ΣΤΗ ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ 2013-ΚΛΗΜΑ ΓΡΑΜΨΑ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΗΣ
21 March 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Μπορεί η Κεφαλονιά να κρατάει τα σκήπτρα στο οινικό γίγνεσθαι του Ιονίου, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό νησί που δικαιούται να "ομιλεί" για κρασί. Η Ζάκυνθος με τη σειρά της διαθέτει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, εδάφη στα οποία ευδοκιμούν σπάνιες γηγενείς ποικιλίες και δικό της οίνο κατά παράδοση, που δεν είναι άλλος από την οξειδωτικού στυλ, Βερντέα.

Το Κλήμα Γράμψα αποτελεί τα τελευταία χρόνια έναν επιπλέον λόγο για να στρέψει κανείς το βλέμμα του στο πανέμορφο νησί. To boutique διαστάσεων οινοποιείο χτίστηκε στο ημιορεινό ριζίτικο χωριό Λαγωπόδο όταν οι Τάσος και Χρήστος Γράμψας αποφάσισαν να αναβιώσουν την οικογενειακή παράδοση και τις μνήμες που είχαν ως παιδιά από τον μούστο που ζύμωνε και το άνοιγμα των καινούριων κρασιών στο ερασιτεχνικό τότε οινοποιείο της οικογένειας. Το πατρικό μάλιστα σπίτι της οικογένειας εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στο χώρο του καινούριου επισκέψιμου οινοποιείου.

Κλήμα Γράμψα-Στη Ρίζα του Βουνού

Η μικρή οινική μονάδα του Κτήματος Γράμψα είναι αφοσιωμένη μόνο σε δύο τοπικές ποικιλίες της περιοχής με υποσχόμενο ποιοτικό δυναμικό, το Γουστολίδι και τον Αυγουστιάτη. Ο Αυγουστιάτης είναι μια ερυθρή ποικιλία που συναντάται στη Ζάκυνθο αλλά και την Πελοπόννησο δίνοντας κρασιά με πολύ ωραίο φρούτο, βαθιάς έντασης χρώμα, μαλακές τανίνες, υψηλή οξύτητα και μέσο δυναμικό παλαίωσης. Υπάρχει πιθανώς μία γεννετική σχέση με την Μαυροδάφνη αλλά δεν έχει ακόμα πλήρως αποδειχθεί.

Το εντυπωσιακό με το Κτήμα Γράμψα είναι ότι παρά το νεαρό της ηλικίας του φαίνεται πως έχει αποφύγει πλήρως τις "παιδικές ασθένειες" δίνοντας κρασιά καλαίσθητα σε όλα τα επίπεδα. Ετικέτες  που παρουσιάζουν ξεκάθαρα την ταυτότητα του οινοποιείου, ονόματα προσεγμένα που παραπέμπουν σε μια ιστορία και περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στις θετικές προσδοκίες  που δημιουργεί η φιάλη.

Η ποικιλία Αυγουστιάτης έρχεται αυτή τη στιγμή σε δύο ξηρές εκδοχές, εκ των οποίων η φρέσκια εκδοχή φέρει το όνομα Νέον ενώ η Ρίζα του Βουνού από τους ημιορεινούς αμπελώνες του κτήματος παραμένει σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

Το κρασί εντυπωσιάζει τόσο με την πολυπλοκότητα όσο και με την εξαιρετική ποικιλιακή του έκφραση. Φρέσκα κόκκινα φρούτα, κάποιες νύξεις βοτανικές που θυμίζουν Μαυροδάφνη, μπαχαρικά και ισορροπημένη βελανιδιά παρουσιάζουν ένα πολύ ενδιαφέρον αρωματικό σύνολο. Στο στόμα το κρασί είναι πραγματικά "νόστιμο", καθόλου υπερκχυλισμένο, με τανίνες στο στυλ ενός καλοφτιαγμένου Αγιωργίτικου, φρεσκάδα και κόκκινο φρούτο που θυμίζει κόκκινο κεράσι και φραμπουάζ με το βαρέλι μόλις να ακούγεται. Ένα μοντέρνο στυλ οινοποίησης, για ένα κρασί το οποίο ήδη από το ξεκίνημα του είναι απόλυτα προσβάσιμο και απολαυστικό. (90/100)

(Κλήμα Γράμψα, Αυγουστιάτης-Στη Ρίζα του Βουνού, 13% abv, Προτεινόμενη Λιανική Τιμή: 12,50€)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages