Ο ΝΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΣ-ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΜΠΟΣΙΝΑΚΗ 2013
21 April 2014

Είσαι νέος, δεν έχεις δικά σου αμπέλια και βρίσκεσαι σε μια δύσκολη λόγω οψιμότητας στην καλλιέργεια, αλλά συνάμα συναρπαστική με βάση τις παγκόσμιες τάσεις, ζώνη ονομασίας προέλευσης της Ελλάδας. Και δε φτάνουν όλα τα παραπάνω, αλλά έχεις να συναγωνιστείς και με ονόματα τα οποία για χρόνια αποτελούν status quo στην περιοχή, έχοντας συνδέσει το όνομα τους με την Μαντινεία.

Από την άλλη βέβαια έχεις να παίξεις με το Μοσχοφίλερο, το οποίο αν και συσχέτισε στο πρόσφατο παρελθόν το όνομα του με μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις ή "βαφτισμένα" κρασιά που κάθε άλλο παρά Μοσχοφίλερα ήταν, εξακολουθεί να δίνει κάποιες από τα πιο αρωματικές, τραγανές και φρέσκιες, με σχετικά χαμηλό αλκοόλ Ελληνικές ετικέτες. Ειδικά σε μια εποχή που η διεθνής αγορά αναζητάει περισσότερη κομψότητα και φρεσκάδα τόσο σε λευκά όσο και κόκκινα, αυτό σημαίνει ότι ξεκινάς με μεγάλη αβάντα.

Ως νέος όμως χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για να αποδείξεις ότι αξίζει να στρέψεις τα φώτα της δημοσιότητας προς το μέρος σου. Είναι η τρίτη συνεχόμενη και φαρμακερή χρονιά που δοκιμάζουμε τη Μαντινεία του Μποσινάκη. Την πρώτη φορά ακόμα και αν μας άρεσε πολύ, το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε ήταν να τη βάλουμε under the microscope.  Επιστρέφοντας τη δεύτερη χρονιά, αρχίσαμε να την πιστεύουμε λέγοντας μέσα μας «ρε μπας και;». Με τρία στα τρία όμως, η χρόνια του 2013 μας έδωσε και την επιθυμητή συνέχεια που θα περιμέναμε από ένα κρασί με το οποίο θα θέλαμε να ασχοληθούμε.

Τι κάνουν καλά τα αδέρφια Σωτήρης και Κατερίνα Μποσινάκη και έχουν αυτή τη στιγμή μια από τις νεότερες αλλά και πολυσυζητημένες ετικέτες Μαντινείας στην Ελληνική αγορά; Η δικιά μας οπτική είναι ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους δείχνουν πως δε βιάζονται. Για την ώρα αρκούνται στις μόλις 20000 φιάλες παραγωγή και σε μια βασική ετικέτα, στην οποία επικεντρώνουν την ενέργεια και τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους. Η αύξηση της παραγωγής ή του αριθμού των ετικετών είναι κάτι το οποίο λογικά θα έρθει στο μέλλον, ωστόσο τα αργά και σταθερά βήματα είναι που σε καθιερώνουν. Το αμπέλι και το κρασί χρειάζονται να τα περιμένεις και να είσαι υπομονετικός μαζί τους.

Το στυλ του Μποσινάκη αποτυπώνει ξεκάθαρα τον συνδυασμό του ψυχρού κλίματος που συναντά κανείς στο οροπέδιο της Μαντινείας, με ένα σταφύλι το οποίο είναι χαρακτηριστικό σε αρώματα, μάλλον από τα πλέον ελκυστικά που θα συναντήσετε σε Ελληνικό κρασί. Και παρά τον ασυνήθιστα για την περιοχή υψηλό αλκοολικό βαθμό που αγγίζει το 13.5%, διατηρεί την τραγανή οξύτητα και τις κομψές γραμμές που κάνουν τη Μαντινεία να ξεχωρίζει από όλα τα ελληνικά λευκά. Η προζυμωτική εκχύλιση στους 8-10ο C για 10-12 ώρες τραβάει από τις φλούδες όλο το αρωματικό δυναμικό της ποικιλίας, αφήνοντας και μια ελαφριά ροζέ χροιά στο κρασί.

Σας θυμίζει λευκό κρασί;

Έτσι λοιπόν το χρώμα του κρασιού είναι λεμονοπράσινο με ελαφριές ροζέ ανταύγειες. Στη μύτη το αρωματικό δυναμικό του Μοσχοφίλερου μεταφράζεται σε νότες εσπεριδοειδών που θυμίζουν λεμόνι και γκρέιπφρουτ και ανθικές νύξεις όπως άνθη εσπεριδοειδών και πέταλα τριαντάφυλλου. Γλυκό Συριανό λουκουμάκι και νύξεις ορυκτότητας συμπληρώνουν την παλέτα. Στο στόμα διαθέτει τραγανή-λεμονάτη οξύτητα που χαρίζει νεύρο και φρεσκάδα, κόβει πόντους από το σώμα κάνοντας το να φαίνεται αυστηρό σε γραμμές, περισσότερο ορυκτό και με επίμονα ανθικό, τελείωμα. (89/100)

Μαντινεία Μποσινάκη 2013 Μαντινεία Μποσινάκη 2013

 

Για όσους αναρωτιούνται για δυνατότητες παλαίωσης σας παραπέμπουμε στο δικό μας οδηγό παλαίωσης λευκών κρασιών, λέγοντας σας ταυτόχρονα ότι όσοι δε το δοκιμάσατε δίπλα στη μαγειρίτσα το Σάββατο το βράδυ χάσατε μεγάλος μέρος της απόλαυσης. Θυμηθείτε μας τέτοια εποχή του χρόνου.

(Μαντινεία Μποσινάκη 2013, 13.5% abv, Προτεινόμενη Λιανική τιμή: 8.60€)

 

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages