ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ JIM BARRY ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΣΥΡΤΙΚΟ ΤΟΥ!
14 July 2015
TAGS:
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Πριν από τρία χρόνια ο πολύ γνωστός Αυστραλός παραγωγός Jim Barry φύτεψε πέντε στρέμματα με Ασύρτικο στην Clare Valley φέρνοντας πρωτογενές υλικό από το Κτήμα Αργυρού στην Σαντορίνη. Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες καραντίνας στην οποία υποβάλλεται κάθε φυτό το οποίο εισάγεται στην Αυστραλία (λόγω προστασίας από τη φυλλοξήρα) ο Peter Barry, γιος του ιδρυτή Jim Barry, συνέχισε ακάθεκτος στην εκπλήρωση της ιδέας που είχε να διαδώσει το Ασύρτικο στην Αυστραλία. 

Δεν ήταν και πολύ εύκολα μας εκμυστηρεύεται αφού εκτός από το να βρει τα κατάλληλα μέρη για να φυτέψει τα κλήματα και να να κάνει τα λεγόμενα fine tunings στην οινοποίηση, έπρεπε να μάθει και τους Αυστραλούς πως να προφέρουν το Ασύρτικο!

Η παραγωγή ξεκίνησε με μόλις 42 μισομπούκαλα από τον παρθενικό τρύγο του 2014 (είμαστε πολύ περήφανοι που η μία από αυτές τις φιάλες βρίσκεται στο κελάρι μας) και σκαρφάλωσε στα 2000lt για τη χρονιά του 2015 που αντιστοιχούν εν δυνάμει, σε 2600 περίπου φιάλες.

Experimental bush vine plantings of Assyrtiko in Clare Valley Πειραματικές φυτεύσεις σε κύπελλο

 

 

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της προώθησης των Ελληνικών κρασιών στην Αυστραλία ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα Ελληνικά κρασιά στην Αδελαϊδα και που γνωρίσαμε τους οινοποιούς του Jim Barry, Derrick Quinton και Sarah Adamson. Φυσικά η ιστορία έχει ακόμα καλύτερη συνέχεια, αφού ο Derrick Quinton είχε τη διάθεση να μοιραστεί μαζί μας  μια φιάλη Clare Valley Ασύρτικο του 2015. Tο τυχερό γκρουπ αποτελούσαν οινικές προσωπικότητες όπως ο Phil Reedman MW και ο Kym Milne MW (οινοποιός του Bird in Hand), εισαγωγείς και Αυστραλοί δημοσιογράφοι οίνου.

Ήταν μια απολαυστική και συγχρόνως συγκινητική συγκυρία το να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το Ασύρτικο του Jim Barry δίπλα στο Ασύρτικο του Kτήματος Αργυρού, από το οποίο κτήμα προήλθαν τα 8 μοσχεύματα (από το ίδιο μητρικό φυτό) που φυτεύτηκαν στην Clare Valley. Ο Γιάννης, παρουσίασε το Ασύρτικο του Jim Barry σχολιάζοντας τον συγκρατημένο αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού και τη στιβαρή δομή στο στόμα, με τονισμένη οξύτητα και χαρακτηριστκή ορυκτότητα. Στυλιστικά θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως το κρασί έγερνε περισσότερο προς τον ορυκτό παρά τον φρουτώδη χαρακτήρα.

Yiannis and Jim Barry's winemaker Derrick Quinton enjoying Assyrtiko Ο Γιάννης και ο οινοποιός του Jim Barry, Derrick Quinton απολαμβάνοντας φυσικά Ασύρτικο

 

 

Ο Γρηγόρης με τη σειρά του σχολίασε τις διακριτικές ανθικές νύξεις οι οποίες βρίσκονταν σε πλήρη ισορροπία με τον ξεκάθαρο αρωματικό χαρακτήρα εσπεριδοειδών. Από την άλλη ο Quinton μίλησε για το Ασύρτικο του Αργυρού από τη χρονιά του 2012 που έδειχνε ένα εξελιγμένο Riesling-like μελένιο χαρακτήρα, πλούσιο και με υψηλό εκχύλισμα φρούτου. Επιπρόσθετα δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες φυτεύσεις Ασύρτικου τα επόμενα χρόνια στην Αυστραλία, αφού το σταφύλι δείχνει πολύ καλή προσαρμοστικότητα στην Clare Valley, έχοντας όπως πάντα το εξαιρετικό πλεονέκτημα του να συνδυάζει υψηλό αλκοόλ με υψηλή φυσική οξύτητα και έντονη ορυκτότητα.

Mother and daughter Μητέρα και κόρη

 

 

Τα φυτεμένα με Ασύρτικο αμπέλια στην Clare Valley αγγίζουν αυτή τη στιγμή 30 στρέμματα ενώ οι στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στα 500 κιλά/στρέμμα. Όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω, υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερες φυτεύσεις στο άμεσο μέλλον, ενώ το 2016 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα κυκλοφορήσει στην αγορά, με τιμή που θα κυμαίνεται πιθανότατα ανάμεσα στα 25-30 δολλάρια Αυστραλίας.

Συνολικά πρόκειται για μια καταπληκτική πρώτη προσπάθεια ανάδειξης του κορυφαίου χαρακτήρα της ποικιλίας εκτός Ελλάδας και Σαντορίνης. Συγχαρητήρια στον Peter Barry και οφείλουμε να τον ευχαριστήσουμε που συμμετέχει τόσο ενεργά στην διάδοση αυτής της μοναδικής ελληνικής ποικιλίας, παγκοσμίως!

2015 Assyrtiko grape Ασύρτικο από την Clare Valley και τη χρονιά του 2015

 

 

Τόσο το Ασύρτικο του Jim Barry όσο και αυτό του Αργυρού αποδείχτηκαν εξαιρετικοί συνδυασμοί για το σασίμι από μυλοκόπι και τα καπνιστά μύδια με το καβούρι που σερβιρίστηκαν στο εστιατόριο Africola.

Κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά (πίεση ολόκληρων των τσαμπιών, αρωματικές ζύμες, pH 2.98, T.A. 6.6g/l, 13.8% abv, χειρωνακτικός τρύγος  στις 5 Μαρτίου μετά από δύο περάσματα στο αμπέλι).

Kingfish sashimi @Africola Kingfish sashimi @Africola

 

Smoked Mussels and Spanner Crab @Africola Smoked Mussels and Spanner Crab @Africola

 

  Γιάννης-Γρηγόρης (The Wine Commanders) * Στην κεντρική φωτογραφία ο Peter Barry κατά τη διάρκεια του τρύγου 2015

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages