ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ: ΒΥΘΙΣΜΕΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ 2009
30 September 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

"450 φιάλες Θαλασσίτης 2009 Κτήμα Γαία βυθίστηκαν το 2010 στα 15 μέτρα κάτω από τη θάλασσα σε μια ιδέα του Ντίνου Στεργίδη'' μας λέει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του Κτήματος σε ένα πείραμα που το οξυγόνο έχει απλά αποκλειστεί ως πιθανός εξωτερικός παράγοντας επίδρασης στη παλαίωση του κρασιού. 

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά λόγω κακοκαιρίας και καταιγίδων ο Παρασκευόπουλος διέσωσε μόλις τρεις φιάλες. Τις υπόλοιπες 447 μπορείτε να τις θεωρήσετε ως σπονδή στο Αιγαίο Πέλαγος! Στη συνέχεια δύο ωραιότατα πακετάκια ετοιμάστηκαν για τον Mark Squires του Wine Advocate και για την μεγάλη κυρία του κρασιού Jancis Robinson MW με μία φιάλη ξε-βυθισμένου Θαλασσίτη έκαστο. Τι περιέχουν τα πακετάκια θα το πούμε μετά....Μη βιάζεστε!

Άρα μένει μία φιάλη που ανοίχθηκε όμως στις 29/8 όπως φαίνεται και στο βίντεο Thalassitis 2009 - The Unveiling. Πολυ κρίμα θα πείτε, απογοήτευση και κλαψ δεν έχει μείνει ούτε μια σταγόνα για να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Βιαστήκατε πάλι, γιατί σε μία ''καταδρομική επιχείρηση'', άψογα οργανωμένη στο τελευταίο δευτερόλεπτο, χωθήκαμε στα άδυτα του Κτήματος Γαία και ανακαλύψαμε υπολείμματα βυθισμένου Θαλασσίτη 2009 από την φιάλη που ανοίχθηκε στην Σαντορίνη. Ο Παρασκευόπουλος μας έπιασε στα πράσα αλλά εμείς τον απειλήσαμε ότι αν δεν μας δώσει να δοκιμάσουμε θα του προμηθεύουμε ιταλικό Pinot Grigio για μια δεκαετία. Και θα πρέπει να το πιει όλο!

10714819_10204035618903056_1557846124_n

Και κάπως έτσι μερικά ml Θαλασσίτη έσταξαν στο ποτήρι μας. Δεν ήταν εύκολο for sure αλλά ''ο τολμών νικά'' ή έτσι τουλάχιστον λένε.

Τα δύο πακετάκια

Στα σοβαρά τώρα το κάθε πακατάκι που σας αναφέραμε περιέχει ένα συμβατικό Θαλασσίτη εμφιαλωμένο με ελεύθερα θειώδη στα 25-27mg/lt, έναν υπερθειωμένο στα 60mg/lt και έναν ξε-βυθισμένο που έμεινε να παλαιώσει στα 15 μέτρα για περίπου 5 χρόνια. Με άλλα λόγια πρόκειται για την κανονική κυκλοφορία του 2009 μαζί με τα δύο πειράματα του Κτήματος όσον αφορά την παλαίωση.

10510413_10204035622903156_1453196810_n

Η δοκιμή

Πρώτα δοκιμάστηκε ο συμβατικός Θαλασσίτης που είχε λεμονί χρώμα και πολύπλοκη, αρκετά εξελιγμένη μύτη ζαχαρωμένων φρούτων, ροδάκινου, πεπονιού, γλυκού κυδωνιού με νότες πετρόλ. Στο στόμα η ωριμότητα και η ορυκτότητα εναλλάσσονται ενώ η αίσθηση του πετρολ είναι εμφανής. Μακρύ τελείωμα σε ένα κρασί που  βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο αλλά δείχνει ότι έχει άνετα τα 3-4 χρόνια ακόμα. (90-91/100) 

Νούμερο 2 ο υπερθειωμένος Θαλασσίτης με σκοπό να διατηρήσει περισσότερο τη φρεσκάδα του και να βγει πρώτος στο μαραθώνιο της παλαίωσης. Το χρώμα είναι η πρώτη έκπληξη που είναι απαλό νεανικό λεμονοπράσινο. Η μύτη μυρίζει ακόμα θειώδη και καθαρίζει σιγά σιγά για να δείξει την διάσταση του φρούτου. Στο στόμα διαθέτει τρομερό νεύρο και φοβερές επιταχύνσεις αλλά δεν είναι ακόμα αρμονικός. Αυτός ο Θαλασσίτης θέλει υπομονή και γι'αυτό έγινε το πείραμα. Θα τον ξαναδοκιμάζαμε μετά από 2-3 χρόνια για να δούμε την εξέλιξή του. (90/100)

Για το τέλος ο ξε-βυθισμένος Θαλασσίτης με μία απίστευτα πολύπλοκη μύτη που σε πάει και λίγο Βουργουνδία. Δείχνει να έχει βαρέλι ενώ δεν έχει καθόλου μαζί με καθαρότητα φρούτου και έντονη ορυκτότητα όλα να ξεπηδάνε ένα ένα από το ποτήρι. Καθόλου πετρόλ που θα έδειχνε μία κούραση για το κρασί. Το στόμα είναι όμως που σε ενθουσιάζει με διάφορα αρωματικά επίπεδα και στρογγυλάδα. Συμπύκνωση και ισορροπία και εξαιρετικά πολύπλοκο τελείωμα που κολλάς. Ώριμο μήλο, αχλάδι, ορυκτότητα και μέλι με μία νότα πετρολ ίσα ίσα να την προσέξεις. Συγκλονιστικός έτσι απλά...(94/100)

Αριστερά ο βυθισμένος, στη μέση ο συμβατικός και δεξιά ο υπερθειωμένος Αριστερά ο βυθισμένος, στη μέση ο συμβατικός και δεξιά ο υπερθειωμένος

 

Οι επόμενες χρονιές του υποθαλάσσιου Θαλασσίτη που είναι ασφαλείς σε μεγαλύτερα βάθη θα διατεθούν με δημοπρασία οπότε οι φίλοι μας στη Σκανδιναβία να ετοιμάζονται να τα σκάσουν.

RELATED POSTS
28 October 2014
Από το 1997 που πρώτο-κυκλοφόρησε στην αγορά, το Κτήμα Γαίας αποτέλεσε ένα κρασί το οποίο θέλησε να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες του Αγιωργίτικου, εξετάζοντας τα όριά του, με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ...
03 February 2016
Ο Αναδυόμενος Θαλασσίτης του 2010 είναι η δεύτερη χρονιά του πειράματος του Κτήματος Γαία να παλαιώσει για 5 χρόνια μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας την κλασική έκφραση της Σαντορίνης ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages