ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ-ROSSIU DI MUNTE ΒΛΑΧΙΚΟ 2011
30 March 2014

Πόσο πιθανό είναι να κάνεις καριέρα φέροντας το όνομα Γιάννης  Βαρθακούρης, ή Ελευθέριος Παγκοζίδης; Αν μιλάμε για το τραγουδιστικό στερέωμα μάλλον δε πολυπαίζει, εξ' ου  και οι παραπάνω καλλιτέχνες  διάλεξαν τα πιο εύηχα Πάριος και Πανταζής αντίστοιχα. Τώρα για το ποιος από τους δυο έχει κάνει τη πιο πετυχημένη καριέρα βγάλτε μόνοι σας  συμπεράσματα, αλλά πάντα η λογική προστάζει πως το ταλέντο, οι ικανότητες, ο χαρακτήρας και όχι το όνομα,  είναι που  διαμορφώνουν την πορεία προς την επιτυχία.

Με ανάλογο τρόπο θα θέλαμε να σκεφτείτε και για την ποικιλία Βλάχικο. Μπορεί το όνομα με βάση την υποτιμητική σύγχρονη έννοια της λέξης βλάχος να φέρνει συνειρμικά στο μυαλό σας  χωριάτικες συμπεριφορές, ή απολίτιστο και ρουστίκ χαρακτήρα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως δοκιμάζοντας το Rossiu di Munte διαπιστώνεις ένα κρασί με εξαιρετικό χαρακτήρα και διεθνή 'αέρα'.

Μάλιστα σε όσους θέλουν να δώσουν αρνητική χροιά στην λέξη βλάχος, έχουμε να πούμε πως το να είσαι βλάχος φέρνει μέσα σου την έννοια της αυθεντικότητας, του straight-forward χαρακτήρα, της αγάπης και του σεβασμού για  τις ρίζες, τον τόπο και την ιστορία που κουβαλάς. Και το Βλάχικο καταφέρνει και συνδυάζει καταπληκτικά αυθεντικό-ξεχωριστό χαρακτήρα και εντοπιότητα, με ένα παγκόσμιο προφίλ που τα αρώματα, οι γεύσεις και η δομή που διαθέτει, του προσδίδουν.

Θα το συναντήσετε σχεδόν αποκλειστικά σε ορεινούς αμπελώνες της Ηπείρου αντανακλώντας στα χαρακτηριστικά του το υψόμετρο και το ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής. Το Rossiu di Munte είναι φυτεμένο σε αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 700m με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα. Σε μια εποχή που σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει στροφή στην αμπελοκαλλιέργεια σε πιο ψυχρές περιοχές (ειδικά στο Νέο Κόσμο-Tasmania, Bio Bio, Itata, Walker Bay κ.α.) η δροσιστική διάσταση του Rossiu di Munte με τραγανή οξύτητα, μέτρια επίπεδα αλκοόλης και  πολύ ζωντανό φρούτο δείχνει να συμβαδίζει απόλυτα με αυτές τις τάσεις.

Εξετάζοντας το χρώμα του Rossiu di Munte  2011 δε μπορείς παρά να το κατατάξεις στις ποικιλίες με μέτρια χρωματική ένταση. Το διαυγές ρουμπινί χρώμα, δίνει τη θέση του σε μια μύτη με ζωηρό κόκκινο φρούτο, πιπεράτο χαρακτήρα και αρκετές γήινες νύξεις που θυμίζουν βρεγμένα φύλλα ίσως και λίγο μανιτάρι, χαρίζοντας μια αλάνθαστα Παλαιοκοσμίτικη διάσταση στο κρασί. Το στόμα  σχεδόν λιπόσαρκο αλλά γεμάτο κομψότητα και φρεσκάδα που του χαρίζουν τα επίπεδα οξύτητας. Οι τανίνες του ήπιες, μεταξένιας υφής, με το κόκκινο φρούτο να εκρήγνυται και να συνδυάζεται αρμονικά με τις απαλές δρύινες νότες, οδηγώντας σε μια super-δροσιστική επίγευση. (90/100)

Βλάχικο-Rossiu di Munte 2011 Βλάχικο-Rossiu di Munte 2011

 

Το λιμπιζόμαστε σκεπτόμενοι προσούτα, καπνιστά μετσοβόνε, ή πικάντικα σαλάμια αλλά και δίπλα σε μια pasta με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο και βασιλικό. Ένα κρασί απροσποίητης κομψότητας, κλάσης και προσωπικότητας από εκείνες τις σπάνιες ποικιλίες τις οποίες οφείλουμε να εξερευνήσουμε και γιατί όχι να αγαπήσουμε.

(Rossiu di Munte 2011 Βλάχικο, 13%abv, Προτεινόμενη λιανική τιμή: 18.50€)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages