Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 'ΚΑΜΠΟΥ' BACKSTAGE
24 March 2014

Ο κάμπος που δεν ήταν κάμπος τελικά, αλλά έφτανε μέχρι τα περίπου 800m υψόμετρο της Κρανιάς του Ολύμπου,  τρεις παραγωγοί από τους οποίους τελικά παρευρέθηκαν  δυο, αφού ο Ευριπίδης Κατσαρός δε κατάφερε τελευταία στιγμή να κατέβει στην Αθήνα αλλά μας αποζημίωσε με τρεις διαφορετικές δεκαετίες Κτήμα Κατσαρού και  δώδεκα κρασιά τα οποία ήταν για την ακρίβεια έντεκα και ένα απόσταγμα δωδεκαετίας, συνέθεσαν περιληπτικά την Επανάσταση του Κάμπου που φιλοξένησε την Πέμπτη 20 Μαρτίου το εστιατόριο Paradiso.

Θάνος, Γιάννης, Χρήστος και Γρηγόρης Θάνος, Γιάννης, Χρήστος και Γρηγόρης

 

Σε αυτή την περιληπτική παράγραφο ωστόσο δεν μπορούν να χωρέσουν οι εντυπώσεις αλλά και η δυναμική των τριών παραγωγών της Θεσσαλίας που εξέθεσαν τη δουλειά τους μπροστά στο κοινό που τους βομβάρδισε για άλλη μια φορά με ερωτήσεις κάνοντας την δική μας δουλειά ως ένα βαθμό πιο εύκολη. Εξάλλου είναι μεγάλη χαρά για εμάς να δίνουμε βήμα σε παραγωγούς όπως ο Χρήστος Ζαφειράκης και ο Θάνος Ντούγκος για να μας μεταδώσουν μέρος από τη μαγεία της εξαιρετικής δουλειάς που κάνουν τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο.

Το πρώτο από τα τέσσερα flights της βραδιάς φιλοξένησε τη Μαλαγουζια 2013 του Ζαφειράκη, το Μεθ' Υμών Ακακία 2013 του Ντούγκου πριν ακόμα κυκλοφορήσουν στην αγορά και ένα παλιό-Chardonnay (με την έννοια της παλαιότητας) του Κατσαρού από τη χρονιά του 2000.

Chardonnay Κατσαρού 2000 Chardonnay Κατσαρού 2000

 

Η Μαλαγουζιά σε μια εξαιρετικά φρέσκια εκδοχή, με τον Χρήστο να εξηγεί ότι προτιμάει να την τρυγάει σε πιο πρώιμο στάδιο για να διατηρήσει οξύτητες και τον πυραζινάτο χαρακτήρα της ποικιλίας, ενώ εντυπωσιακός ήταν και ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε τη στιγμή που αποφασίζει να τρυγήσει το σταφύλι, με βάση μια γευσιγνωσία δεκατεσσάρων σημείων που κάνει στη ρώγα μπαίνοντας στο αμπέλι. Μια μέθοδο που διδάχτηκε στο Piemonte της Ιταλίας.

Το Μεθ' Υμών Ακακία του Θάνου ήταν με τη σειρά του σε πρώτη παρουσίαση πριν ακόμα εμφιαλωθεί και κυκλοφορήσει στην αγορά, με πολλά υποσχόμενο αρωματικό χαρακτήρα και το παιχνίδι με τα βαρέλια ακακίας να δίνει εξαιρετική υφή στο κρασί και υποσχέσεις για μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Τέλος το Chardonnay του 2000 δε σταμάτησε να εξελίσσεται ολόκληρο το βράδυ, τουλάχιστον για τους προνοητικούς που φρόντισαν να κρατήσουν το ποτήρι τους στην άκρη. Βουτυράτο, ξηροκαρπάτο με φοβερή εξέλιξη στο χρόνο και φρούτο το οποίο παρά τα 14 χρόνια στην πλάτη στήριζε εξαιρετικά τα υπόλοιπα εξελιγμένα αρώματα της παλαίωσης. Σπουδαία δουλειά και τύφλα να έχουν οι Βουργουνδίες επιπέδου κοινότητας.

Στο δεύτερο flight οι στροφές άρχισαν να ανεβαίνουν με τη Λημνιώνα να έχει την τιμητική της σε δυο από τα τρία κρασιά του flight. Ή πρώτη της εμφάνιση αφορούσε ένα εκπληκτικό ροζέ από 100% Λημνιώνα που ο Χρήστος ετοιμάζει μόνο για τις αγορές του εξωτερικού με φοβερά απαλό σε ένταση χρώμα, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, εξαιρετικό φρουτώδη χαρακτήρα αλλά και την πολυπλοκότητα που χαρίζει στο κρασί η ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες, γύρω από τη χρήση των οποίων έγινε ωραία κουβέντα. Για τις τελευταίες φιάλες της ερυθρής Λημνιώνας του 2009 θα επιβεβαιώσουμε απλά ότι είναι για εμάς ένα από τα πλέον κομψά κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα και θα σας παραπέμψουμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Ένα όμορφο line-up Ένα όμορφο line-up

 

Στο flight αυτό σαν τρίτο κρασί σερβιρίστηκαν οι Μεθυστάνες του 2007 από το κτήμα Ντούγκου. Ένα κρασί το οποίο ακόμα τότε δεν έφερε την κόκκινη Π.Ο.Π ταινία της Ραψάνης στην ετικέτα και πραγματικά εντυπωσίασε με την πολυπλοκότητα των αρωμάτων του που θύμιζαν λιαστή ντομάτα, φυτικότητα πράσινης πιπεριάς, κέδρο και άφθονο ακόμα φρούτο, να πείθει για το δρόμο που έχει ακόμα μπροστά του το κρασί. Και όλα τα παραπάνω με μια ζωντανή οξύτητα και τανίνες που 'έλιωναν' στο στόμα.

Μεθυστάνες 2003, 2007 και Λημνιώνα 2009 Μεθυστάνες 2003, 2007 και Λημνιώνα 2009

 

Το τρίτο flight έφερε στα ποτήρια το Κτήμα Κατσαρού από τις χρονιές του 2010 (η πρώτη χρονιά με αυτόχθονες ζύμες) που θα κυκλοφορήσει το 2015 στην αγορά) και το Κτήμα Κατσαρού του 2000. Ένα σπουδαίο δείγμα ελληνικού Cabernet/Merlot blend με σαφείς αναφορές στο Bordeaux και μια μύτη που είχε ανοίξει αρωματικά δίνοντας πολύ όμορφο κέδρο και φυτικότητα. Το στόμα ήταν λίγο περισσότερο άγριο, με αρκετή αυστηρότητα παρά τα 14 χρόνια, που δε φάνηκε να καταφέρνουν να δαμάσουν τις τανίνες του κρασιού.

Τρεις δεκαετίες Κτήμα Κατσαρού Τρεις δεκαετίες Κτήμα Κατσαρού

 

Η έκπληξη του τρίτου flight ήταν οι Μεθυστάνες από Όψιμο τρύγο του 2003. Ένας από τους πειραματισμούς του Θάνου Ντούγκου που άφησε μια μικρή ποσότητα σταφυλιών να υπέρ-ωριμάσουν δίνοντας ένα κρασί στο 15% αλκοόλ με εξαιρετική ωστόσο ισορροπία. Για την ιστορία το κρασί δεν κυκλοφορησε ποτέ στην αγορά επειδή κατέβασε αρκετό ίζημα στη φιάλη και όσοι πιστοί προλαβαίνετε δε προλαβαίνετε να τσιμπήσετε τις λιγοστές φιάλες που έχουν μείνει μόνο από το οινοποιείο.

Τελευταία στη σειρά σερβιρίστηκαν το Κτήμα Κατσαρού από το 1990 μια από τις πρώτες εμφιαλώσεις που έγιναν στο κτήμα και ένα κρασί που μέτραγε 24 χρόνια στη πλάτη του και βρισκόταν στο peak της ωριμότητας του, μια πειραματική λιαστή οινοποίηση του Ντούγκου με ποικιλίες της περιοχής της Ραψάνης που μαδέριζε πολύ στο στυλ και ένα τσίπουρο με ωρίμαση 12 ετών σε βαρέλια το οποίο είχε αποκτήσει ένα πανέμορφο κεχριμπαρί χρώμα. Ο χρόνος είχε μαλακώσει την αψάδα του και το συνόδευαν πολύ όμορφα αρώματα μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο, κανέλα και γλυκιά καρυδόπιτα. Το ιδανικό τελείωμα μιας ακόμα ξεχωριστής για τους Wine Commanders βραδιάς.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον Θάνο, τον Χρήστο και τον Ευριπίδη για το special treatment...

Οι 'φανατικοί' του κάμπου Οι 'φανατικοί' του κάμπου

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages