ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΗΛΙΝΟΥΣ ΑΜΦΟΡΕΙΣ-SUNDAY ΜΥΛΩΝΑΣ 2013
26 December 2013

Ο Σταμάτης Μυλωνάς ανήκει σε εκείνη την περίφημη γενιά των νεαρών Ελλήνων οινοποιών τους οποίους αν θέλαμε από κοινού να χαρακτηρίσουμε, θα μας αρκούσε μια και μόνο λέξη: πολυμήχανοι. Είτε εκκινώντας από το σημείο μηδέν, είτε πιο συχνά παίρνοντας  επ' ώμου τις οικογενειακές-μικρές ως επί το πλείστον-επιχειρήσεις, ξεκίνησαν ένα ταξίδι περιπλάνησης ανάμεσα σε Συμπληγάδες Πέτρες, μονόφθαλμους Κύκλωπες, ασκούς του Αιόλου, Σειρήνες, με ένα και μόνο όραμα... Παρά τις όποιες αντιξοότητες, να βρουν διόδους για να προχωρήσουν το Ελληνικό κρασί μπροστά και να θέσουν τον πήχη ψηλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο και αναζητώντας τα όρια του Σαββατιανού, της κλασικής ποικιλίας του Αττικού αμπελώνα, ο Σταμάτης δε σταματάει ούτε λεπτό να πειραματίζεται. Η δημιουργικότητά του αυτή τη φορά εμφιαλώθηκε σε μια κομψότατη φιάλη των 500ml, που φέρει το όνομα Sunday και αφορά ένα γλυκό κρασί από 85% Σαββατιανό και 15% Αηδάνι.

Η ιδιαιτερότητα για το Sunday είναι η χρήση από τον παραγωγό πήλινου  αμφορέα που παραπέμπει σε ένα πιο παραδοσιακό τρόπο οινοποίησης και μας πάει πίσω στα χρόνια της αρχαιότητας, όταν πήλινοι αμφορείς χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή και αποθήκευση κρασιού μαζί με τη διατήρηση διαφόρων άλλων εδώδιμων συστατικών. Πολλοί πρωτοπόροι οινοποιοί της Ιταλίας όπως οι Gravner και Cos φτιάχνουν εδώ και χρόνια τα κρασιά τους σε αμφορείς, ενώ πλέον ανά τον κόσμο υπάρχουν αρκετοί που ακολουθούν στα χνάρια τους (Hamilton Russell, Domane Wachau, Thierry Germain), αναζητώντας μία πιο αυθεντική έκφραση στα κρασιά τους.

Και αυτή η έκφραση έρχεται κυρίως μέσα από τη δομή του κρασιού που δε συνοδεύεται από τα υπερβολικά αρώματα βανίλιας και τις τανίνες που σχετίζονται με το καινούριο βαρέλι. Δηλαδή ουσιαστικά ο αμφορέας βοηθάει το κρασί να αναπνεύσει και να ανοίξει, χωρίς  να του προσδίδει βαρελάτα αρώματα εστιάζοντας αντίθετα στην καθαρότητα του φρούτου.

Το Sunday εμφιαλώθηκε πρόσφατα από έναν αμφορέα χωρητικότητας 480lt που έδωσε λίγο κάτω από 1000 φιάλες στην αγορά. Τα σταφύλια έμειναν για έξι μέρες υπό σκιά ώστε να συμπυκνώσουν τα σάκχαρα τους και η ζύμωση στον αμφορέα έγινε με ελεγχόμενες συνθήκες με τη βοήθεια ενός εμβαπτισμένου στοιχείου ψύξης. Τα υπολειμματικά σάκχαρα του κρασιού είναι στα 85gr/lt τα οποία σε συνδυασμό με την ισορροπημένη οξύτητα δίνουν ένα πολύ δροσιστικό αποτέλεσμα.

Το χρώμα είναι διαυγές λεμονί τείνοντας προς το χρυσό. Η μύτη είναι εξωτική σε αρώματα και διακρίνεται για τη καθαρότητα του φρούτου που φέρνει στο μυαλό μάνγκο, ανανά και ώριμα κίτρινα φρούτα. Κομψές ανθικές νύξεις από λευκά λουλούδια συμπληρώνουν το σύνολο πριν οδηγήσουν στο στόμα το οποίο εντυπωσιάζει με την ισορροπία του. Γλυκό, χωρίς ωστόσο να λιγώνει, με την τονισμένη οξύτητα να 'κόβει' ακόμα περισσότερο την αίσθηση των υπολειμματικών σακχάρων στον ουρανίσκο και σούπερ κομψό σώμα. Ένα κρασί που ενώ δε διακρίνεται για την μεγάλη πολυπλοκότητα του χαρακτήρα του, πείθει απόλυτα με την ελαφριά, δροσιστική του διάσταση. (88/100)

Συνολικά μιλάμε για μία πάρα πολύ καλή πρώτη προσπάθεια παραγωγής ενός γλυκού κρασιού κλείνοντας το μάτι στις παραδόσεις μας. Αν και το όνομα παραπέμπει σε κυριακάτκη απόλαυση θα λέγαμε ότι και με την φοβερή τιμή που διαθέτει βάζει ισχυρή υποψηφιότητα για καθημερινή.

 

1544187_10202085175663194_763409632_n (600x800)

(2013 Sunday-Μικροοινοποιείο Μυλωνά,   11.8% abv, Προτεινόμενη λιανική τιμή: 8.60€)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages