Ο AΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ TERROIR-ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΚΡΑΣΙΩΝ MICHEL CHAPOUTIER
13 November 2014
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

«Να αφήσεις τη γη να ζήσει και να τις επιτρέψεις να εκφράσει τον εαυτό της»…  Μέσα σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η φιλοσοφία του Michel Chapoutier, κορυφαίου παραγωγού-negociant της κοιλάδας του Ροδανού.

Βιοδυναμική καλλιέργεια και Michel Chapoutier προχωράνε χέρι χέρι από το 1991. Τα 3000 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων καλλιεργούνται βιοδυναμικά, γεγονός που κατατάσσει τον Chapoutier ως τον μεγαλύτερο βιοδυναμιστή παραγωγό της Γαλλίας.

O διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας, Edouard Payot έδωσε το παρών στην παρουσίαση που έλαβε χώρα στο Vintage wine-bar για τα μέλη της Ένωσης των Ελλήνων Οινοχόων και μια πολύ απλή εξήγηση όσον αφορά τη διαφορά συμβατικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας.

Edouard Payot-Διευθυντής εξαγωγών Maison Chapoutier Edouard Payot-Διευθυντής εξαγωγών Maison Chapoutier

 

 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η συμβατική καλλιέργεια είναι το αντίστοιχο του να έχεις πονοκέφαλο και να πάρεις μια ασπιρίνη για να σου περάσει. Στην περίπτωση της βιοδυναμικής καλλιέργειας όμως, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να καταλάβεις τι είναι αυτό το οποίο σου προκαλεί πονοκέφαλο και να προσπαθήσεις να το αποτρέψεις. Είναι μια φιλοσοφία η οποία στηρίζεται στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία.

Η γευσιγνωσία είχε έξι κρασιά από διαφορετικές ονομασίες προέλευσης του Ροδανού και δύο από την περιοχή του Roussillon, στην οποία ο Chapoutier επίσης δραστηριοποιείται. Ωστόσο εκτός προγράμματος σερβιρίστηκαν δύο από τα κορυφαία single-vineyard κρασιά του παραγωγού, το L' Ermite που αποτελεί ένα από τα πλέον θρυλικά  ερυθρά Hermitage  και το λευκό Le Meal από την ίδια ονομασία προέλευσης και 100% παλαιά αμπέλια της ποικιλίας Μarsanne.

Η δοκιμή του ερυθρού L'Ermite  από την κορυφαία χρονιά του 2006 αποτέλεσε μια πραγματική εμπειρία. Η μύτη  με μεγάλη ένταση, πολύ νεαρή ακόμα αλλά πολυεπίπεδη, έδινε μαύρο φρούτο, όπως μαύρο κεράσι και φραγκοστάφυλο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανθικές νύξεις βιολέτας. Βαρέλι υψηλής ποιότητας, πολύ έντονο ακόμα και όχι πλήρως ενσωματωμένο, αλλά με τέτοιο βάθος φρούτου ποιος πραγματικά νοιάζεται... Το στόμα ένα πραγματικό "τέρας" συμπύκνωσης, πολύ ορυκτό, με συγκλονιστική δύναμη και τις τανίνες να κάνουν πάρτι, αλλά σχεδόν ανεξήγητα την ίδια στιγμή απόλυτα κομψό και με ατελείωτη φρεσκάδα. (97/100) (225€)

L' Ermite 2006 L' Ermite 2006

 

 

Από την άλλη το λευκό Ermitage του 2006 από το αμπελoτόπι Le Meal μας δίχασε. Βαθύ χρυσό χρώμα, με φοβερή πολυπλοκότητα και ένταση στη μύτη, γεμάτη ορυκτότητα, μέλι και κερήθρα, αλμυρούς-καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, εξωτικά φρούτα και καπνό. Πληθωρικό στο στόμα, σχεδόν το μάσαγες, με κρεμώδη χαρακτήρα και λιπαρότητα που σπάνια συναντάς, πολύ ξηροκαρπάτο, αλλά ταυτόχρονα με μια αμφιλεγόμενη πικράδα στο τελείωμα, που ο Γιάννης τη βρήκε δυσάρεστη θεωρώντας ότι τα ασυνήθιστα υψηλά φαινολικά επίπεδα μπλοκάρουν το φρούτο, ενώ ο Γρηγόρης θεώρησε ότι δίνει στο κρασί μια geeky και άκρως ενδιαφέρουσα διάσταση. (92/100-95/100) (225€)

Le Meal 2006 Le Meal 2006

 

 

Από τα υπόλοιπα κρασιά που δοκιμάστηκαν το Invitare Condrieu του 2012 ήταν ένα πραγματικό ποίημα. Αν και κλειστή αρχικά η μύτη, άνοιγε σιγά σιγά ξεδιπλώνοντας στο ποτήρι την ομορφιά της ποικιλίας με αρώματα βερίκοκου, μέλι, μικρά λευκά άνθη και όμορφα ενσωματωμένο βαρέλι, γεμάτο γλυκά μπαχάρια. Στο στόμα βουτυράτο, λιπαρό και στρογγυλό χωρίς γωνίες, με κομπόστα βερίκοκο, γλυκό κυδώνι και κερήθρα. Ένα στόμα τόσο απολαυστικό που μόνο το Viognier μπορεί να χαρίσει στις κορυφαίες του εκφράσεις. (93/100-44€)

Τέλος το Hermitage Sizeranne του 2008 ήταν ένα textbook Syrah με άφθονο μαύρο πιπέρι στη μύτη, γήινες αποχρώσεις, μαύρο φρούτο και νύξεις λεβάντας. Στο στόμα mineral, με πολύ φρέσκο κόκκινο φρούτο και οξύτητα που βρίσκεις μόνο στο Syrah του Ροδανού, τανίνες υψηλές αλλά ώριμες, που του χαρίζουν σφικτή δομή και αυστηρότητα. Τουλάχιστον μια πενταετία στη φιάλη γιατί είναι ακόμα μωρό. (91/100-53€)

Τα κρασιά του Chapoutier εισάγονται στην Ελλάδα από την winebox, Ξενοκράτους 25, 210 7254710

*** η κεντρική φώτο: http://www.thewinecellarinsider.com/rhone-wines-cote-rotie-hermitage-cha...

RELATED POSTS
13 January 2015
Τα κρασιά του ‘τραγουδάνε’ στα αυτιά μας, ενώ πλημμυρίζουν από ‘συναίσθημα’, ζωντάνια, φρεσκάδα και χαρακτήρα. Ο ίδιος ο Michel Chapoutier είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ευαισθησίες, αγαπώντας τη κλασική μουσική, τα ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages