ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ-ΑΝΑΣΣΑ MEDITERRA 2009
12 May 2014

Σαν σε βασίλισσα φαίνεται πως εδώ και χρόνια έχουν αποφασίσει να συμπεριφέρονται στη λευκή Βηλάνα οι άνθρωποι της Mediterra, καταρρίπτοντας έτσι το στερεότυπο ότι η ποικιλία μπορεί να δώσει μόνο λευκά, δροσιστικά, φρουτώδη κρασιά χωρίς όμως το ανάλογο excitement.

Χρειάζονται κότσια και οπωσδήποτε μια διάθεση πειραματισμού για να ξεφύγεις από τις νόρμες. Έτσι λοιπόν αντί να πάρεις Βηλάνα από το κάμπο στα Πεζά της Κρήτης, που όσο και να πεις οι στρεμματικές αποδόσεις φλερτάρουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σκαρφαλώνεις στα 600 περίπου μέτρα υψόμετρο στην τοποθεσία Θόλοι Πεζών. Εκεί στους ξερικούς ορεινούς αμπελώνες, έχεις αφενός χαμηλότερη θερμοκρασία που σου εξασφαλίζει υψηλότερα επίπεδα οξύτητας στο σταφύλι αλλά και μια αυτορύθμιση του ίδιου του αμπελιού, το οποίο χωρίς την ανάγκη πολλών παρεμβάσεων ρίχνει τις στρεμματικές αποδόσεις στα 700 με 800kg/στρέμμα.

Με τέτοια εξαιρετική πρώτη ύλη μπορείς φυσικά να παίξεις πολύ όμορφα και σε επίπεδο οινοποίησης. Οι διαφορές σε σχέση με το περίφημο Nobile της Creta Olympias που ουσιαστικά ήταν ο πρόδρομος της Άνασσα, αφορά τη προσθήκη 17% Sauvignon Blanc, όχι για να μην αισθάνεται η Βηλάνα μοναξιά, αλλά γιατί το τελικό χαρμάνι αποκτάει έναν περισσότερο συναρπαστικό αρωματικό χαρακτήρα.

Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται χωριστά αφού έχει γίνει κρυοεκχύλιση σε χαμηλή θερμοκρασία για έξι ώρες. Λίγο πριν το τέλος της ζύμωσης το κρασί μεταφέρεται σε δρύινα Γαλλικά βαρέλια  που έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη τρεις ή τέσσερις φορές και εκεί αφήνεται να αποζυμώσει. Οι φίνες οινολάσπες διατηρούνται και περιοδικά αναδεύονται (batonnage), γεγονός το οποίο συντελεί στον εξαιρετικό όγκο του κρασιού στο στόμα. Για τη χρονιά του 2009 το κρασί έμεινε περίπου 14 μήνες στα βαρέλια, ένα νούμερο το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό για λευκό κρασί.  Μετά την εμφιάλωση παραμένει για περίπου ενάμιση χρόνο για την λεγόμενη αναγωγική παλαίωση στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά έτοιμο προς κατανάλωση.

Έτοιμο δε το λες κιόλας, όταν το κρασί έχει εντυπωσιακές δυνατότητες εξέλιξης στο χρόνο που μπορεί να φτάσουν και τη δεκαετία.  Μπορεί να μην έχουμε εμπειρία από την ίδια την Άνασσα σε σχέση με τις δυνατότητες παλαίωσης της,  ωστόσο η δοκιμή ενός Nobile του 2000 που ουσιαστικά αποτελεί τον πρόδρομο της  πριν από σχετικά μικρό χρονικό διάστημα ήταν απόλυτα πειστική για την αντοχή του στο χρόνο. Ούτε σε Ασύρτικο τέτοια μαγική εξέλιξη.

Η Άνασσα του 2009 είναι ιδιαιτέρως εκφραστική στη μύτη. Ένας συνδυασμός ώριμων κίτρινων φρούτων, με κερήθρα,  μέλι και μια πολύ δροσιστική φυτικότητα στο φόντο μαζί με νύξεις βανίλιας και άλλων γλυκών μπαχαρικών, δίνει τη θέση της σε ένα πολύπλοκο σε δομή και αρώματα στόμα. Εντυπωσιακά πληθωρικό με εξαιρετική ισορροπία οξύτητας και λιπαρότητας και το βαρέλι να αφήνει καπνό και γλυκά μπαχάρια, περιμένοντας τα χρόνια για να ενσωματωθεί απόλυτα, αναπτύσσοντας έτσι απρόσμενη πολυπλοκότητα. Στην πραγματικότητα θα θέλαμε να την φυλάξετε ως κόρη οφθαλμού στο κελάρι σας για μια πενταετία τουλάχιστον από τώρα. Από την άλλη όμως πως μπορείς να αντισταθείς σε μια Βασίλισσα. (90/100)

Σίγουρα πάντως αν η Βηλάνα μπορεί να δώσει τέτοια κρασιά, το Βιδιανό δε δικαιούται να παίζει μόνο μπάλα ως το επόμενο μεγάλο αστέρι από το νησί της Κρήτης.

Άνασσα 2009 Άνασσα 2009

 

(Άνασσα 2009 Mediterra, 13.5% abv, προτεινόμενη λιανική τιμή: 13€)

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages