ΝΑΟΥΣΑ SERIES: ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ ΚΤΗΜΑ ΔΑΛΑΜΑΡΑ
08 March 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Μετά την ξενάγηση σε Αργατία και Κτήμα Καρυδά μεταφερόμαστε στο Κτήμα Δαλαμάρα που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της πόλης. Η θέση του είναι τόσο στρατηγική που κάθε οινόφιλος θεωρεί σχεδόν ως καθήκον του να κάνει μία στάση πριν το τσεκ-ιν στο ξενοδοχείο του. Και πολύ συχνά ανταμείβεται από αυτό γιατί όλο και κάτι καλό ψήνει στο τζάκι ο πατέρας Γιάννης Δαλαμάρας.

Η ιστορία του Κτήματος είναι από τις πιο παλιές στο ελληνικό κρασί πηγαίνοντας πίσω στο 1840. Σήμερα το παιχνίδι παίζεται από τον ανερχόμενο Κωστή Δαλαμάρα που σηματοδοτεί την έκτη γενιά οινοποιών της οικογένειας. Συνολικά καλλιεργούνται 35 στρέμματα Ξινόμαυρο για ΠΟΠ Νάουσα ενώ η ετήσια παραγωγή πάντα για ΠΟΠ δεν ξεπερνάει τις 8.000 φιάλες.

Η ναυαρχίδα του κτήματος είναι αναμφισβήτητα το Vignes Franches (VF) από παλαιά κλήματα του Παλιοκαλιά σε κύπελλο που δεν ποτίζονται και που δίνουν εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις. Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί ευρέως στην ελληνική αγορά 'απογοητεύοντας' αρκετούς από τους φίλους του κτήματος που το αναζητούν διακαώς.

Κομμάτι από τον Παλιοκαλιά που δίνει το Vignes Franches Κομμάτι από τον Παλιοκαλιά που δίνει το Vignes Franches

 

 

Όλα στο κτήμα Δαλαμάρα και στην κλασική Νάουσα τον Παλιοκαλιά στοχεύουν στην έκφραση του terroir χωρίς πολλές παρεμβάσεις και fine tunings. Οργανικοί αμπελώνες, ζύμωση με γηγενείς ζύμες από το 2009, ενώ από το 2005 τα κρασιά δεν φιλτράρονται για να διατηρήσουν την μέγιστη πολυπλοκότητά τους. Το γενικό στυλ του Παλιοκαλιά είναι σύγχρονο παραδοσιακό με πολύ γερή δομή να παλαιώσει εύκολα 10-15 χρόνια αλλά με την ταυτόχρονη παρουσία μπόλικου φρούτου. Η έμφαση σε κάθε περίπτωση είναι στο κόκκινο φρούτο και όχι στην ελιά και στην ντομάτα.

Άποψη του Παλιοκαλιά που είναι εμφανής η κλίση του Άποψη του Παλιοκαλιά που είναι εμφανής η κλίση του

 

 

Οι τανίνες είναι συχνά κάπως δριμείς ζητώντας τον χρόνο τους για να χωνευθούν καλύτερα, αν και στο 2012 φαίνεται να αναδύεται ένα πιο ραφιναρισμένο και βελούδινο στυλ. Από την δοκιμή που ακολουθεί ξεχώρισε ο Παλιοκαλιάς του 2011, το VF του 2009 και η Νάουσα του 1994 ενώ ο Παλιοκαλιάς του 2012 εμφανίζεται πολύ υποσχόμενος.

Παλιοκαλιάς 2012

Κεράσια και λίγη φράουλα, μπαχαρικά με νότες βελανιδιάς στη μύτη. Στυλιστική αλλαγή με πιο ραφιναρισμένες τανίνες, μέτριο σώμα και περισσότερη φινέτσα. Μπορεί να εκπλήξει τους λάτρεις του στιβαρού Παλιοκαλιά όμως η συμπύκνωση διατηρείται. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο χαρακτήρας που πλέον είναι πιο εξευγενισμένος. (90+/100)

Παλιοκαλιάς 2011

Μέτριο ρουμπινί με εξελιγμένη μύτη κόκκινου αλλά και μαύρου φρούτου με ζωικές αποχρώσεις και μπαχαρένιο χαρακτήρα. Πλούσιο στο στόμα με 14% αλκοόλ, ταννικό ακόμα αλλά με φρουτώδη πυρήνα που το υποστηρίζει. Μεγάλη προοπτική εξέλιξης στο χρόνο. (92/100)

Παλιοκαλιάς 2010 

Γήινη μύτη με μανιτάρια και αρκετή λιαστή ντομάτα. Σαφώς κατώτερο του 2011 με μπόλικες τανίνες και χωρίς την ανάλογη φρεσκάδα αλλά βάζουμε στοιχηματάκι ότι ο χρόνος θα το μαλακώσει. (88/100)

Παλιοκαλιάς 2007

Τρούφα μανιτάρι, κόκκινα κεράσια με λίγο μάραθο στη μύτη με το φρούτο σε μικρή κάθοδο και τις τανίνες να τσιμπάνε ακόμα. Στα καλύτερά του. (90/100)

Παλιοκαλιάς 2005

Τρούφες και μανιτάρια πορτσίνι στην μύτη με φοβερό χαρακτήρα από μεγάλο αμπελοτόπι. Σχετικά ήπιο στο στόμα με μέτρια φρεσκάδα και συμπύκνωση. (88/100)

IMG_5750 Vignes Franches 2009

Αρωματική μύτη πιο κοντά σε Pinot Noir παρά σε Nebbiolo, λεπτεπίλεπτη με κόκκινο φρούτο, άνθη και λίγη ντομάτα. Στο στόμα είναι οι δαντελωτές τανίνες που χαϊδεύουν τον ουρανίσκο. Όγκος, συμπύκνωση, ώριμες τανίνες και υπέροχη ισορροπία σε ένα σούπερ κρασί. Φανταστικό! (94/100)

Νάουσα Δαλαμάρα 1994

Βότανα, μανιτάρια λίγη πτητική οξύτητα που δίνει πολυπλοκότητα στη μύτη. Ώριμο στο στόμα με τέλεια ενσωματωμένες ταννίνες χωρίς να υπολείπεται σε ένταση και vibrato . Εξαιρετικό (93/100)

Une Fois (60 Ξινόμαυρο-40% Cinsault)

Πιπέρι, γλυκόριζα, λουλούδια με λίγη φυτικότητα στη μύτη. Ζουμερό στο στόμα με ήπιες τανίνες και στρογγυλό χαρακτήρα. Απολαυστικό από την αρχή. Ένα καλοφτιαγμένο πιο εμπορικό στυλ (88/100)

IMG_5753 Δείτε ακόμα Νάουσα Πρώτο Μέρος: Αργατία Νάουσα Δεύτερο Μέρος: Καρυδάς

RELATED POSTS
25 December 2015
Σε μια χρονιά γεμάτη εμπειρίες όπως το 2015, είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξεις ποιοι ήταν εκείνοι οι συνδυασμοί φαγητού-κρασιού τους οποίους ξεχώρισες και που πραγματικά θα ήθελες να μοιραστείς με τον κόσμο. Από την ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages