστά». Ακριβώς αυτή η φιλοσοφία του περνάει και στο κομμάτι της οινοποίησης. Από την πρώτη στιγμή χρησιμοποιούνται για όλα τα εμφιαλωμένα κρασιά οι αυτόχθονες ζύμες, δε μπαίνουν ένζυμα και γενικά υπάρχει η αντίληψη της όσο το δυνατόν μικρότερης παρέμβασης με σκοπό κρασιά όχι μαζικής παραγωγής -που δεν ξεπερνούν τις 50.000 φιάλες ετησίως- αλλά δίνοντας έμφαση στον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την αποτύπωση των χαρακτηριστικών της κάθε χρονιάς.

Οι τρίτονοι δρύινοι οινοποιητές είναι το καμάρι του Χρήστου ο οποίος  πιστεύει πολύ σε αυτούς και την στρογγυλάδα που μπορούν να χαρίσουν στη Λημνιώνα του, δίνοντας ταυτόχρονα ένα πιο ευρύ και πολύπλοκο, αλλά όχι απαραίτητα πιο έντονο, αρωματικό προφίλ. Το μυστικό κρύβεται κατά την άποψή του σε ένα συνδυασμό αργής οξυγόνωσης μέσω των δρύινων οινοποιητών και της ωρίμασης με τις οινολάσπες και τα κουκούτσια, χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση από την πλευρά του.

1085319_10202209799538713_2076864094_n

Πέρα από την αφοσίωση του στην αναβίωση της Λημνιώνας, η φροντίδα που δίνει στις άλλες ποικιλίες του κτήματος δεν υστερεί σε τίποτα. Η Μαλαγουζιά του, τρυγάται νωρίς με σκοπό να διατηρήσει φρεσκάδα και τα αρώματα να γέρνουν προς την πλάστιγγα των πυραζίνων (φυτικά αρώματα που σχετίζονται με το Sauvignon blanc). Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα κρασιά του κτήματος το Chardonnay παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια των 1200lt αλλά μάλλον είναι κατά τον ίδιο και ένα από τα πιο αδικημένα του κτήματος. Φέτος για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσει και ένα εκρηκτικό σε αρώματα Chardonnay δεξαμενής, με φυσική οξύτητα γύρω στα 7 gr/lt.

Όσον αφορά το θέμα της ωρίμασης των κρασιών εδώ τα barriques των 225lt δεν έχουν καμιά θέση. Για την ώρα χρησιμοποιεί βαρέλια των 500 και 600lt για τα κόκκινα και 1200lt για το Chardonnay, με σκεπτικό να γυρίσει όλα του τα κρασιά στα 1200lt στο άμεσο μέλλον.

Με αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος και συνοδηγό μας τον ίδιο τον Χρήστο μείνετε συντονισμένοι για να διαβάσετε σε επόμενο post τις εντυπώσεις μας από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, φτάνοντας μέχρι τη Λημνιώνα του 2007 που ήταν η πρώτη χρονιά εμφιάλωσης της ποικιλίας.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages