Ο LAURENS ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ BRUT PRESTIGE ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΤΟΥ
02 September 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Θα μπορούσαμε και να τον είχαμε αντιπαθήσει... Δεν είναι δα και εύκολο να σου λέει κατάμουτρα πως δεν είσαι ούτε ο καλύτερος ούτε αυτός που ξέρει πάντα το σωστό τρόπο. Ακόμα λοιπόν και αν ο Laurens Hartman δε χρησιμοποίησε λόγια για να πει τα παραπάνω, το είπαν οι πράξεις του.

Ήρθε στην Ελλάδα σε μια εποχή που κάθε Έλληνας θα ευχόταν να βρισκόταν σε άλλον επίγειο παράδεισο. Κατάφερε να επικεντρωθεί στο όραμά του παρά τις δυσκολίες, όταν η κρίση έχει αποσυντονίσει τους περισσότερους από εμάς. Επέλεξε το Αμύνταιο για να στήσει ένα boutique οινοποιείο, το Κτήμα Καρανίκα, από το οποίο παράγει κρασιά premium ποιότητας, σε μια χώρα που το "αγνό" χύμα ζει και βασιλεύει .

Υπάρχει όμως και κάτι "χειρότερο" που οφείλουμε να σας πούμε. Ο Laurens τα κατάφερε μια χαρά ακολουθώντας τον δικό του-αντισυμβατικό-τρόπο, που περιέχει έννοιες όπως σεβασμός στο περιβάλλον, οργανική καλλιέργεια, προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος CO2 στην ατμόσφαιρα, χρήση βιοδυναμικών τεχνικών και άλλα τέτοια του στυλ: "Που να τρέχεις τώρα ρε μεγάλε" και "Μήπως παραδιαβάζεις Wine Commanders και τις κουφές σκέψεις τους για το Αύριο του Ελληνικού Κρασιού;"

Τα κατάφερε τόσο καλά μάλιστα, που μετά από δύο αφρώδη κρασιά φτιαγμένα στα πρότυπα της Καμπανίας με την παραδοσιακή μέθοδο και ένα τρίτο στα σκαριά, δικαιούται να φέρει το τίτλο του σπεσιαλίστα στο είδος. Ακόμα και αν αυτό μπορεί να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τις καλές προσπάθειες που κάνει στα still-αγγλιστί-κρασιά, με ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Cabernet Sauvignon, το Ασύρτικο, τη Λημνιώνα κ.α.

Η αλήθεια είναι πως η ανυπομονησία μας να δοκιμάσουμε το καινούριο αφρώδες του Κτήματος Καρανίκα που αποτελεί χαρμάνι Ασύρτικου και Ξινόμαυρου, μας έκανε να τρώμε τα μουστάκια μας. Το κρασί δεν είναι ακόμα έτοιμο, αφού το πρώτο batch από τις 2000 φιάλες που θα φέρουν το όνομα Brut Prestige όταν κυκλοφορήσει, θα βγει στις αγορές τον Δεκέμβρη μετά από δώδεκα συνολικά μήνες στις οινολάσπες.

Ο Laurens όμως μας έστειλε ένα πρώτο δείγμα της νέας του προσπάθειας που είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά υποσχόμενη. Το Ασύρτικο αφού ζυμώσει σε βαρέλι με παρουσία αποκλειστικά αυτόχθονων ζυμών χαρμανιάζεται με το Ξινόμαυρο όπου και παραμένουν τρεις μήνες σε δεξαμενή, πριν αρχίσει η διαδικασία της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη.

Ο Laurens πιστεύει πως ένα Ασύρτικο από πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις όπως το δικό του θα έδινε ένα πολύ δυνατό και γεμάτο κρασί σε βάρος της φινέτσας και της λεπτότητας που χαρακτηρίζει τα αφρώδη του. Έτσι τρυγώντας στα 10 Baume και με τη κλασική μέθοδο δοκιμής-σφάλματος, κατέληξε ότι το ποσοστό 60% Ασύρτικο -40% Ξινόμαυρο ήταν το ιδανικό χαρμάνι που συνδύαζε ένταση, φρεσκάδα και κομψότητα.

Επί του προκειμένου και δοκιμάζοντας το κρασί που ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του elevage, πήραμε μηνύματα ενός σπουδαίου αφρώδους οίνου. Το τραγανό φρέσκο φρούτο που θυμίζει πράσινο μήλο και εσπεριδοειδή, συνδυάζεται με ανθικές νύξεις(λεμονονανθούς), μαζί με κομψή παρουσία μπισκότου αλλά και έντονης ορυκτότητας. Το στόμα πραγματικά εκρηκτικό, γεμάτο ενέργεια, με κύματα φρεσκάδας από την υψηλή οξύτητα, να 'παίζουν' στο στόμα με μια ιδέα από τανίνες και μια appetizing πικράδα(πικραμύγδαλο) που ισορροπούν μετάξυ τους στην εντέλεια. Ο αφρισμός του κρασιού κρεμώδης, με μεγάλη διάρκεια και πολύ μικρές, υψηλής ποιότητας φυσαλίδες. Ιδανική θα λέγαμε ισορροπία ανάμεσα στην δύναμη και το βούτυρο του Ασύρτικου και του νεύρου από το Ξινόμαυρο. (89-91/100)

Brut Prestige-Κτήμα Καρανίκα χωρίς ετικέτα απευθείας από το κελάρι. Brut Prestige-Κτήμα Καρανίκα χωρίς ετικέτα απευθείας από το κελάρι.

 

 

Στη Καμπανία το Chardonnay έχει βρει το ταίρι του στο Pinot Noir εδώ και πολλά χρόνια. Λέτε το επόμενο "καυτό" ζευγάρι στα αφρώδη να είναι το Ασύρτικο με το Ξινόμαυρο; Σε κάθε περίπτωση το Brut Prestige στοχεύει πολύ ψηλά σε ποιότητα και φαίνεται πως θα τα καταφέρει. Ελαφρώς πιο τσιμπημένο στα 19 ευρώ σε σχέση με Brut και Brut Rose, εξακολουθεί να αποτελεί ένα κλάσμα της τιμής μιας σαμπάνιας. Το μόνο που μένει είναι να επανέλθουμε όταν το κρασί κυκλοφορήσει στην αγορά.

(Domaine Karanika, Brut Prestige 2013, 200o φιάλες, Εκτιμώμενη Τιμή Λιανικής: 19€)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages

29 July 2013