ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ
06 October 2013

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την γευσιγνωσία μας με θέμα τα παλαιωμένα Ελληνικά λευκά και όμως η γεύση της έχει χαραχθεί τόσο στην παλέτα μας όσο και στο μυαλό μας. Ήταν δίχως αμφιβολία ένα πολύ δυνατό δίωρο και για εμάς αλλά και για τα 55 άτομα που γέμισαν το Paradiso.

Καταρχάς να ευχαριστήσουμε για το sold out από το βράδυ της Δευτέρας με την γευσιγνωσία να είναι την Πέμπτη και πραγματικά λυπόμαστε για όσους έμειναν εκτός. Δεδομένου του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος του κόσμου επιφυλασσόμαστε να την επαναλάβουμε όσο πιο σύντομα μπορέσουμε.

Paradiso full house Paradiso full house

 

Την παρέα μας τίμησαν με την παρουσία τους τρεις παραγωγοί των οποίων τα κρασιά συμμετείχαν στη γευσιγνωσία. Η κ.Ρωξάννη Μάτσα(Κτήμα Μάτσα), ο κ.Βασίλης Παπαγιαννάκος(Κτήμα Παπαγιαννάκου) καθώς και ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος από το Οινοποιείο Τετράμυθος. Όλοι τους έδωσαν το στίγμα τους με τις πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας.

Η κυρία Ρωξάννη με γλαφυρό τρόπο παρουσίασε λιγότερο γνωστές πτυχές της Μαλαγουζιάς ενώ σχολίασε ότι το Σαββατιανό θα μπορούσε να είναι το νέο Pinot Grigio εάν δεν το κακοποιούσαν οι ίδιοι οι παραγωγοί, ο Βασίλης μίλησε για το πως από τύχη είπε να αφήσει στην άκρη 1000 φιάλες από το Σαββατιανό του 2008 να δει πως θα εξελιχθούν, ενώ ο Παναγιώτης μπήκε και σε πιο αγαπημένες τεχνικές λεπτομέρειες. Επιπρόσθετα μας έδωσε συγχαρητήρια και για την επιλογή της ημερομηνίας που αντιστοιχούσε σε ημέρα άνθους(flower day) κατά το βιοδυναμικό ημερολόγιο κάτι που ήταν βεβαίως εντελώς τυχαίο!

Και ασχέτως ή και σχετικώς με την ημέρα άνθους που θεωρείται εξαιρετική στιγμή να δοκιμάσεις κρασιά σε αντίθεση με τις ημέρες ρίζας και φύλλου(root και leaf day), η αλήθεια είναι ότι τα κρασιά έδειξαν πολύ καλά ή αν το θέλετε με αγγλικούς όρους overperformed. Σαφώς και υπήρξαν μικρές διακυμάνσεις ως προς την ποιότητα μερικών φιαλών(bottle variation) που είναι όμως αποδεκτό για τόσο ξεχωριστές φιάλες.

Τι θα μπορούσαμε να πούμε ως ένα μικρό συμπέρασμα γιατί για τα πολλά θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή αφού θα δημοσιευθούν σε γνωστό περιοδικό οινικού περιεχομένου. Πρώτον, ότι ναι τα ελληνικά κρασιά δεν πίνονται μόνο φρέσκα. Αντίθετα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο μπορούν να αντέξουν μέχρι και δεκαετίες τηρουμένης και της δυναμικής της κάθε ποικιλίας βεβαίως γιατί άλλα είναι τα μάτια του Ασύρτικου και άλλα του Chardonnay ή του Ροδίτη.

Δεύτερον ότι ο εκλεπτυσμένος χαρακτήρας ενός κρασιού δεκαετίας είναι πολύ διαφορετικός από την έκφραση της φρουτώδους νεανικότητάς στα πρώτα 2-3 χρόνια της ζωής του, διαθέτοντας μία δυναμική που δύσκολα μπορεί να γίνει απόλυτα κατανοητή από όλους τους φίλους του κρασιού. Κάτι που επίσης είναι απόλυτα λογικό και μόνο από το γεγονός ότι οι παλαιωμένες φιάλες λευκών δεν είναι πολύ συνηθισμένες και συνεπώς καταναλώνονται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Εμείς φέραμε σε συγκριτική γευσιγνωσία 14 κρασιά φτάνοντας πίσω στο 1989 με μία μεγάλη Καλλίστη. Φρέσκες και παλαιωμένες εκδοχές από το Σαββατιανό Παπαγιαννάκου, από το Ροδίτη Τετράμυθου, από τη Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου, από το 'Ηδυσμα Δρυός Chardonnay Τέχνη Οίνου, από τη Μαλαγουζιά Μάτσα, από το Chardonnay Γεροβασιλείου και τέλος από την Καλλίστη Μπουτάρη έδειξαν σαφώς στους συμμετέχοντες τη γοητεία της ωριμότητας αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η παλαιωμένη εκδοχή προτιμήθηκε από τη φρέσκια.

IMG_1692 (800x600)

IMG_1693 (800x600)

Για το τέλος ένα κρασί χωρίς χρονιά στην ετικέτα που η κυρία Ρωξάνη περιέγραψε ως προερχόμενο μεταξύ του 1963 και του 1967, από Σαββατιανό μάλλον αφού τότε υπήρχαν μόνο λευκά και κόκκινα χωρίς να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η ποικιλία. Ένα πανέμορφο σε στυλ sherry κρασί με μία υπέρκομψη και κλασική ετικέτα που έκλεισε ιδανικά μία γεμάτη βραδιά.

IMG_1690 (600x800)

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και όλα τα κρασιά της γευσιγνωσίας στην post event ανάρτησή μας.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages