Όψιμος και Ραψάνη Παλαιά Κλήματα Ντούγκου reviewed - Οι νέες σοδειές
20 May 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Ο Μεθ' Υμών Όψιμος από το Οινοποιείο Ντούγκου είναι ουσιαστικά μια μπουσταρισμένη εκδοχή του Μεθ' Υμών 7 που όμως στο χαρμάνι μπαίνουν μόνο οι ποικιλίες Λημνιώνα, Syrah και Grenache, δίνοντας ένα θηριώδες στυλ κρασιού που παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά του. Το αλκοόλ εύκολα ξεπερνάει το 15,5% λόγω όψιμης συγκομιδής των σταφυλιών.

Το κρασί μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κυκλοφορήσει μόνο στις χρονιές 2005 κσι 2008, ενώ το 2010 που δοκιμάσαμε πρόσφατα πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα. Από εκεί και μετά θα ξαναδούμε Όψιμο από τη χρονιά του 2013 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα βαρέλια. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε πρόκειται για ένα κρασί το οποίο βγαίνει στην αγορά μόνο στις καλύτερες για το οινοποιείο χρονιές.

Γενικά η παρατεταμένη παραμονή του σταφυλιού στο αμπέλι εμπεριέχει κινδύνους κυρίως από μυκητολογικές ασθένειες  έτσι η απαιτούμενη τέλεια υγεία της πρώτης ύλης για ένα τέτοιο premium κρασί είναι δυνατή μόνο τις καλύτερες χρονιές.

Η διαλογή βέβαια δεν σταματάει μόνο στο αμπέλι. Τα τέσσερα βαρέλια στα οποία ωριμάζει ο Όψιμος αξιολογούνται γευστικά τη στιγμή που πηγαίνει για εμφιάλωση το Μεθ' Υμών 7 από την ίδια χρονιά και μόνο αν το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό θα συνεχίσει το κρασί περαιτέρω την ωρίμασή του, φτάνοντας τους συνολικά 33 μήνες στο βαρέλι! Σε αντίθετη περίπτωση το κρασί θα χρησιμοποιηθεί στο χαρμάνι του Μεθ 'Υμών 7.

Στα ποτήρια μας ο Όψιμος ξεδίπλωσε μία όχι απλά συμπυκνωμένη μύτη, αλλά θα λέγαμε σχεδόν συμπαγή και αδιαπέραστη με πολύ πυκνά αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών όπως γλυκόριζα και βανίλια, εξαιρετικά ενσωματωμένο βαρέλι και μία αναμενόμενη δόση πτητικής οξύτητας που ανεβάζει κι άλλο την αρωματική πολυπλοκότητα. Το στόμα οδοστρωτήρας, με υψηλό αλκοόλ, οι τανίνες θαυμάσια δομημένες, ζουμερές και ώριμες και η συμπύκνωση φρούτου τεράστια και στο στόμα. Ένα στυλ πλούσιο, σοκολατένιο και εξωστρεφές που παίζει στυλιστικά στην κατηγορία των Amarone ή των Shiraz της Barossa. Το φυλάτε στο κελάρι σας για 2-3 χρονάκια και το απολαμβάνετε για τα επόμενα 7-8 χρόνια. (92/100-ΕΛΤ 45 ευρώ)

11234862_823010017747513_1467130498406580385_n

Ο Όψιμος αποτελεί όμως μόνο το ένα πρόσωπο του οινοποιείου. Η άλλη όψη του νομίσματος έχει να κάνει με την κομψότητα και αφορά την καινούρια Ραψάνη Παλαιά Κλήματα του 2012 την οποία επίσης δοκιμάσαμε παρέα. Εδώ το παιχνίδι παίζεται διαφορετικά.

Ναι και εδώ υπάρχει συμπύκνωση και πολυπλοκότητα ήδη, με τη μύτη του κρασιού να προβάλλει δίπλα στο κόκκινο φρούτο (κεράσι, ίσως και λίγη φράουλα) νύξεις από tobacco, φύλλα τσαγιού, δέρμα και πικάντικα μπαχαρικά. Το στόμα είναι μπαχαρένιο, με βελούδινο χαρακτήρα, ώριμο φρούτο και τη φρεσκάδα της οξύτητας. Τανίνες που τις νιώθεις στο τελείωμα αλλά υποστηρίζονται από την ένταση του φρούτου. Αν δε είστε ανυπόμονοι ξεκινήστε να το πίνετε από το 2017 και μετά. Το κρασί έχει πολύ δρόμο μπροστά του. (91/100-ΕΛΤ 16.5 ευρώ)

RELATED POSTS
18 October 2015
Οι Wine Commanders Γιάννης Καρακάσης MW (Master of Wine) και Γρηγόρης Μιχαήλος (Dip WSET) με αφορμή την ευρωπαϊκή μέρα οινοτουρισμού σας προσκαλούν σε μια διαφορετική οινική εκδρομή όπου το κρασί και ...
10 November 2015
Η πρώτη μας πλέον οινική εκδρομή είναι γεγονός και με αυτό εδώ το ποστ θέλουμε απλά να σας μεταφέρουμε τον σφυγμό της επίσκεψής μας στη Θεσσαλία και στην Ραψάνη κατά ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages