ΚΑΛΟΓΕΡΙ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ 2013-ΜΙΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΟΓΑΙΑ
11 February 2014

Για τον οινοποιό Βασίλη Παπαγιαννάκο η έννοια του μικροκλίματος δε περιορίζεται μόνο στα στενά όρια της αμπέλου και στο πως αυτό επηρεάζει την ανάπτυξη της. Στην περίπτωση του, ακόμα και ο σχεδιασμός του οινοποιείου έγινε λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα του γειτνιάζοντος χώρου, με σκοπό να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές. Ιδού λοιπόν το πρώτο ελληνικό βιοκλιματικό οινοποιείο που αποσκοπεί εξίσου στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Πέρα λοιπόν από την καταπληκτική αισθητική του σύγχρονου επισκέψιμου οινοποιείου στη θέση Πούσι-Καλογέρι (το πηγάδι των Καλόγερων) στο Μαρκόπουλο Αττικής, ή τον τελευταίας αιχμής εξοπλισμό που διαθέτει για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, έμφαση έχει δοθεί ώστε αφενός να καλύπτονται πλήρως οι ενεργειακές του ανάγκες και αφετέρου στο ετήσιο ισοζύγιο να είναι μηδενική η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με βλαβερές εκπομπές αερίων.

Από ένα τέτοιο χώρο με τόση προσοχή στην λεπτομέρεια δε μπορείς να φανταστείς ότι το επίπεδο των κρασιών που θα παράγει δε θα είναι αντίστοιχο. Και μπορεί όπως πάντα στον Αττικό αμπελώνα  βασιλιάς να είναι το Σαββατιανό, ωστόσο η σχετικά νεοφερμένη για τον 3ης γενιάς οινοποιό Βασίλη Παπαγιαννάκο Μαλαγουζιά, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Εξάλλου το πρεστίζ που διαθέτει η ποικιλία σε σχέση με το Σαββατιανό είναι πολύ μεγαλύτερο, από την άλλη βέβαια ο ανταγωνισμός πλέον στην εσωτερική αγορά είναι τεράστιος.

Φυτεμένη σε 20 ιδιόκτητα στρέμματα σε ασβεστολιθικά χώματα στη θέση Καλογέρι, τα ηλικίας 6-7 ετών νεαρά αμπέλια έδωσαν περίπου 12000 φιάλες για τη χρονιά του 2013 με στρεμματικές αποδόσεις που κυμάνθηκαν στα 800kg/στρέμμα. Ο μικρόρωγος κλώνος που χρησιμοποιείται καταφέρνει να αναπτύσσει το αρωματικό του δυναμικό σχετικά γρήγορα και έτσι ο Βασίλης Παπαγιαννάκος προτιμάει να τρυγάει πιο νωρίς όσο ακόμα το σταφύλι είναι τραγανό.

Στο οινοποιείο η οινοποίηση λαμβάνει χώρα σε ανοξείδωτες δεξαμενές χωρίς προζυμωτική εκχύλιση, αλλά έχοντας πρώτα κατεβάσει τη θερμοκρασία του σταφυλιού στα ψυγεία. Η θερμοκρασία ζύμωσης είναι περίπου στους 16-17ο C βοηθώντας το κρασί να αναπτύξει πλήρως τον αρωματικό του χαρακτήρα.

Η Μαλαγουζιά του 2013 διαθέτει φίνα φρουτώδη χαρακτηριστικά ροδάκινου με πιο έντονες τροπικές νύξεις και αρώματα λευκών λουλουδιών όπως το γιασεμί. Στο στόμα το κρασί είναι περισσότερο ορυκτώδες, με λεμονάτη οξύτητα που χαρίζει φρεσκάδα, ικανοποιητικό όγκο και πιο συγκρατημένο φρουτώδη χαρακτήρα, που οδηγεί σε μια καθαρή, δροσερή επίγευση. (89/100)

Καλογέρι 2013 Μαλαγουζιά-Κτήμα Παπαγιαννάκου Καλογέρι 2013 Μαλαγουζιά-Κτήμα Παπαγιαννάκου

 

Το κρασί πωλείται στην εσωτερική αγορά με φελλό αν και στο παρελθόν ο παραγωγός είχε δοκιμάσει και τη χρήση του βιδωτού πώματος. Από την επόμενη χρονιά όπως μας πληροφόρησε το κρασί θα κυκλοφορεί με stelvin σε συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, επειδή η ζήτηση του είναι μεγάλη. Θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι αν βλέπαμε εκ νέου τον Βασίλη Παπαγιαννάκο να στρέφεται στο βιδωτό πώμα και στην Ελληνική αγορά.

(Καλογέρι Μαλαγουζιά 2013-Κτήμα Παπαγιαννάκου, 12%abv ΠΛΤ: 9.50€)

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages