ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΜΕΑ; ΟΙ 'ΚΛΩΝΟΙ' ΤΟΥ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟΥ
31 August 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Μπορεί η Νεμέα να συνιστά μια μικρή Π.Ο.Π. περιοχή, αν συγκριθεί σε παγκόσμια κλίμακα με τις κλασικές περιοχές της Ριόχα, του Chianti ή του Bordeaux, ωστόσο διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια οίνο-παραγωγική ζώνη με μεγάλο δυναμικό εξέλιξης.

Ανάμεσα τους, ένα σταφύλι με το ποιοτικό δυναμικό του Αγιωργίτικου, ένα εξαιρετικό (στις περισσότερες χρονιές) μεσογειακό κλίμα, με το 80% των βροχοπτώσεων να πέφτει μετά τον τρύγο και ως τον Μάρτιο και τέλος, ένα πολύπλοκο ανάγλυφο, με εφτά διαφορετικές κοιλάδες, οι οποίες εκτείνονται από τα 100 έως τα 800 μέτρα υψόμετρο, με διαφορετικές εκθέσεις, κλίσεις και εδάφη. Παράγοντες που συμβάλλουν στην εικόνα μιας σύνθετης από κάθε άποψη περιοχής.

Και όμως πάντα υπάρχουν ζητήματα που δε γίνονται άμεσα αντιληπτά. Το πιο βασικό από αυτά για τη Νεμέα είναι πως το Αγιωργίτικο είναι ιωμένο σε ποσοστό 100%, γεγονός το οποίο έχει αρνητική επίδραση στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Για να καταλάβετε καλύτερα, ο ιός leafroll virus(καρούλιασμα), που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του σταφυλιού, έχει επιστημονικά τεκμηριωμένα αρνητική επίπτωση στη παραγωγή σακχάρων, χρωστικών αλλά και αρωμάτων, σύμφωνα με το γεωπόνο, Κωνσταντίνο Μπακασιέτα, που εδρεύει στη Νεμέα.

Ο Μπακασιέτας έχει αφιερώσει πάνω από δέκα χρόνια έρευνας στο Αγιωργίτικο και πλέον είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν οι πρώτοι 6 πιστοποιημένοι και υγιείς, ‘κλώνοι’ διαμέσου της συνεργασίας του φυτωρίου του VNB με τον ENTAV, την περίοδο 2016 -2017.

Προσοχή και για να αποφύγουμε τα επικίνδυνα μονοπάτια, κυρίως επειδή η λέξη ‘κλώνος’ μπορεί ακουστικά να λάβει αρνητική χροιά. Μέσα σε ένα μόνο αμπέλι μπορούν να υπάρχουν διαφορετικοί ‘κλώνοι’ μιας ποικιλίας, δηλαδή συγκεκριμένα φυτά που φέρνουν ελαφρώς διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα από την ίδια ποικιλία.

Για παράδειγμα μπορεί να διαθέτουν μικρότερες ρώγες, να δίνουν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, ή τα σταφύλια τους να ωριμάζουν πιο γρήγορα. Μάλιστα ορισμένες ποικιλίες εμφανίζουν μεγάλη παραλλακτικότητα, ανάμεσα τους και το Αγιωργίτικο, για το οποίο ο Μπακασιέτας μας πληροφορεί πως μετά από πολλά χρόνια παρατηρήσεων, έχουν βρεθεί πάνω από 260 διαφορετικοί 'κλώνοι' του!

Η κλωνική επιλογή λοιπόν, έχει να κάνει με τον εντοπισμό αρχικά των διαφορετικών 'κλώνων' μέσα στο αμπέλι, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνια και προσεκτική παρατήρηση και στη συνέχεια την προσπάθεια απομόνωσης των συγκεκριμένων επιθυμητών 'κλώνων' στο φυτώριο, μέσα από αναπαραγωγή, βασιζόμενοι απλά στο γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά ενός φυτού μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά αυτούσια.

Δεν ακούγεται δύσκολο, ωστόσο είναι πολύ και απαιτείται πάνω από δεκαετία, για να φτάσουμε από ένα επιλεγμένο φυτό με τη βοήθεια αναπαραγωγής, δοκιμών και συνεχών επαληθεύσεων σε έναν απομονωμένο 'κλώνο'. Από εκεί και μετά η συνεχής πιθανότητα φυσικών μεταλλάξεων και η εξάπλωση ιώσεων στο φυσικό περιβάλλον του αμπελιού, σημαίνει ότι η κλωνική επιλογή δε σταματάει ποτέ αλλά αποτελεί μια αέναη διαδικασία.

IMG_0765 (800x600)

Το πρώτο μέλημα του Κωνσταντίνου Μπακασιέτα ήταν η δημιουργία 'κλώνων' απαλλαγμένων από τις ιώσεις που ταλαιπωρούν το Αγιωργίτικο. Όπως χαμογελώντας λέει χαρακτηριστικά: "επειδή εμείς οι Νεμεάτες είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι άνθρωποι, ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι και μόνο με το να καθαρίσει το υλικό, αυτό θα έχει τρομερό αντίκτυπο στη ποιότητα του παραγόμενου σταφυλιού".

Από εκεί και μετά η πρώτη γενιά των 6 κλώνων έχει επιλεγεί κυρίως για τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, όπως μικρότερες ρώγες, καλύτερη ωρίμαση αλλά και έμφαση στο γεγονός ότι η ποικιλία είναι ευαίσθητη στο βοτρύτη. Έτσι έγινε προσπάθεια για λιγότερο compact (συμπαγή) τσαμπιά που δεν ευνοούν τη σήψη, αλλά και μείωση της οψιμότητας της ποικιλίας, που σε ορισμένες χρονιές όπως το 2002, το 2009 και εν μέρει το 2011, με τις πρόωρες φθινοπωρινές βροχές, είχε καταστροφικές συνέπειες στη ποιότητα.

Απαγορεύεται η είσοδος! Απαγορεύεται η είσοδος!

 

 

Από τη στιγμή που οι κλώνοι θα είναι διαθέσιμοι στην αγορά θα υπάρξουν άμεσα θεαματικές αλλαγές στη ποιότητα του σταφυλιού’; Εύλογη απορία, με τον Κωνσταντίνο Μπακασιέτα να απαντάει χαρακτηριστικά: ‘Οποιεσδήποτε πιθανές βελτιώσεις στα κρασιά θα έρθουν τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά τη φύτευση των νέων κλώνων’, όπερ σημαίνει γύρω στο 2025-2030. Φυσικά με το Αγιωργίτικο να αποτελεί ήδη μια από τις κορυφαίες ελληνικές ποικιλίες, η προσμονή είναι μεγάλη για το τι μπορεί να μας δώσει  στο μέλλον.

Λένε πως: ‘Ότι σπέρνεις σήμερα αυτό θερίζεις αύριο’, αλλά αυτό το αύριο στην περίπτωση της αμπελοκαλλιέργειας και τη κλωνικής επιλογής συνήθως σημαίνει μια ολόκληρη γενιά! Υπομονή λοιπόν…

***όλες οι φωτογραφίες είναι από τα φυτώρια Μπακασιέτα

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages