Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
16 May 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Τη Σαντορίνη δε μπορείς να τη χορτάσεις. Ούτε την ομορφιά της, ούτε τη θέα της, ούτε και τα κρασιά της. Και αν υπάρχει κάτι λυπηρό στην όλη ιστορία είναι το μικροσκοπικό της μέγεθος, αντιστρόφως ανάλογο της φήμης που το Ασύρτικο έχει αποκτήσει στην παγκόσμια αγορά. Μια ποικιλία που όπως έχουμε ήδη πει έχει καταφέρει να στρέψει πάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας αποτελώντας τον πολιορκητικό κριό της Ελλάδας, στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Στα περίπου 13.000 στρέμματα του Σαντορινιού αμπελώνα στριμώχνονται ήδη αρκετά εδραιωμένα ονόματα σπουδαίων παραγωγών αλλά την τελευταία διετία η κινητικότητα στο νησί είναι μεγάλη, με πολλά παραδοσιακά οινοποιεία (κάναβες) να αποκτούν ξανά πνοή.

Ανάμεσά τους το ιστορικό οινοποιείο της οικογένειας Βενετσάνου που βρίσκεται στην καλντέρα του Μεγαλοχωρίου. Χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 40, σε σχέδια του Γεώργιου Βενετσάνου, ο οποίος οραματίστηκε ένα ισοβαρικό οινοποιείο που θα εξοικονομούσε ενέργεια σε μια εποχή που η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες ενεργειακές πηγές ήταν περιορισμένη.

Venetsanos Winery Venetsanos Winery

 

 

Μπορεί η έλευση νέων ονομάτων να φέρνει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση σε μια ήδη προβληματισμένη οινική κοινότητα (διαβάστε το άρθρο μας για το δίλημμα της Σαντορίνης), ωστόσο προσθέτει τρομερό οινικό ενδιαφέρον για όλους εμάς, κάνοντας το νησί ακόμα πιο vibrant.

Η πρόσφατη επαφή μας με την επετειακή πρώτη εμφιάλωση των ετικετών Σαντορίνη και Νυχτέρι του οινοποιείου Βενετσάνου το μόνο που κατάφερε ήταν να ενισχύσει την παραπάνω άποψη. Δύο κρασιά που από τον πρώτο ήδη τρύγο, χαρίζουν προστιθέμενη αξία στο brand Σαντορίνη, που οφείλει να θέτει τον πήχη όσο γίνεται υψηλότερα αν θέλει κάποια στιγμή να συμπεριληφθεί στις κλασικές περιοχές του παγκόσμιου αμπελώνα.

Συνολικά 9500 φιάλες παραγωγής για το 2014 θα εξέλθουν από την πόρτα της κάναβας με την προϋπόθεση ότι πρώτα επισκέπτεστε το νησί και στη συνέχεια το οινοποιείο, για να κάνετε τις αγορές σας επιτόπου, αφού όπως μας πληροφόρησε η διευθύντρια του οινοποιείου, οινολόγος Ιωάννα Βαμβακούρη, προς το παρόν τα κρασιά θα διατίθενται κυρίως στο νησί.

11257694_10205721610771799_1174305782_n

Αν προτιμήσετε την Σαντορίνη 2014 Anniversary first bottling θα απολαύσετε τυπικότητα Ασύρτικου, «ντοπαρισμένου» με ορυκτότητα που θυμίζει βρεγμένη πέτρα, αυστηρό στόμα με οξύτητα που ξυρίζει, υψηλό εκχύλισμα φρούτου και μεγάλη ένταση και ενέργεια που κάνουν το κρασί να «πάλλεται». (ΕΛΤ 15 ευρώ-90/100)

Από την άλλη το Νυχτέρι 2014 Anniversary first bottling δίπλα στην μεγαλύτερη ωριμότητα του φρούτου προτάσσει χαρακτήρα γλυκού βαρελιού και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι πλούσιο και κρεμώδες αλλά ταυτόχρονα σφικτό έχοντας ήδη καταφέρει να ενσωματώσει την κοφτερή οξύτητα με το πάχος του και την αλκοόλη. Λίγες τανίνες μη σας παραξενέψουν, ενώ το μακρύ τελείωμα του κρασιού, φέρει την ορυκτή «υπογραφή» του Ασύρτικου. (ΕΛΤ 18 ευρώ-91/100)

Να σημειώσουμε επίσης την πολύ ωραία παρουσίαση των κρασιών με μοντέρνες ετικέτες, βαριά φιάλη Βουργουνδίας που είναι καλό ως προς το πρεστίζ αλλά κάπως αντιοικολογικό και την επιλογή φελλών DIAM 5 που εξασφαλίζουν σχεδόν πλήρη προστασία από το TCA.

Santorini Venetsanos Winery 2014 Santorini Venetsanos Winery 2014

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages