ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ… ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ ΑΡΕΤΗ 2009
10 December 2013

Σε μια πρώτη θεώρηση θα λέγαμε πως μάλλον χρειάζεται περισσότερο τόλμη, παρά αρετή για να φυτέψεις Αγιωργίτικο, χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό του σπίτι, τη Νεμέα. Αν σκεφτούμε όμως ότι η έννοια της αρετής κατά τα ομηρικά πρότυπα θέλει τον άνθρωπο να χρησιμοποιεί όλες του τις ικανότητες για να πετύχει το σκοπό του, καταλαβαίνουμε εύκολα πόσο ακαταμάχητος είναι ο συνδυασμός αρετής και τόλμης, ειδικά όταν προσδοκάς στη δημιουργία ξεχωριστών κρασιών.

Από τη μια λοιπόν ο ενάρετος, με την ομηρική έννοια, οινοποιός θα χρησιμοποιήσει όλες του τις ικανότητες για να μετουσιώσει μια εξαιρετική πρώτη ύλη σε σπουδαίο κρασί και από την άλλη η τόλμη του θα κάνει την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η τόλμη μάλιστα μέσα στο δικό μας μυαλό, συνδυάζεται με ένα συγκεκριμένο και μόνο χάρισμα. Να βλέπεις μπροστά από την εποχή σου.

Αν κάτι επομένως χαρακτηρίζει τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή από την πρώτη στιγμή της κοινής τους πορείας στο Κτήμα Βιβλία Χώρα, είναι ότι διέθεταν αυτό το ξεχωριστό χάρισμα. Ίσως αυτή η παρατήρηση και μόνο, αρκεί για να δώσει μια έμμεση απάντηση στο πιθανό ερώτημα σχετικά με το λόγο φύτευσης του Αγιωργίτικου στο Παγγαίο.

Μέρος του αμπελώνα της Βιβλίας Χώρας Μέρος του αμπελώνα της Βιβλίας Χώρας

 

Γυρνώντας πίσω στη χρονιά του 2001 και πριν ακόμα τα πράγματα δυσκολέψουν για τη χώρα μας, οι δυο οινοποιοί διαισθάνθηκαν την ανάγκη να προετοιμάσουν το έδαφος για τις γηγενείς ποικιλίες. Σήμερα που οι εξαγωγές αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τα περισσότερα Ελληνικά οινοποιεία, το κτήμα βγαίνει στις διεθνείς αγορές έχοντας ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα του, που είναι η μοναδικότητα των Ελληνικών ποικιλιών στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Αγιωργίτικο στους πρόποδες του Παγγαίου όρους λοιπόν… Φυσικά από τη στιγμή που η ποικιλία έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά στις συνθήκες της περιοχής. Πετρώδη-ασβεστολιθικά εδάφη τα οποία σύμφωνα με τον Βασίλη Τσακτσαρλή αποτελούν προϋπόθεση για Αγιωργίτικο υψηλής ποιότητας, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις από 600-900Kg το στρέμμα και τρύγος στα τέλη Σεπτέμβρη που η δροσιά ευνοεί  τη διατήρηση της αρωματικότητας στο σταφύλι.

Ο πειραματικός αμπελώνας στο κτήμα Βιβλία Χώρα Ο πειραματικός αμπελώνας στο κτήμα Βιβλία Χώρα

 

Στη πιθανή δυσπιστία και αμφισβήτηση που αποτελεί ίδιον χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους, η ανοιχτόμυαλη προσέγγιση των δυο οινοποιών βάζει τα πράγματα στη θέση τους. ‘Το Αγιωργίτικο είναι μια εξαιρετική Ελληνική ποικιλία που αξίζει το κόπο να φύγει ακόμα και από τα στενά όρια της Ελλάδας. Ήδη μάλιστα πριν τη κρίση, υπήρχαν σκέψεις για πειραματικές φυτεύσεις στη Νότια Αφρική, αλλά και ζήτηση από άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές για να φυτευτεί έστω και δοκιμαστικά’, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τσακτσαρλής.

Και αν δε πειστήκατε με τα παραπάνω τότε μια δοκιμή της Αρετής αρκεί για να κάνει ακόμα και βέρους Νεμεάτες να σηκώσουν το φρύδι. Μετά από ένα χρόνο στα βαρέλια εκ των οποίων το 50% είναι νέα δρυς, διατηρεί πλήθος από τα χαρακτηριστικά της πολυδύναμης ποικιλίας όπως αυτή εκφράζεται στο σπίτι της, με κάποιες διαφοροποιήσεις φυσικά. Ένα πολυεπίπεδο αρωματικά κρασί με τραγανό φρούτο, τονισμένη-λόγω μεγάλου ημερήσιου θερμοκρασιακού εύρους-οξύτητα αλλά ταυτόχρονα πληθωρικό στο στόμα.

Το χρώμα της Αρετής είναι βαθύ ρουμπινί, ενώ στη μύτη αναπτύσσονται αρώματα βύσσινου, πετροκέρασου, μαζί με γλυκά μπαχαρικά από το βαρέλι, όπως βανίλια αλλά και σοκολάτα γάλακτος. Ώριμο στο στόμα με εξίσου πληθωρικό φρούτο, μεταξένιες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Η επίγευση παρατεταμένη, με ξέχειλο γλυκό φρούτο και μπαχάρια, σε ένα συνολικά ιδιαίτερα εκφραστικό και βελούδινο κρασί που αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό το σύγχρονο χαρακτήρα του Αγιωργίτικου. (91/100)

Τα κακά νέα είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε αρκετά για να το βρείτε αφού προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για τις αγορές του εξωτερικού. Τα καλά νέα είναι ότι από τη χρονιά του 2010 μαζί με τη καινούρια ζωγραφιά στην ετικέτα και το premium σε σχεδιασμό μπουκάλι, υπάρχουν σκέψεις για να μείνει περισσότερη ποσότητα εντός των συνόρων. Είναι ώρες τώρα να ξενιτευόμαστε για μια φιάλη κρασί;

Αρετή 2009-Κτήμα Βιβλία Χώρα Αρετή 2009-Κτήμα Βιβλία Χώρα

 

(2009 Αρετή Κτήμα Βιβλία Χώρα, 14% αλκοόλ, Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής: 14.80€)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages