Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ: WINES OF ATHENS
09 December 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Για τον σπουδαίο παραγωγό του Αττικού αμπελώνα Βασίλη Παπαγιαννάκο αντίπαλος δεν είναι ούτε η αξιόλογη Αναστασία Φράγκου με τα κρασιά της, ούτε ο πολλά υποσχόμενος Σταμάτης Μυλωνάς και το οικογενειακό του οινοποιείο. Το ίδιο ισχύει για το ιστορικό Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα που δεν έχει τίποτα να χωρίσει με την οικογένεια Μάρκου που μετράει ήδη τέσσερις γενεές στην περιοχή.

Όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αττική, χρησιμοποιώντας ως όχημα έναν από τους πιο σημαντικούς αμπελώνες της Ελλάδας, τον Αττικό αμπελώνα. Το καλό της ιστορίας είναι πως αποφάσισαν να ενωθούν κάτω από την κοινή ομπρέλα των Wines of Athens επιδιώκοντας έτσι να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα των κρασιών τους και να προωθήσουν τον οινοτουρισμό σε μια περιοχή που ετησίως δέχεται έναν τεράστιο αριθμό επισκεπτών.

Το κακό της υπόθεσης είναι πως στην Ελλάδα αργούμε να συνειδητοποιήσουμε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. Τα 13 κορυφαία ονόματα του Barolo, μία από τις διασημότερες περιοχές του οινικού πλανήτη, έχουν ενωθεί εδώ και χρόνια υπό την σκέπη της Accademia del Barolo για να προωθήσουν από κοινού τα κρασιά τους σε παγκόσμιο επίπεδο, αφήνοντας στην άκρη το εγώ και προτάσσοντας το εμείς. Αν αναλογιστεί κανείς τι σημαίνει Barolo στην παγκόσμια οινική πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται πως έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε μπροστά μας.

H δημιουργία των Wines of Athens που επίσημα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, δείχνει πως οι πέντε παραγωγοί κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση. Σε μια ανταγωνιστική Ελληνική αγορά, μόνο η κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη του Σαββατιανού από όλους τους παραγωγούς της Αττικής μπορεί να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Wines of Athens_Logo-page-001

Το Σαββατιανό το έχουμε γράψει επανειλημμένα δικαιούται πολύ περισσότερη αναγνώριση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Δεν θα βγάλει ποτέ Montrachet όμως διαθέτει καλή πολυπλοκότητα, φρεσκάδα, καλή σχέση με το βαρέλι και το σημαντικότερο παλαιώνει! Η δε τιμή του είναι κάτι παραπάνω από φιλική προς τον καταναλωτή και εξαιρετικά ανταγωνιστική απέναντι στους αντιπάλους του.

Πολύ περισσότερο σε διεθνές επίπεδο για να καταφέρουν το παραμικρό impact στη παγκόσμια αγορά οι παραγωγοί του Αττικού αμπελώνα, θα πρέπει να αποτελέσουν μια γροθιά, να επικοινωνήσουν τα κρασιά τους όλοι μαζί, να προμοτάρουν την ιστορία του αμπελώνα τους, να ανοίξουν το δρόμο για τον οινοτουρισμό στη περιοχή, που μπορεί να φέρει υψηλές πωλήσεις.

Έχουν τελειώσει οι εποχές που όταν ψοφούσε η κατσίκα του γείτονα εμείς δε μπορούσαμε να κρύψουμε το σαρδόνιο χαμόγελο μας. Το μέλλον θέλει κοινό όραμα και προσπάθεια, θέλει εμείς και όχι εγώ, θέλει νέα πνοή και οπτική στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Θέλει να δούμε και λίγο παραέξω από τον μικρόκοσμο μας. Θέλει και άλλες τέτοιες προσπάθειες όπως οι δρόμοι του Κρασιού της Αθήνας-Wines of Athens.

Καλή επιτυχία!

DSC_0061 (800x536)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages