Όχι άλλα φελλομένα κρασιά παρακαλώ
09 August 2015
TAGS:

Μερικές φορές ''θυμώνω'' με την έννοια ότι είναι κρίμα από κάτι που φαίνεται ίσως όχι τόσο σημαντικό να την πατάς. Και είναι ακόμα περισσότερο κρίμα όταν πρόκειται για την προσπάθεια των φίλων οινοπαραγωγών που περνάνε ένα κάρο αγωνίες και δυσκολίες για να εμφιαλώσουν κάθε χρόνο την σοδειά τους.

Περνάνε λοιπόν τόσα ζόρια και στο τέλος την πατάνε προφανώς από το τελευταίο που σκέφτονται ή που τους απασχολεί. Έλα υπερβάλλει ο Καρακάσης θα πείτε και στη συγκεκριμένη περίπτωση να ξέρετε θα έχετε άδικο, γιατί το θέμα της επιλογής φελλού είναι σημαντικότατο ή αν θέλετε εξίσου σημαντικό με τις υπόλοιπες αποφάσεις που μεσολαβούν στην παραγωγή ενός κρασιού.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά δεν επιτρέπεται να δοκιμάζουμε premium κρασιά από πολύ καλό ελληνικό κτήμα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους φέτος και ο φελλός να είναι επιεικώς άθλιος. Αφαιρώ πριν λίγες μέρες με χαρά το καψύλιο από ένα λευκό κρασί και με το που βλέπω το φελλό στο πρώτο τράβηγμα λέω βοήθα Παναγιά μου, λες πάλι να είναι φελλομένο* όπως το κόκκινο πριν λίγο καιρό;

Βγαίνει με τα χίλια ζόρια ο φελλός και για να μην σας κρατάω σε αγωνία, η τριχλωροανισόλη μύριζε από απόσταση 10 εκατοστών. Ούτε η σκορδαλιά που χτυπήσαμε με την Έλλη του Σωτήρος δεν μύριζε τόσο έντονα! Και έτσι άνοιξα μία μπύρα να συνοδέψει το κοτοπουλάκι μου και κανείς δεν παραπονέθηκε.

Πολλές φορές δοκιμάζουμε επίσης με το Γρηγόρη διάφορα δείγματα που δεχόμαστε και πραγματικά απογοητευόμαστε από την ποιότητα των φελλών που σε σημαντικό ποσοστό, είτε είναι προβληματικοί ακόμα και στην εμφάνιση με γωνίες στην εξωτερική επιφάνεια, είτε είναι full στο TCA. Έχουμε δει φελλούς από πρόσφατα εμφιαλωμένα κρασιά που κυριολεκτικά δεν βγαίνουν με τίποτα και χρειάζεται υπερπροσπάθεια και νέο ανοιχτήρι στη συνέχεια. Αφού φτιάχνετε λοιπόν ένα πολύ καλό κρασί που θέλετε να το πουλήσετε στα 15 ή και 20 ευρώ γιατί δεν του βάζετε και ένα φελλό της προκοπής;

Και να πεις ότι δεν υπάρχουν λύσεις! Έχουμε ήδη αναφέρει νομίζουμε αρκετά γλαφυρά το θέμα με τα βιδωτά πώματα σε δύο κιόλας άρθρα μας (διαβάστε εδώ και εδω) αλλά υπάρχει πλέον και η λύση του DIAM που σε εξασφαλίζει από το TCA σχεδόν στο 100%.

Πολύ σύντομα, o DIAM είναι ένας φελλός που αν και μοιάζει με τους φτηνούς αγγλομερέ φελλούς στην πράξη είναι μέρα με τη νύχτα. Στην αρχή η πρωτη ύλη αλέθεται σαν αλευράκι και στη συνέχεια διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα (supercritical CO2) που διαπερνά τα κύτταρα του φελλού και πρακτικά απομακρύνει ότι βρωμιά μπορεί να έχει ο φελλός συμπεριλαμβανομένου και του ΤCA. Κατόπιν αυτό το αλευράκι ενώνεται ξανά στην μορφή του φελλού με την βοήθεια μικροσφαιριδίων (όπως αυτά που υπάρχουν στα μπαλάκια του τένις) που όταν θερμαίνονται διαστέλλονται και καλύπτουν ότι κενά υπάρχουν στον φελλό δημιουργώντας ένα ομοιογενές αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα αυτά μικροσφαιρίδια δίνουν την ελαστικότητα στον DIAM.

Η λίστα με τους πελάτες της DIAM στο εξωτερικό είναι τεράστια. Hugel, Jadot, Trapiche, Valdivieso και Billecart-Salmon (υπάρχει ο Diam Mytik για τα αφρώδη) είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα ενώ και στην Ελλάδα φαίνεται ότι αρχίζει να κερδίζει έδαφος με αρκετά οινοποιεία να έχουν συνειδητοποιήσει πολύ καλά τι διακυβεύεται. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά ονόματα όπως Βιβλία Χώρα, Γεροβασιλείου, Άλφα, Παυλίδης, Πόρτο Καρράς, Κεχρής, Ντούγκος, Ζαφειράκης, Κατσαρός, Λαζαρίδης, Βενετσάνος, Αργυρός και Σκούρας, Γαία, Μερκούρη, Μαρκοβίτης, Αβαντίς και στα κόκκινα.

Όπως λέει ο τεχνικός διευθυντής της DIAM σε περσινή συνέντευξη στον Andrew Jefford και το περιοδικό Decanter έχουν πουλήσει 3 δισεκατομμύρια φελλούς από το 2005, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα TCA. Τονίζει δε ότι αν υπάρξει πρόβλημα TCA σε φιάλη με πώμα DIAM θα προέρχεται από άλλη πηγή αφού το ΤCA εξαπλώνεται και εκτός φελλών.

Ο φελλός DIAM, για όσους δεν θέλουν να επιλέξουν το screw cap φαντάζει ως μία πολύ καλή λύση. Δεν υποστηρίζω ότι είναι η τέλεια, όμως είναι μία λύση. Οι τοπ φελλοί που χρησιμοποιούν τα Grand Cru του Bordeaux είναι και δυσεύρετοι και πανάκριβοι και μάλλον δεν είναι και οι κατάλληλοι για την συντριπτική πλειοψηφία των κρασιών που εδώ μιλάμε. Με 5 διαφορετικές επιλογές από DIAM 2 μέχρι DIAM 30 (ο τελευταίος διαφημίζεται ως ο πρώτος φελλός που δίνει 30 χρόνια εγγύηση) αυτοί οι φελλοί μπορούν και να προστατεύσουν το προϊόν και την φήμη του παραγωγού παρέχοντας αξιοπιστία σε αυτό ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ σταθερή ποιότητα χωρίς διακυμάνσεις που πολύ συχνά συναντάμε σε παλαιωμένες φιάλες (μία πολύ καλή και μία ξύδι).

 *Φελλομένο, corked, μπουσονέ, TCA affected είναι το κρασί που έχει μολυνθεί από την αντίδραση των χλωροφαινολών με μύκητες που υπάρχουν στο φελλό παράγοντας την ουσία TCA( τριχλωροανισόλη). Το TCA είναι υπεύθυνο για ανεπιθύμητα αρώματα μούχλας και βρεγμένης εφημερίδας που καπελώνουν τα αρώματα του κρασιού και στη μύτη και στο στόμα. Αν και οι έρευνες δίνουν ποικιλία αποτελεσμάτων υπολογίζεται ότι ένα 5% από όσα κρασιά χρησιμοποιούν φυσικό φελλό είναι φελλομένα (2.7% κατά το IWC σε περίοδο 7 ετών).

Ο υπογράφων ουδεμία εμπορική σχέση έχει με την DIAM

Γιάννης (The Wine Commanders)

RELATED POSTS
17 December 2015
Η Τίνα Κοκκαλίδου εκπροσωπεί την εταιρεία Αφοί Κοκκαλίδη-CORK HELLAS με πολυετή παρουσία στον χώρο του κρασιού. Στο σημερινό guest post της παίρνει την σκυτάλη από το άρθρο του Γιάννη και μας μιλάει για τα πλεονεκτήματα του ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages