ΝΑΟΥΣΑ SERIES MΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: AMΠΕΛΩΝΕΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
28 March 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Και σειρά στην περιήγησή μας στην Νάουσα παίρνει ένας ακόμα εκπρόσωπος της νέας γενιάς ο Αποστόλης Θυμιόπουλος που με την ετικέτα του Γη και Ουρανός έχει αλλάξει δραστικά τις ισορροπίες στην περιοχή. Είναι κυρίως γιατί το κρασί διαθέτει τσι-τσι στην παλέτα (meat on the bone) με θαυμάσια έκφραση φρούτου που το πίνεις και upon release αλλά παλαιώνει κιόλας, είναι που η ετικέτα βγάζει μάτι, είναι τέλος που ο Θυμιόπουλος είναι φοβερά δραστήριος και ψάχνεται συνέχεια.

Τολμώντας και επενδύοντας σε ζόρικες εποχές ο Θυμιόπουλος διαθέτει πλέον 230 ιδιόκτητα στρέμματα σε 16 διαφορετικά αμπελοτόπια που βρίσκονται σε δύο διαφορετικά αλλά γειτονικά χωριά. Ο Τρίλοφος θεωρείται η θερμότερη ''υποπεριοχή'' της Νάουσας ενώ η Φυτειά που φτάνει στα 500 μέτρα υψόμετρο είναι δίχως αμφιβολία η ψυχρότερη. Όμως ο Θυμιόπουλος δεν σταματάει εδώ αφού μαζί με τα συνεργαζόμενα αμπέλια για την παραγωγή μίας άλλης Νάουσας για τα Marks and Spencer στην Αγγλία έχει εκτοξεύσει την παραγωγή στις 250.000 φιάλες συνολικά. Γουάου που θα έλεγε και ο Γιάνης!

Ξεκινάμε την περιήγηση από τον Τρίλοφο και το αμπελοτόπι της Αγίας Παρασκευής με τον Αποστόλη να σχολιάζει ότι ακολουθεί μία άλλη προσέγγιση για τον τρύγο. ''Οι αριθμοί δεν έχουν σημασία για μένα, δεν τους μετράω καν. Αντίθετα ακολουθώ μία γεωπονική προσέγγιση που αφορά το σταφύλι να είναι υγιές και να έχει την όψη που θέλω για το κρασί που επιθυμώ να βγάζω''.

Το αμπελοτόπι της Αγ. Παρασκευής στον Τρίλοφο Το αμπελοτόπι της Αγ. Παρασκευής στον Τρίλοφο

 

 

Ρωτάω την γνώμη του για τον πράσινο τρύγο που συνηθίζεται από αρκετούς παραγωγούς στην διάρκεια του περκασμού για να βοηθηθεί η ωρίμαση στα σταφύλια που απομένουν. '' Ξέρεις ο πράσινος τρύγος είναι κόκκινο πανί γιατί δεν δείχνει ισορροπία στο αμπέλι. Δηλαδή τα ταΐσαμε να φάνε πολύ και τώρα τους παίρνουμε το κεφάλι. Δεν το θέλω και για ψυχολογικούς λόγους γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε στα όρια του απόλυτου που θέλουμε''.

Αμέσως μετά συνεχίζουμε στο αμπελοτόπι Βράνα-Πέτρα που φαίνεται ότι είναι το αγαπημένο του παιδί και που είναι πιθανόν να δώσει μελλοντικά μία premium single-vineyard Νάουσα. Ο Θυμιόπουλος μιλάει για βραχώδη εδάφη με αρκετό σχιστόλιθο που δίνουν λεπτότητα στις τανίνες, καμία καλλιέργεια της γης για 2 χρόνια (ακαλλιέργεια) και φοβερή ισορροπία στο αμπέλι. ''Με ένα ξυλάκι σκάβεις το χώμα που είναι ανάλαφρο γεμάτο ζωή, σαλιγκάρια κλπ. Εδώ φυσάει πάντα ένα κρύο αεράκι και δεν υπάρχουν αρρώστιες. Πάμε λοιπόν να καταργήσουμε και τα ψεκάσματα με χαλκό...''

Ζωντανό και ανάλαφρο έδαφος στη Βράνα-Πέτρα Ζωντανό και ανάλαφρο έδαφος στη Βράνα-Πέτρα

 

 

Οι αμπελώνες είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί  με μεγάλες πυκνότητες φύτευσης που φτάνουν πλέον τα 900 φυτά το στρέμμα με κάποια να προσεγγίζουν ακόμα και τα 1. 200 όταν η παραδοσιακή πυκνότητα φύτευσης στη Νάουσα δεν ξεπερνάει τα 400 φυτά. ''Το απόλυτο είναι να μην κάνεις τίποτα και να παίρνεις καλό σταφύλι γι'αυτό δεν θέλουμε επεμβάσεις όταν παίρνουμε καλό φρούτο. Εμείς θέλουμε το φρούτο στο κρασί και όχι να μυρίζει βαρέλι'' υποστηρίζει ενώ και στο οινοποιείο ''δεν έχει μπει εμπορική ζύμη από το 2009''.

Το αμπελοτόπι στη Βράνα-Πέτρα Το αμπελοτόπι στη Βράνα-Πέτρα

 

 

Περνώντας διάφορα εδάφη με κόκκινο σχιστόλιθο, μπλε γρανίτη και ασβεστόλιθο συνεχίζουμε για την ορεινή Νάουσα στην περιοχή της Φυτειάς. Εδώ η ανάβαση ζορίζει και για λίγο παγιδευόμαστε στις λάσπες αλλά ο Αποστόλης με ένα εκπληκτικό συνδυασμό χειρισμών που θα ζήλευε και ο παρουσιαστής του Top Gear απελευθερώνει το τζιπ.

Στιγμιαία ζόρια Στιγμιαία ζόρια

 

 

Φέτος τρυγίσανε τα Ξινόμαυρα εδώ στις 12 Νοεμβρίου ημερομηνία που είναι σχεδόν ενάμισι μήνα μετά από την κλασική της Νάουσας στα τέλη Σεπτεμβρίου. ''Στη Φυτειά έχουμε πολύ κρύο και καθόλου αρρώστιες και τα μέρη είναι άγρια. Υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και στα 550 μέτρα αλλά ίσως εκεί δεν βάλω Ξινόμαυρο. Μπορεί και να βάλω Αηδάνι, θα δούμε'' συνεχίζει.

Αυτόριζο κομμάτι στη Φυτειά Αυτόριζο κομμάτι στη Φυτειά

 

 

Στην επιστροφή για το οινοποιείο μιλάμε για τις προοπτικές τη Νάουσας για το πόσο καλό είναι να υπάρχουν πολλές καλές Νάουσες που να σηκώσουν ψηλά την περιοχή. Οι παραγωγοί λέει ο Θυμιόπουλος πρέπει να μην μπερδεύονται με τα χύμα και τα τσίπουρα αλλά αντί αυτών να εστιαστούν σε μία βασική Νάουσα. Αυτό θα ήταν το ιδανικό που ακούγεται απλό αλλά στη βάση του κρύβει μεγάλες δυσκολίες.

Μπλε γρανίτης στη Βράνα-Πέτρα Μπλε γρανίτης στη Βράνα-Πέτρα

 

Συνέχεια σύντομα με την ξενάγηση στο οινοποιείο και την γευσιγνωσία.

Διαβάστε ακόμα τα υπόλοιπα μέρη στη σειρά της Νάουσας:

Μέρος πρώτο-Αργατία

Μέρος δεύτερο-Καρυδάς

Μέρος τρίτο-Δαλαμάρας

Συνέντευξη Δαλαμάρα-Θυμιόπουλου μέρος 1ο

Συνέντευξη Δαλαμάρα-Θυμιόπουλου μέρος 2ο

RELATED POSTS
03 February 2015
Μετά από μία εβδομάδα στη Νάουσα και έχοντας επιστρέψει από την πρωινή εξόρμηση στο αμπελοτόπι Παλιοκαλιάς χαλαρώνω έχοντας στην παρέα τον Αποστόλη Θυμιόπουλο και τον Κωστή Δαλαμάρα, δύο από τους ...
05 February 2015
Αν έχετε χάσει το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Κωστή Δαλαμάρα και του Αποστόλη Θυμιόπουλου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ Πόσο μακρυά ή πόσο κοντά είναι μία Νάουσα που θα βγαίνει ...
06 April 2015
Για την περιήγηση στους Αμπελώνες Θυμιόπουλου και το μοναδικό αμπελοτόπι Βράνα-Πέτρα μπορείτε να διαβάσετε το προηγούμενο άρθρο μας εδώ. Τώρα όμως είμαστε ξανά πίσω στον Τρίλοφο όπου μαζί με τον Αποστόλη ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages