ΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΥΣΗ;
10 May 2015

Έχει τύχει φανταζόμαστε σε πολλούς να έχετε πιει ή να έχετε δοκιμάσει το ίδιο κρασί αρκετές φορές, ίσως και σε ακριβώς ίδιες συνθήκες και όμως το κρασί να έχει διαφορετική γεύση. Την μία φορά να είναι πιο εκφραστικό και την άλλη ίσως πιο κλειστό. Θα αναρωτιέστε φυσικά το γιατί. 

Σε αυτή εδώ την ιστορία σας προσφέρουμε απλόχερα 3 ερμηνείες. Η πρώτη είναι ότι υπάρχει διακύμανση της ποιότητας λόγω διαφορετικής φιάλης. Κάτι τέτοιο είναι βέβαια πιθανόν γενικά αλλά πολύ περισσότερο σε παλαιωμένες φιάλες καθότι η κάθε φιάλη εξελίσσεται διαφορετικά στο βάθος του χρόνου. Άρα με αυτή την έννοια δεν υπάρχει μεγάλο κρασί αλλά μεγάλη φιάλη. Είναι λιγότερο πιθανό όμως σε πιο φρέσκες φιάλες που συνήθως και καταναλώνουμε.

Η δεύτερη ερμηνεία αφορά τον υποκειμενικό χαρακτήρα της δοκιμής και τις παραμέτρους αυτής όπως το περιβάλλον της δοκιμής, την ώρα αλλά και τη φυσιολογική κατάσταση του δοκιμαστή ή καταναλωτή. Αν υποθέσουμε όμως ότι έχουμε έναν σταθερό (consistent) δοκιμαστή αυτή η ερμηνεία αποκτά μικρό ειδικό βάρος.

Μας μένει λοιπόν και θα εξετάσουμε την τρίτη επιλογή ότι το ίδιο κρασί έχει διαφορετική γεύση σε διαφορετικές ημέρες λόγω επίδρασης από τις κινήσεις των πλανητών και της Σελήνης. Και πριν αρχίσετε να την απορρίπτετε στο φτερό σκεφτείτε πόσους από εμάς επηρεάζουν ανάλογες κινήσεις όπως οι εκλείψεις ή ίσως ίσως ο ανάδρομος Ερμής.

Το ότι ακόμα οι κινήσεις των πλανητών, της Σελήνης και η βαρύτητα εν γένει επηρεάζουν μέχρι και την κατεύθυνση των νερών του Ευρίπου είναι νομίζουμε αρκετά γνωστό.

H βαρύτητα γράφει ο Nicolas Joly στο βιβλίο του ''What is Biodynamic wine?'' είναι η δύναμη που αιχμαλωτίζει ότι κυκλοφορεί στη γη όπως ο Πλούτωνας απήγαγε την Περσεφόνη κατά την μυθολογία. Αν αυτές οι δυνάμεις επηρεάζουν λοιπόν τόσα μεγάλα πράγματα, μήπως επηρεάζουν και την γεύση του κρασιού;

Υπάρχει μερικές φορές και στο κρασί μια μυστική γλώσσα πολύ λεπτεπίλεπτη που είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί. Η βιοδυναμική καλλιέργεια είναι μία από αυτές με κάποιους να την ορίζουν ως ένα συνδυασμό οργανικής καλλιέργειας και μεταφυσικής ή να την περιγράφουν πιο γλαφυρά ως τον Χάρυ Πόττερ να κάνει αμπελουργία!

Προχωράμε τώρα στο βιοδυναμικό ημερολόγιο της Maria Thun που φέτος κλείνει 53 χρόνια που έχει εκδοθεί. Αν δεν έχετε ακούσει τίποτα για τον βιοδυναμισμό μην μασήσετε και μείνετε μαζί μας.

αρχείο λήψης

 

Η βιοδυναμική καλλιέργεια εκτός από τις διάφορες ''προετοιμασίες'' για καλύτερη ενεργοποίηση του εδάφους λαμβάνει υπόψιν και τις κινήσεις της σελήνης σε σχέση με τους πλανήτες προκειμένου μία ''προετοιμασία'' ως προς τον χρόνο που θα εκτελεστεί να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Με παρόμοιο σκεπτικό και τη ημερολόγιο της Maria Thun ταξινομεί τις ημέρες σε 4 κατηγορίες.

Οι καλύτερες για να δοκιμάσει κανείς είναι οι μέρες φρούτου (fruit day) και άνθους (flower day) ενώ οι χειρότερες οι ημέρες φύλλου (leaf day) και ρίζας (root day). Μπορεί ειδικά οι ημέρας ρίζας να επηρεάσουν ακόμα και αρνητικά την γεύση του κρασιού.

Ακόμα και αν τα παραπάνω ακούγονται ως ψιλά γράμματα ή ακόμα και ως επιστημονική φαντασία για πολλούς κάντε κάτι πολύ απλό και θα δείτε ότι δεν σας μιλάμε για πυρηνική φυσική. Κατεβάστε ένα πρόγραμμα στο κινητό ή στον υπολογιστή σας από τα αρκετά διαθέσιμα δωρεάν και κάντε τους δικούς σας πειραματισμούς. Θα χαρούμε πολύ να μας πείτε αν βρήκατε διαφορές δοκιμάζοντας  το ίδιο κρασί σε διαφορετικές ημέρες.

 

11215984_10205688364140654_1175758209_n

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό ρεπορτάζ του bbc

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages