Η ''Κάθοδος των Μυρίων'' στη Σαντορίνη
03 August 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Αρκετοί από εσάς θα θυμάστε τη κλασική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Το Δόλωμα", με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η Αλίκη αποτελούσε την τέλεια βίτρινα πίσω από την οποία οι Αλέκος Αλεξανδράκης και Ντίνος Ηλιόπουλος έστηναν τις χαρτοπαικτικές τους ''δουλειές'', ξεζουμίζοντας ανυποψίαστα θύματα που υπέκυπταν στα θέλγητρα της Αλίκης. 

Στη περίπτωση του Ελληνικού κρασιού σπείρα και απάτη δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει το δόλωμα με το οποίο 'ψαρεύουμε' την προσοχή και στρέφουμε τα φλας της δημοσιότητας ολόκληρου του πλανήτη πάνω μας. Το brand Σαντορίνη είναι αυτή τη στιγμή πανίσχυρο, υπερβαίνοντας το κρασί αυτό καθεαυτό, με τη μοναδικότητα του νησιού να φέρνει μέχρι και νεαρά ζευγάρια Κινέζων από την άλλη πλευρά του κόσμου στο νησί, για να ενώσουν τη ζωή τους με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας.

Ζευγάρια Κινέζων παντρεύονται στη Σαντορίνη Ζευγάρια Κινέζων παντρεύονται στη Σαντορίνη

 

 

Στο δε κρασί, αρκεί και μόνο η αναφορά του ονόματος Σαντορίνη σε κάποιο email για να πάρεις άμεση απάντηση ακόμα και από τη creme de la creme των αγοραστών, οινο-δημοσιογράφων ή wine-bloggers παγκοσμίως. Ο John Downes MW το έθεσε ξεκάθαρα πέρσι τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των MWs στην Ελλάδα"Σαντορίνη και Ασύρτικο μπορούν να λειτουργήσουν ως πολιορκητικός κριός για τη δυναμική είσοδο της Ελλάδας στο διεθνές οινικό στερέωμα..."

Από τη γοητεία της Σαντορίνης όπως καταλαβαίνετε δε ήταν δυνατό να ξεφύγουν ούτε οι Έλληνες παραγωγοί. Μεταξύ μας και ποιος δε θα ήθελε στο portfolio του το ισχυρότερο brand της Ελλάδας στις μέρες μας. Τα σενάρια είναι πολλά και ακόμα και αν κάποια από αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας φαίνεται πως αρκετά μεγάλα ονόματα της εγχώριας αγοράς έχουν κρυφές ή φανερές βλέψεις για το νησί του Αιγαίου.

Ανάμεσα τους ο Απόστολος Μούντριχας από το κτήμα Αβαντίς είναι ήδη για δεύτερη χρονιά στο νησί, ο Γιάννης Τσέλεπος έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία του με την οικογένεια Χρυσού, ενώ ο Γιάννης Βαλαμπούς ρίχνει μπετά για την ανέγερση ενός εντυπωσιακού οινοποιείου, με το project του οινοτουρισμού στο προσκήνιο. Δυναμικό παρών στη Σαντορίνη δίνει εδώ και καιρό και ο Τσάνταλης μέσα από τη στρατηγική συμμαχία που έχει συνάψει με τον συνεταιρισμό της Santo Wines. Από εκεί και μετά έχουν ακουστεί μεγάλα ονόματα όπως ΣάλλαςΙατρίδης και Σκούρας ως υποψήφιοι να κατέβουν στο νησί, ενώ θεωρούμε ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι υπάρχει και ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού. O κατάλογος είναι μακρύς και σίγουρα θα υπάρξουν και εκπλήξεις που δεν τις περιμένουμε, οι οποίες θα έρθουν να κουμπώσουν δίπλα σε κλασικούς ντόπιους ή μη παίχτες, όπως οι Σιγάλας, Αργυρός,  Χατζηδάκης,  Γαβαλάς και οι υπόλοιποι.

O Γιάννης Βαλαμπούς μπροστά στην οικοδομή του νεοεγειρόμενου  οινοποιείου του στη Σαντορίνη O Γιάννης Βαλαμπούς μπροστά στην οικοδομή του νεοεγειρόμενου οινοποιείου του στη Σαντορίνη

 

 

Το καυτό ερώτημα βέβαια είναι αν όλοι οι καλοί χωράνε ή για την ακρίβεια αν όλοι οι καλοί μπορούν να στριμωχτούν σε έναν αμπελώνα πεπερασμένο η έκταση του οποίου δε ξεπερνά τα 14.000 στρέμματα και ο οποίος συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο(από τις αρχές του εικοστού αιώνα που ήταν 45.000 στρέμματα στα 14.000 το 1997 όπου και σταθεροποιήθηκε).

Η συνύπαρξη ανυπέρβλητης  φυσικής ομορφιάς και μοναδικών κρασιών σε αυτό το μικρό κομμάτι γης δεν αποτελεί αναγκαστικά ευτυχή συγκυρία για το κρασί. Η οικιστική ανάπτυξη λόγω τουρισμού είναι αναπόφευκτη με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής του νησιού να θυσιάζεται στο βωμό της τουριστικής σεζόν. Ο δε καινούριος ταχείας κυκλοφορίας δρόμος αναμένεται να περάσει μέσα από τη καρδιά του αμπελώνα της Σαντορίνης με όποιες συνέπειες αυτό μπορεί να έχει σε μια κληρονομιά που θα έπρεπε να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο. Ο τουρισμός είναι και θα παραμείνει το μεγάλο κεφάλαιο της Σαντορίνης και το στοίχημα για το κρασί και τη γαστρονομία του νησιού είναι απλά και μόνο να αποτελέσουν μέρος αυτής της ιστορίας.

Και άντε και βρήκες τρόπο λοιπόν να τρουπώσεις στο νησί... Με τα σταφύλια τι πρόκειται να γίνει; Μείνετε συντονισμένοι στους Wine Commanders γιατί μετά τις διακοπές θα επανέλθουμε εξετάζοντας προς τα που πάει η Σαντορίνη μαζί με όλα τα καυτά ερωτήματα.

Στο βωμό της οικιστικής ανάπτυξης ο αμπελώνας της Σαντορίνης συρρικνώνεται. Στο βωμό της οικιστικής ανάπτυξης ο αμπελώνας της Σαντορίνης συρρικνώνεται.

 

 

Η  κεντρική φώτο από http://ketivasilakou.blogspot.gr/

Η φώτο των νιόπαντρων ζευγαριών από http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=544240

RELATED POSTS
24 August 2014
Τα τελευταία χρόνια το όνομα Σαντορίνη ηχεί στα αυτιά της οινικής κοινότητας όλο και πιο συχνά, αυτή τη φορά όχι για το μαγευτικό άσπρο και μπλε του τοπίου της, αλλά ...
15 March 2016
Η Σαντορίνη εξακολουθεί να αποτελεί το πιο "hot" οινοπέδιο του ελληνικού αμπελώνα και όπως φαίνεται αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια. Η απότομη, πλην ...
01 April 2016
Αναρωτιέμαι αν πρέπει οι υπόλοιπες οινικές περιοχές της Ελλάδας να νιώθουν παραπονεμένες απέναντι στη Σαντορίνη και το Ασύρτικο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια το ηφαιστειογενές νησί έχει στρέψει όλα τα ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages