ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. . . ΡΟΔΑΝΟΣ ΚΑΙ DELAS FRERES
14 October 2014
TAGS:
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Ένα ποτάμι, ένας παραγωγός-negociant, τέσσερις ονομασίες προέλευσης, ένα vin de pays και εφτά διαφορετικά κρασιά είναι μια καλή αφορμή για να νιώσουν την ανάλογη 'ευεξία' οι Wine Commanders. Ειδικά αν το όνομα του ποταμού είναι Ροδανός, τον παραγωγό-negociant τον λένε Delas Frères, όπερ σημαίνει εξέχον μέλος του ομίλου Roederer με ιστορία που φτάνει πίσω στο 1835 και ανάμεσα στις ονομασίες προέλευσης παίζουν ονόματα με τη βαρύτητα του Hermitage, της Côte-Rôtie ή του Châteauneuf-du-Pape.

Είναι κάποια ποτάμια λοιπόν που όπως και να το κάνουμε προκαλούν μεγάλη συγκίνηση στους ανθρώπους που αγαπούν το κρασί. Είναι ο Μοζέλας στη Γερμανία, είναι ο Λίγηρας στη κεντρική Γαλλία, είναι ο Douro-Duero στη Πορτογαλία και την Ισπανία αντίστοιχα, είναι και ο Ροδανός στο νότιο τμήμα της Γαλλίας, ο οποίος όμως πηγαζει από την Ελβετία όπου και εκεί συναντάς αμπελώνες στο πέρασμα του. Για το τμήμα του που αφορά τη Γαλλία, ο Ροδανός έχει χωριστεί σε Βόρειο και Νότιο κομμάτι, με τις δύο αμπελουργικές περιοχές να διαφέρουν σημαντικά σε επίπεδο ποικιλιών, κλίματος, τοπογραφίας αλλά και παραγωγής. Μόλις το 5% του συνόλου προέρχεται από το Βόρειο Ροδανό, ο οποίος όμως φημίζεται για την ποιότητα των κρασιών που παράγει.

Σε αυτό το βόρειο κομμάτι του Ροδανού σπουδαίοι παραγωγοί παίζουν επιπλέον το ρόλο των Negociants και είναι υπεύθυνοι για το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής παραγωγής. Ανάμεσα σε σπουδαία ονόματα όπως αυτά του Guigal, του Paul Jaboulet Aine ή του Chapoutier φιγουράρει και το όνομα των αδελφών Delas.

Delas Freres Delas Freres

 

 

Κατά τη προσφιλή συνήθεια στη περιοχή, η μπίζνα του Delas χωρίζεται σε τρία μέρη. Στα estate wines που φτιάχνονται από τα 140 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων στις ονομασίες προέλευσης Hermitage, St Joseph και Crozes Hermitage.  Σε κρασιά που γίνονται από μη ιδιόκτητα αμπέλια στις ονομασίες προέλευσης  Côte-Rôtie, Condrieu, Cornas και Saint-Peray και ανήκουν σε παραγωγούς-προμηθευτές με τους οποίους διατηρούνται χρόνιες συνεργασίες-δεσμούς. Και τέλος το σημαντικό κομμάτι του negociant, όπου ο Delas αγοράζει έτοιμο κρασί από παραγωγούς που ελέγχει στο νότιο κομμάτι του Ροδανού και εμφιαλώνει με το δικό του brand.

Εμείς δοκιμάσαμε επτά κρασιά, έξι από το Ροδανό και ένα ποικιλιακό Vin de Pays d' Oc από την συλλογή που εισάγει και διανέμει στην Ελλάδα η εταιρεία Deals. Ακολουθούν τα συμπεράσματα και οι γευστικές μας σημειώσεις:

The flight The flight

 

 

Viognier 2012 Vin de Pays d' Oc

Μέτριο λεμονί, με φρουτώδη χαρακτηριστικά στη μύτη που θυμίζουν αχλάδι, ροδάκινο και λουλούδια. Στόμα με καλή ισορροπία, βουτυράτο με φρουτώδη επίγευση, του λείπει όμως φρεσκάδα και με μέτρια διάρκεια. Ευχάριστο, ιδιαιτέρως εμπορικό στυλ. (87/100-ΕΛΤ €8.4)

Côtes du Rhône Saint Esprit λευκό 2013

Ωχρό λεμονί, πιο φρέσκο και συγκρατημένο αρωματικά στη μύτη, με άγουρο μάνγκο, μήλο και μια ορυκτή αίσθηση. Στόμα δροσιστικό, με ζωηρή οξύτητα σε καλή ισορροπία με το πάχος του κρασιού και περισσότερη ένταση. (88/100-ΕΛΤ €10,1)

Condrieu Clos Boucher 2012

Αλλάζουμε πίστα μονομιάς και το Viognier βρίσκει στο Condrieu την υπέρτατη έκφραση του. Μια αυστηρή επιλογή από 7 αμπελοτεμάχια, σε μια μύτη τρομερά εκφραστική, με τα γλυκά μπαχαρικά της δρυός να μπλέκονται περίτεχνα με τροπικά φρούτα, που θυμίζουν ώριμο ανανά και μάνγκο. "Its all about the sweetness of aromas"... To στόμα ότι περιμένεις από ένα Viognier, στρογγυλό, γενναιόδωρο, βουτυράτο, πολύπλοκο, με όμορφα ενσωματωμένο το βαρέλι και μακρά μπαχαρένια επίγευση. (91/100-ΕΛΤ-€62)

Hermitage 2004 Marquise de la Tourette 2004

Ένα κρασί στη δεκαετία του που ορίζει την πολυπλοκότητα. Το χρώμα του χρυσό, η μύτη-once in a lifetime-πλήρως εξελιγμένη, με πραλίνα φουντουκιού, καπνό και μια έντονη ξηροκαρπάτη αίσθηση, δίπλα στο καραμελωμένο φρούτο. Η εξέλιξη, η διάρκεια και η επιμονή των αρωμάτων είναι απαράμιλλη. Το στόμα εξίσου συγκλονιστικό, πλούσιο, ξηροκαρπάτο, με ένταση και επίγευση που παρόμοια συναντάς μόνο στα πολύ μεγάλα γλυκά κρασιά. Ένα πραγματικό κόσμημα στη συλλογή του Delas (95/100-ΕΛΤ €53)

Côtes du Rhône Saint Esprit κόκκινο 2012

Πορφυρό χρώμα, με μύτη που ξεχειλίζει από κόκκινα φρούτα, κεράσι, kirsh, μαζί με κάποιες βοτανικές νύξεις και νότες ψημένου κρέατος. Γλυκό, ώριμο φρούτο στο στόμα, μέτριες αλλά στεγνές σχετικά τανίνες και φρουτώδης επίγευση. More on the fruit side... (88/100-ΕΛΤ €10.1)

Hermitage Domaine de Tourette 2011

Μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Συμπυκνωμένο μαύρο φρούτο στη μύτη, νότες από λιβάνι, πιπέρι και αρκετό νέο βαρέλι. Στόμα σφικτό ακόμα, οι τανίνες καλοδομημένες και το υψηλής ποιότητας βαρέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ενσωματωθεί πλήρως με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κρασιού. Μωρό ακόμα με μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης! (92/100-ΕΛΤ €78)

Châteauneuf-du-Pape Haute Pierre 2011

Το πολύ ώριμο, 'ζεστό' φρούτο και τα πικάντικα μπαχάρια στη μύτη, δίνουν τη θέση τους σε ένα γεμάτο σώμα, με ultra-ώριμες τανίνες και μαρμελάδα μαύρων φρούτων στο στόμα. Επίγευση μακρά σε διάρκεια με μπαχαρώδη αίσθηση. Κλασικό, πληθωρικό, αλκοολικό στυλ για τους φανατικούς του είδους. (90/100-ΕΛΤ€43.5 )

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι φιάλες που δοκιμάσθηκαν ήταν δείγματα

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages