ΝΑΟΥΣΑ SERIES ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ: ΤΑ CRUS ΤΟΥ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
23 May 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Η επόμενη μέρα για το Ξινόμαυρο φαίνεται πως ξημερώνει… Πρόκειται για μια ποικιλία που έχει μελετηθεί πολύ περισσότερο από άλλες Ελληνικές ποικιλίες αν και υπάρχουν πολλά ακόμα τα οποία μπορούν να γίνουν στο μέλλον. Οι απομονωμένοι κλώνοι του Ξινόμαυρου είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ''ιστορίας'', αλλά από δίπλα το terroir, η θέση του αμπελώνα, το υψόμετρο αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός, συνθέτουν μια πολυπλοκότητα που μπορεί να φέρει συνειρμούς με την Βουργουνδία.

Το κτήμα του Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ζώνης του Γιαννακοχωρίου και αγοράστηκε από την οικογένεια Μπουτάρη στα τέλη της δεκαετίας του 60. Το κτήμα βρίσκεται σε υψόμετρο 280-300 μέτρων και η συνολική του έκταση είναι 580 στρέμματα, 403 εκ των οποίων είναι φυτεμένα με αμπέλια. Αποτελεί την «προίκα» του Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος αποχωρώντας από την εταιρεία Μπουτάρη θέλησε απλά να κρατήσει το κτήμα στο Γιαννακοχώρι.

Ατενίζοντας από ψηλά το κτήμα είναι σαν να αντικρίζεις ένα πολύπλοκο ψηφιδωτό, με τον ενιαίο αμπελώνα να είναι χωρισμένος σε 40 αμπελοτεμάχια ανάλογα με το έδαφος, την κλίση, τον προσανατολισμό, το ανάγλυφο ή τις φυτεμένες ποικιλίες-κλώνους.Είναι προφανές ότι τα διαφορετικά αμπελοτεμάχια δίνουν διαφορετικές ποιότητες φρούτου και διαφορετικά στυλ κρασιών.

Έχοντας για χρόνια μελετήσει τις ιδιαιτερότητες κάθε ξεχωριστού αμπελοτεμαχίου, το κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι έτοιμο να φέρει στην αγορά τον προσεχή Οκτώβρη μια νέα γενιά single-block Ξινόμαυρων από διαφορετικά σημεία του αμπελώνα, απογειώνοντας με τον τρόπο αυτό την έννοια του terroir. Μια προσπάθεια που συνεισφέρει στην άποψη του Γιάννη Βογιατζή στην πρόσφατη συνέντευξή του στους Wine Commanders ότι η Νάουσα είναι terroir και όχι υποπεριοχές, αποτελώντας υπό το πρίσμα αυτό μια μικρή Βουργουνδία.

Τι δοκιμάσαμε λοιπόν; Ουσιαστικά 4 Ράμνιστες από διαφορετικά κομμάτια του αμπελώνα οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα είχαν μπλενταριστεί για να μας δώσουν την κλασική ετικέτα. Και τα 4 κρασιά προέρχονταν από την εξαιρετική χρονιά του 2011, η οποία είχε καλή φαινολική ωρίμαση, σχετικά χαμηλό εν δυνάμει αλκοολικό βαθμό και υψηλά επίπεδα οξύτητας τα οποία σύμφωνα με το κτήμα, έδωσαν κρασιά με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.

Το block 5 του κτήματος (Limni), έκτασης 1ο στρεμμάτων έχει αμμοααργιλώδη εδάφη, 15% κλίση, είναι φυτεμένο πριν το 1972, χωρίς κλωνική επιλογή και η πυκνότητα φύτευσης είναι στα 400 φυτά/στρέμμα. Έδωσε τα δύο από τα τέσσερα κρασιά της δοκιμής με τη διαφορά να έγκειται στο ότι στο ένα από τα δύο κρασιά έγινε ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες (wild fermentation).

Limni Block 5 Limni Block 5

 

 

Το block 15 (Cyclamina), συνολικής έκτασης 2ο στρεμμάτων έχει και αυτό αμμοαργιλώδη εδάφη, πιο ήπια κλίση (4%), φυτεύτηκε πριν το 1970, χωρίς κλωνική επιλογή και πυκνότητα φύτευσης επίσης 400 φυτά/στρέμμαο.

Τέλος το block 9 (Siniatsi), είναι μόλις 8 στρέμματα με αργιλοπηλώδη εδάφη, 12% κλίση και φυτεύτηκε το 2005 με τους κλώνους V3 και V6 του Ξινόμαυρου.

Στο δια ταύτα λοιπόν με τις βαθμολογίες μας μόλις τα κρασιά κυκλοφορήσουν εμπορικά:

Ράμνιστα Parcel 5 Limni (wild ferment) 2011

Ένας πολύπλοκος συνδυασμός κόκκινου φρούτου όπως φράουλα και κόκκινο κεράσι μαζί με περισσότερο γήινη και φυτική διάσταση (φύλλα ντομάτας και μέντα), δέρμα, και άγρια μπαχάρια όπως πιπέρι. Στο στόμα ξηρό, γωνιώδες, με υψηλή οξύτητα και τανίνες επιθετικές που όμως πατάνε γερά πάνω στο φρούτο. Πολύ νεαρό ακόμα, όπως όλα τα κρασιά της δοκιμής. Ένα κλασικό Ξινόμαυρο ράτσας για βαθιά παλαίωση. 

Ράμνιστα Parcel 5 Limni 2011

Από το ίδιο κομμάτι του αμπελώνα αλλά χωρίς άγρια ζύμωση, ένα στυλ περισσότερο εμπορικό, με υψηλή ένταση κόκκινου φρούτου στη μύτη όπως φράουλα, υστερώντας λίγο σε πολυπλοκότητα σε σχέση με το wild ferment. Στόμα ξηρό με στιβαρές τανίνες, λιγότερη συμπύκνωση και ένταση. Ένα πιο στρογγυλό στυλ Ξινόμαυρου. 

Ράμνιστα Parcel 15 Cyclamina 2011

Έφερε την πιο κομψή μύτη της δοκιμής με κόκκινα φρούτα, χαρακτήρα Pinot Noir, γήινες νύξεις και όμορφα δεμένο βαρέλι. Μεγάλη συμπύκνωση στο στόμα, διατηρώντας ωστόσο μια περισσότερο φινετσάτη διάσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά της δοκιμής και τανίνες που παρά την επίθεση τους, διέθεταν ποιότητα και εξαιρετική ωριμότητα. Πολύ νέο ακόμα. Το πιο πολύπλοκο κρασί της δοκιμής.

Ράμνιστα Parcel 9 Siniatsi 2011

Οι κλώνοι V3 και V6 του Ξινόμαυρου δίνουν στιλιστικά ένα πολύ διαφορετικό κρασί σε σχέση με τα υπόλοιπα τρία της δοκιμής. Ωραίο κόκκινο φρούτο αλλά και νότες δαμάσκηνου με φύλλα τσαγιού, πιο “natural” προσέγγιση-σαν να μην έχει θειώδη-στη μύτη και στόμα περισσότερο εξευγενισμένο, με τις τανίνες να είναι σαφέστατα πιο μαλακές σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά. Ένα πιο ραφιναρισμένο στυλ με αρκετή πολυπλοκότητα αλλά κάπως πιο σύντομο τελείωμα. 

Tasting the crus of Kir-Yianni Tasting the crus of Kir-Yianni

 

 

Η δοκιμή ήταν συναρπαστική και φυσικά περιμένουμε να τα δοκιμάσουμε ξανά στο τελικό τους στάδιο για τις τελικές κρίσεις. Ωστόσο η δοκιμή αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις πολλές διαφορετικές αποχρώσεις που το terroir χαρίζει και που στη φάση του blending μπορεί κάποιος παραγωγός να θυσιάσει.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages