ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ
02 December 2014

Ο ''Χάρτης των Γεύσεων'' είναι μία διαχρονική οινική εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε ένα πολύ όμορφο και ζεστό χώρο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πάνω από 90 οινοποιοί, παραγωγοί, εταιρείες έδωσαν και φέτος το παρόν σε μία εκδήλωση που αρκετοί παραγωγοί επέλεξαν να παρουσιάσουν τα λεγόμενα ''φρέσκα'' λευκά της σοδειάς του 2014.

Φέτος ο Γιάννης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει πάνω από 150 κρασιά στην σαββατιάτικη επίσκεψή του, καταγράφοντας μερικά από τα πρώτα συμπεράσματα για την ποιότητα των κρασιών.

1. Στα λευκά δεξαμενής οι πολύ καλές εντυπώσεις διατηρούνται. Τα κρασιά διακρίνονται για την αρωματική τους φρεσκάδα και το κρυστάλλινο στυλ τους. Όσοι παραγωγοί αποφάσισαν να δείξουν τα 2014 μάλλον δεν ευνοήθηκαν αφού στην πλειοψηφία τους τα φρέσκα κρασιά ήταν κλειστά, στρεσαρισμένα και με αρκετή αναγωγή.

2. Τα 2013 δεξαμενής έδειξαν πολύ ωραία σε αρκετές περιπτώσεις. Εδώ ο κρίσιμος παράγοντας εκτός από την φροντίδα του παραγωγού είναι η πρώτη ύλη. Για παράδειγμα από τον ίδιο παραγωγό η πιο καλή ετικέτα με αυστηρή διαλογή σταφυλιών φύσαγε ενώ η απλή εκδοχή είχε πάρει την κατηφόρα.

3. Ειδική μνεία στην Ντεμπίνα που μπορεί να δώσει πολύ καλά κρασιά με χαρακτήρα και ψυχή που εκφράζουν την περιοχή και το terroir της.

4. Στα βαρελάτα λευκά φαίνεται ότι οι παραγωγοί αρχίζουν και βρίσκουν την χρυσή τομή για καλύτερο πάντρεμά της με το φρούτο.

5. Στα κόκκινα υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις με υπερώριμο φρούτο που κάνει το κρασί too much για να πιεις παραπάνω από δύο γουλιές. Από την άλλη τα παράπονα για την χρήση της δρυός δεν ήταν τόσο πολλά αυτή την φορά.

Κλείνοντας να πούμε ότι ο αγώνας για τα πιο value κρασιά καλά κραττεί, από την άλλη η Σαντορίνη ανεβάζει τις τιμές της. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα βγει τελικά αυτό η αντίθεση.

In Vino Veritas

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages