ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ PART 2
15 June 2014

Μετά την πρώτη μας δεκάδα και όρους όπως terroir, ορυκτότητα και φυσικά κρασιά συνεχίζουμε την περιήγησή μας στον μαγικό κόσμο των οινικών εκφράσεων με νέες ελπίζουμε πραγματικά ενδιαφέρουσες επιλογές:

1. Ρουστίκ: ένα κρασί που γέρνει προς το παραδοσιακό στυλ με λίγη οξειδωσούλα σε συνδυασμό με σκληρές τανίνες αν πρόκειται για κόκκινο και συνήθως με ωρίμαση σε παλαιά βαρέλια. Μπορεί να είναι από  top quality λευκή ή και κόκκινη Rioja, σκληροπυρηνικό Barolo μέχρι ένα εντελώς κακοφτιαγμένο κρασί. Στη χώρα μας θα παίξει δυνατά δίπλα σε παραδοσιακές Νάουσες.

2. Funky: Ευγενικός τρόπος για να περιγράψεις ένα κρασί που μυρίζει(sic) σαν σέλα αλόγου ή ακόμα χειρότερα σε ακραίες περιπτώσεις, λόγω επίθεσης από ένα μύκητα που λέγεται Brett/Dekera. Ο Brett που πρωτοεντοπίστηκε στην παραγωγή της μπύρας Carlsberg το 1904, κάνει το κομμάτι του ιδίως στις ώριμες χρονιές. Περιγράφεται ως ''ασθένεια'' του Bordeaux που έχει κατά πολύ όμως περιοριστεί, παραμένει όμως δυναμικά στο Ροδανό, στη Ριόχα και στην Τοσκάνη. Είναι ένας όρος με ορκισμένους εχθρούς αλλά και οπαδούς που θεωρείται ότι σε μικρές συγκεντρώσεις δίνει πολυπλοκότητα στο κρασί. Στην Ελλάδα θα τον εντοπίσετε τόσο στα νησιωτικά όσο και στα ηπειρωτικά συμπλέγματα. Κάποιοι ορκίζονται ότι είναι το terroir που μιλάει!

3. Μοντέρνο: Σκουρόχρωμο κρασί με μαλακές τανίνες και μπόλικο φρούτο συνήθως από την Χιλή, την ευρύτερη Καλιφόρνια και Αυστραλία. Συστήνεται για γεύματα με πεθερικά, κουνιάδους(ες) κλπ. Πίνεται και σε πλαστικό ποτήρι χωρίς καμία απολύτως παρεξήγηση.

4. Geeks: Οι οινόφιλοι που πίνουν Riesling, Sherry ακόμα ακόμα και natural wines....Εντάξει, εδώ ίσως το παρακάνουμε.

5. Βενζίνη 98 οκτανίων: Τυπικό άρωμα του Riesling όταν αυτό στρεσάρεται, δηλαδή σε θερμές χρονιές, υψηλή ηλιοφάνεια, όταν έχει προηγηθεί ξεφύλλισμα στο αμπέλι αλλά εξαρτώμενο ακόμα και από την οινοποίηση(διαβάστε εδώ για περισσότερα). Πιο πολύ κηροζίνη για λάμπες παρά πετρέλαιο με την επιστημονική ονομασία να είναι TDN(1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene). Στανταράκι στην Αυστραλία και μετά σε ζεστές χρονιές κυρίως στη Γερμανία. Το έχουμε εντοπίσει όμως μέχρι και σε Ασύρτικο αφού το TDN δεν κάνει διακρίσεις.

6. Κυδωνίτσα: Λευκή ποικιλία που την εκτιμούν περισσότερο εκτός Ελλάδας. Ίσως η ζωή μετά το Ασύρτικο...

7. Σαββατιανό: (Δυστυχώς)Το αποπαίδι των Ελληνικών ποικιλιών για κάποιους. Οι υπόλοιποι όμως ξέρουν ότι ετοιμάζεται για δυνατό comeback αφού η ποιότητα των κρασιών όλο και βελτιώνεται και πλέον μπορεί να συγκεντρώσει την προσοχή απευθείας και όχι μέσω της Ρετσίνας.

8. Ρομπόλα: Μία πιο light, πιο αρωματική και πιθανώς πιο φιλική στον μέσο καταναλωτή, έκδοση του Ασύρτικου. ΠΟΠ στην Κεφαλλονιά και μία ποικιλία που έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου αν και ακόμα εμπορεύεται με το τσουβαλάκι της(τρέμε Chianti).

9. Σαμπάνια: Το μοναδικό ποτό που κάνει την γυναίκα να φαίνεται ομορφότερη, άντε και το Hendrick's λόγω του εκχυλίσματος αγγουριού που περιέχει. Σχεδόν αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας(επιτρέπεται σε καμιά δεκαριά Καλιφορνέζικα αφρώδη να χρησιμοποιούν το California Champagne).

10. Fino Sherry: Απεριτίφ που φτιάχτηκε να συνοδεύει πράσινες ελιές ή η εκδοχή του dry martini σε κρασί!

 

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages