ΡΑΨΑΝΗ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ ΝΤΟΥΓΚΟΣ 2008: ΟΛΑ ΣΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
21 December 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Ακουμπώντας τώρα πια τις 70.000 φιάλες συνολική παραγωγή, ανάμεσά τους λευκά, ροζέ και αρκετά κόκκινα από ξενικές ποικιλίες ή και τα περίφημα blends Μεθ' υμών 7 και Όψιμο στα οποία έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, το οινοποιείο Ντούγκου παράγει και 19.000 φιάλες Π.Ο.Π Ραψάνη. Η δε χρονιά του 2008 αποτελεί ορόσημο, καθότι ήταν η πρώτη φορά που επιτράπηκε στο οινοποιείο να παράγει κρασιά από τη συγκεκριμένη Ονομασία Προέλευσης.

Η Ραψάνη για όσους μας παρακολουθείτε είναι μια από τις σημαντικότερες Π.Ο.Π. περιοχές για την παραγωγή ξηρών ερυθρών κρασιών από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό και η μικρότερη από τις τέσσερις συνολικά που επιτρέπουν το Ξινόμαυρο στη σύστασή τους. Από τις 19.000 συνολικά φιάλες Ραψάνης Ντούγκου, οι 9.000 περίπου που φέρνουν την ένδειξη Παλαιά Κλήματα, προέρχονται από αμπέλια τα οποία αγγίζουν σε ηλικία τα 60 έτη και βρίσκονται στη τρίτη, υψηλότερη και ποιοτικότερη ζώνη της Ραψάνης, που οριοθετείται στα 650m υψόμετρο.

10435721_342533242572621_4669150637897784277_n

Με το Σταυρωτό να αποτελεί υποδεέστερο σταφύλι το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες στη ωρίμασή του, σαπίζοντας τις περισσότερες χρονιές χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο χαρμάνι, o Θάνος και η Λουίζα Ντούγκου βασίζονται στα παλαιότερα κλήματα του Ξινόμαυρου και στο Κρασάτο. Το τελευταίο είναι γηγενές σταφύλι στην περιοχή και δίνει στο χαρμάνι βαθύ χρώμα, αλκοόλ και πλούσιο εκχύλισμα φρούτου.

Η Ραψάνη Παλαιά Κλήματα του Ντούγκου είναι ένα κρασί σφικτό στη νεότητά του, που χρειάζεται μερικά χρόνια στη φιάλη για να αποκτήσει την εκφραστικότητα που συναντήσαμε στο 2008. Η χρονιά του 2011 βρίσκεται ήδη στην αγορά με καινούρια ετικέτα αλλά αν περιμένετε μερικά χρόνια πριν ανοίξετε το κρασί θα ανταμειφθείτε σίγουρα. Πόσο καιρό να το περιμένετε; Με βάση το 2008 που μας εντυπωσίασε φαίνεται ότι χρειάζεται περίπου τέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του για να φθάσει στο peak του.

DougosRapsani-500x700

Το χρώμα του κρασιού είναι πολύ ελκυστικό γκρενά, ενώ το "μπουκέ" του πολυσύνθετο με ένα συνδυασμό κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, πικάντικα μπαχαρικά, αποξηραμένο δαμάσκηνο και φυτικότητα που θυμίζει ώριμη ντομάτα και όχι ελιά, μαζί με μερικές βοτανικές νύξεις να ανεβάζουν κι άλλο την πολυπλοκότητα. Το βαρέλι του είναι δεμένο αριστοτεχνικά, διακριτικό σε εξαιρετική ισορροπία με το φρούτο. Στο στόμα το κρασί είναι υπέρκομψο, με δροσιστική οξύτητα, φρεσκάδα και τανίνες που πατάνε γερά πάνω στο φρούτο του κρασιού χαρίζοντας στιβαρή αλλά όχι επιθετική δομή. Επίγευση με διάρκεια και πολυπλοκότητα. Τώρα ξεκινάει να πίνεται απολαυστικά έχοντας βρει πολύ καλή ισορροπία ενώ διαθέτει την συμπύκνωση στην παλέτα για να να αντέξει τουλάχιστον 5-7 χρόνια. (92/100)

Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε Ξινόμαυρο μη πάει το μυαλό σας μόνο στη Μακεδονία... Η πιο νότια από τις τέσσερις ζώνες Π.Ο.Π στις οποίες συμμετέχει η ποικιλία πραγματικά μπορεί να σας προσφέρει πολύ μεγάλες συγκινήσεις.

* Η Ραψάνη Παλαιά Κλήματα του 2008 δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας στο εστιατόριο Paradiso για τα 20 χρόνια του οινοποιείου Ντούγκου. Η ΕΛΤ για την τρέχουσα χρονιά του 2011 είναι €16.5.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages