ΝΕΜΕΑ RESERVE-ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
13 October 2013

Χαζεύεις τη φωτογραφία του Kevin Judd αραγμένου ανάμεσα σε δυο βαρέλια υπό το άγρυπνο βλέμμα της πιστής του σκυλίτσας Dixie και συνειδητοποιείς ότι ακόμα και το επικοινωνιακό κομμάτι της δουλειάς του ο Kevin το παίζει στα δάκτυλα. Η εικόνα ενός μποέμ, απλού, μοναχικού τύπου που άφησε τη μεγάλη πολυεθνική LVMH για να τραβήξει το δρόμο της καρδιάς του, συνεισφέρει στη δημιουργία ενός πραγματικά φανταστικού behind story που έρχεται να πλαισιώσει τα  σπουδαία κρασιά του.

Kevin Judd and Dixie Kevin Judd and Dixie

 

Η καινοτόμος επικοινωνία ενός προϊόντος είναι δίχως άλλο το απόλυτο όπλο στα χέρια ενός τμήματος marketing, πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του. Είναι λογικό να σκεφτούμε λοιπόν ότι χωρίς την ευφυΐα των ανθρώπων του marketing, η πώληση θα ήταν μια πολύ πιο δύσκολη ιστορία. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται πολλά, ανάμεσα τους διάφορα τεχνάσματα που δίνουν θεωρητικά προστιθέμενη αξία στο διατιθέμενο προϊόν.

Δείτε για παράδειγμα τη λέξη Reserve στην ετικέτα ενός κρασιού. Σε πολλές χώρες η χρήση της δεν ορίζεται από κάποιο νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι  η  σειρά  Vintner’s Reserve του Kendall Jackson χρησιμοποιεί τη λέξη σαν μέρος μιας στρατηγικής του marketing,  που στοχεύει στο να δώσει με τον τρόπο αυτό στον καταναλωτή μια αυξημένη ποιοτική αντίληψη γύρω από τη συγκεκριμένη σειρά.  Τελικός στόχος φυσικά να καταφέρει να ανέβει  έστω και  λίγο η τιμή του προϊόντος.

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τη Reserve Νεμέα του οινοποιείου της Σεμέλης.  Πρώτα από όλα η λέξη Reserve στην ετικέτα ενός Ελληνικού κρασιού Π.Ο.Π. ορίζεται νομοθετικά και αφορά μεγαλύτερο χρόνο παραμονής στο βαρέλι και στη φιάλη πριν απελευθερωθεί στην αγορά. Συγκεκριμένα για τα ερυθρά που φέρνουν την ένδειξη, ο ελάχιστος χρόνος είναι δυο χρόνια, με τουλάχιστον  δώδεκα μήνες υποχρεωτικά  ωρίμαση στο βαρέλι. Έτσι η Σεμέλη Reserve έχει ωριμάσει για 12 μήνες σε 50% καινούρια και 50% δεύτερης χρήσης δρύινα βαρέλια.

Και ενώ λοιπόν περιμένεις να πληρώσεις ένα premium για αυτή την ειδική μεταχείριση, η προτεινόμενη λιανική τιμή στα 9.80€ είναι αντίστοιχη μιας απλής Νεμέας. Μπορεί οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις της τάξης των 600kg/στρέμμα από τους ιδιόκτητους αμπελώνες στο Κούτσι Νεμέας και η χρήση της δρυός να ανεβάζουν το κόστος, ωστόσο σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της εταιρίας Μανώλη Γιαμνιαδάκη αυτή η αύξηση δεν ξεπερνάει το 1,5€ τη φιάλη. Τόση ώστε να δικαιολογεί μια μικρή μόνο διαφορά στη τιμή σε σχέση με το απλό Αγιωργίτικο της εταιρίας, τον Ορεινό Ήλιο.

Το επίσης εντυπωσιακό με τη Reserve της Σεμέλης είναι η εξαιρετική συνάφεια της με το βαρέλι. Ακόμα και οι υποψιασμένοι,  για τους οποίους το άκουσμα λέξεων όπως Reserve και Grande Reserve δημιουργεί συνειρμούς για μεγάλες εκχυλίσεις και αλόγιστη χρήση βαρελιού θα διαψευστούν.

Το χρώμα είναι βαθύ ρουμπινί και στη μύτη κυριαρχούν μικρά ζωηρά κόκκινα φρούτα σε συνδυασμό με εξωτικά ασιατικά μπαχαρικά και νύξεις σοκολάτας. Ζουμερό στο στόμα, με λεπτόκοκκες, βελούδινης υφής τανίνες, ισορροπημένη οξύτητα και  βαρέλι το οποίο σε καμιά περίπτωση δε το παρακάνει. Ένα benchmark καλοφτιαγμένο Αγιωργίτικο το οποίο  με την αρωματική του πολυπλοκότητα, τη φίνα ισορροπία και την επίμονη επίγευσή του δείχνει το δρόμο στις Reserve Νεμέες. (89/100)

H Nemea Semeli Reseve είναι ένα κρασί που θα έκανε κάθε τμήμα marketing μιας εταιρείας ευτυχισμένο. Μια Νεμέα που μπορεί να πουλήσει από μόνη της σχεδόν, διαθέτοντας εξαιρετικά ελκυστικό χαρακτήρα, ετικέτα που περνάει ξεκάθαρο μήνυμα και απίθανη σχέση ποιότητας τιμής. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αγορές του εξωτερικού που ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος έχει δημιουργήσει μεγάλη επιτυχία.

Νεμέα Reserve Semeli 2010 Νεμέα Reserve Semeli 2010

 

(2010 Νεμέα Reserve Semeli, 14%, Προτεινόμενη λιανική τιμή: 9.80€)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages