ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ NATURAL RESISTANCE TOY ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΝΟΣΙΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
26 September 2014

Την Τρίτη στο κέντρο της Αθήνας και στα πλαίσια του 20ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας που διοργανώνεi το Αθηνόραμα, έγινε η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τζοναθαν Νόσιτερ με τίτλο ''Natural Resistance'', δηλαδή Φυσική Αντίσταση. Όσοι από εσάς έχετε δει το Mondovino, την προηγούμενη ταινία του Νόσιτερ που ήταν βασισμένη στον αγώνα των ''καλών'' μικρών οινοπαραγωγών εναντίον των ''κακών'' μεγάλων μαζί με ευθείες βολές εναντίον του υπερκριτικού της προηγούμενης δεκαετίας Robert Parker και του σταρ σύμβουλου οίνου Michel Rolland, ξέρατε μάλλον τι να περιμένετε.

Φυσική Αντίσταση λοιπόν με απευθείας αναφορά στα λεγόμενα φυσικά κρασιά τα οποία στην διάρκειας 86 λεπτών ταινία δίνουν την δική τους μάχη με τα αντίστοιχα συμβατικά. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει στο σημείο αυτό ότι ο όρος φυσικά κρασιά είναι αδόκιμος και μάλλον παραπλανητικός για τον καταναλωτή αφού σε κάποιο σημείο και με κάποιο τρόπο θα μεσολαβήσει και το ανθρώπινο χέρι οπότε η έννοια του φυσικού πάει περίπατο. Αλλά ακόμα και αν υπήρχε αυτή η περίπτωση,να αποκλειστεί η ανθρώπινη παρέμβαση το προϊόν θα ήταν περισσότερο φυσικό ξύδι παρά φυσικό κρασί.

Όπως ήταν αναμενόμενο το κόνσεπτ των κρασιών αυτών δεν επεξηγείται αρκετά με τους πρωταγωνιστές να αναφέρονται σε όμορφες φιλοσοφικές θεωρίες αλλά χωρίς να γίνονται συγκεκριμένοι τι εννοούν. Αντίθετα υπάρχουν αρκετές αναφορές στην οργανική ή βιοδυναμική αμπελουργία καλλιεργώντας ένα κλίμα χωρίς όμως να μπαίνει σε καμία περίπτωση στην καρδιά του θέματος.

Η ταινία παρόλα αυτά έχει τα δυνατά της σημεία σε ένα ιταλικό αποκλειστικά οδοιπορικό από το Piemonte, στην Τοσκάνη που αξίζει να τα αναφέρουμε περιληπτικά.

Καταρχάς κατακεραυνώνει το σύστημα προέλευσης DOC των Ιταλικών κρασιών(πολύ κοντά στο ελληνικό ΠΟΠ για να κάνουμε και τους συσχετισμούς μας) ως καθαρά υποκριτικό. Οι πρωταγωνιστές θεωρούν ότι στην πράξη δεν εξασφαλίζει ούτε τυπικότητα πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζει την ποιότητα αλλά είναι ένας έμμεσος τρόπος για να προωθούνται τα κρασιά στα σούπερ μάρκετ αφού με την ένδειξη της ονομασίας προέλευσης αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Λέτε να έχουν δίκιο και να είναι έτσι; Δείτε εδώ για την σχέση των κρασιών ΠΟΠ με την ποιότητα.

Στη συνέχεια θα υμνήσουν την οργανική και βιοδυναμική καλλιέργεια που έχουν ως αποτέλεσμα πιο ζωντανό έδαφος συγκριτικά με έναν αμπελώνα που καλλιεργείται συμβατικά δηλαδή με λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και άλλα φάρμακα. Στο πιο δυνατό σημείο ίσως της ταινίας ο πρωταγωνιστής σκάβει δύο γειτονικά κομμάτια γης το ένα με οργανική καλλιέργεια και το άλλο με φουλ πρόγραμμα χημικών και κρατάει δίπλα δίπλα τα ευρήματά του, αριστερά το συμπαγές και αδιαπέραστο κομμάτι από την συμβατική καλλιέργεια και δεξιά το ζωντανό οργανικής προέλευσης.

Φωτογραφία από http://www.berlinale.de/ Φωτογραφία από http://www.berlinale.de/

 

 

Δεν είναι μόνο ότι έχει αποδειχθεί ότι ένα ζωντανό έδαφος προάγει την ποιότητα των κρασιών είναι πολύ σημαντικές και οι περιβαντολογικές επιπλοκές από την αλόγιστη χρήση των χημικών και στις ανθρώπινες ζωές. Η αναφορά ότι ακόμα χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο το Roundup που ψεκάστηκε με τους τόνους εναντίον πληθυσμών στο Βιετνάμ παρομοιάζεται εύστοχα με το να πάει κανείς διακοπές στο Τσερνομπίλ. Αν θέλετε τώρα να μάθετε περισσότερα για την επίδραση του Roundup σε γεννήσεις κλπ απλά κάντε μία αναζήτηση στο google.

Όντως όπως μας λέει ο Νόσιτερ έχει τεράστια σημασία τι βάζουνε μέσα στο κρασί που θα πιούμε και αν ο κώδικας ηθικής και σεβασμού που περιγράφει τηρείται όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν προσθέσεις τίποτα θα έχεις ένα καλύτερο προϊόν. Συχνά πυκνά μάλιστα συμβαίνει να έχεις το αντίθετο.  Μιλάμε λοιπόν για μία λεπτή γραμμή που δυστυχώς η ταινία δεν αποτυπώνει αν και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε. Όμως είναι ενδιαφέρουσα και μόνο για το υλικό προβληματισμού που μοιράζει απλόχερα.

Η ταινία κλείνει με ένα σημαντικό μήνυμα ότι δηλαδή πρώτα χρειαζόμαστε αμπελουργούς και μετά θα μπορούμε να μιλάμε για ίδιο το κρασί. Το κρασί είναι η χαρά της ζωής και η εφαρμογή ίδιων πρακτικών μαζί με την εκτεταμένη χρήση των χημικών στο αμπέλια εξουδετερώνουν την οποιαδήποτε προσωπικότητα, συνεπώς καταλήγει η ταινία, όλα τα κρασιά θα μοιάζουν είτε είναι Gavi, είτε Verdicchio(είτε είναι Μαλαγουζιά είτε Ροδίτης).

Κανείς δεν μιλάει όμως υποστηρίζει ο Νόσιτερ γιατί υπάρχουν συμφέροντα.

Μείνετε συντονισμένοι για την δοκιμή ελληνικών ''φυσικών κρασιών'' παρέα με τον Νόσιτερ στο Fabrica de Vino που ακολούθησε την προβολή της ταινίας.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages