Τα Highlights από την επίσκεψή μας στην Κρήτη - Part 1
16 September 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Η Κρήτη είναι ένας πραγματικός οινο-γαστρονομικός παράδεισος και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν όταν ο Conrad από τους Wine Wankers μας ζήτησε να επισκεφτεί το νησί είδαμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία να τον ξεναγήσουμε στον Κρητικό αμπελώνα και να δούμε από κοντά μαζί του τις προοπτικές και την εξέλιξη πίσω από το Κρητικό κρασί. Αφήνοντας στην άκρη τη φιλοξενία και την οργάνωση που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, θα σταθούμε στα highlights της επίσκεψής μας αυτής καθεαυτής και θα επιστρέψουμε πιο αναλυτικά στο σύντομο μέλλον αφού όπως καταλαβαίνετε τη εβδομάδα που ήμασταν στο νησί έχουμε μαζέψει πάρα πολύ υλικό.

Μalvasia di Candia Aromatica και ριζότο με γαρίδες και σπαράγγια

Με το καλημέρα μας στο νησί προσγειώθηκε αυτός ο απίθανος συνδυασμός στο τραπέζι μας. Οι Κρητικοί φαίνεται πως έχουν βρει το «κουμπί» στα αρωματικά λευκά με τις αρωματικές ποικιλίες  Malvasia di Candia (απόγονος της Garganega στο Soave) και το Μοσχάτο Σπίνας να δίνουν πολύ ωραία αποτελέσματα σχεδόν στο σύνολό τους. Και ακόμα και αν θεωρούμε πως τις περισσότερες φορές είναι καλύτερο να πίνουμε τα αρωματικά κρασιά ως απεριτίφ, ο συνδυασμός της Malvasia με τη φρεσκάδα και την ένταση που διέθετε, αφενός έκανε το ριζότο να μοιάζει πιο ελαφρύ, αφετέρου ανέβαζε πολύ τις γευστικές εντάσεις του πιάτου. Μπράβο στον Καρακάση που το επέλεξε!

Δείπνο στο Θαλασσινό Αγέρι πάνω στη θάλασσα.

Καταπληκτικό το πρώτο μας δείπνο παρέα με τον Conrad, τον Αντώνη Ντουράκη από το οινοποιείο Ντουράκη και τον Afshin Molavi από το κτήμα Μανουσάκη με εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες και πρωτοκλασσάτο ψάρι μαεστρικά ψημένο στη σχάρα. To Κudos Malvasia Aromatica Ντουράκη 2014 ήταν εξαιρετικό απεριτίφ, πολύ ζωηρό, με κομψότητα, ενώ το Roussane Μανουσάκη 2014 και το Λύχνος Βιδιανό Ντουράκη 2014, ήταν γεμάτα, στρογγυλά και με όμορφη πολυπλοκότητα για να συνοδέψουν εξαιρετικά το ψάρι. Η έκπληξη όμως σε ένα τραπέζι με θαλασσινά ήταν το καινούριο 100% Mourvedre Μανουσάκη 2012, ένα ερυθρό κρασί από μια δύστροπη ποικιλία, με ώριμες τανίνες και χαρακτήρα που πατάνε γερά πάνω σε άφθονο μαύρο φρούτο και με τον κλασικά πιπεράτο, με ζωϊκές νύξεις, χαρακτήρα της ποικιλίας. Superb!!

Γευσιγνωσία στο οινοποιείο Καραβιτάκη με παραγωγούς από Χανιά και Ρέθυμνο

Θα κρατηθούμε πολύ να μη φάμε όλη τη παράγραφο περιγράφοντας τη γεύση από το "πασίγνωστο" όπως μας είπε ο Νίκος Καραβιτάκης ''μπουρέκι της γιαγιάς'' και να επικεντρωθούμε στο tasting των 40 κρασιών από 5 διαφορετικά οινοποιεία. Οι καινούριες ετικέτες του Μανουσάκη είναι "out of this world" και δόξα το Θεό ένα οινοποιείο που διαθέτει και περιοχόμενο και περιτύλιγμα. Αναζητήστε  Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας που αποτελούν την πρώτη απόπειρά του με Ελληνικές ποικιλίες.

Επίσης, ακόμα και αν το Ρωμέικο σαν ποικιλία δεν μπορεί να δώσει ερυθρά κρασιά επιπέδου, οι γλυκές εκδοχές και ο μαρουβάς που δοκιμάσαμε ήταν εξαιρετικά. Η "Euphoria" Ντουράκη ήταν αιθέρια και πολύ όμορφα ισορροπημένη παρά τα 220γ/λ υπολειμματικά σάκχαρα, ενώ το Romeiko 1997 σε φιάλη που θυμίζει Μαδέρα ήταν υπέρχοχα πολύπλοκο θυμίζοντας μερικά από τα καλύτερα Sherry. Για το εξαιρετικό Ρωμέικο Καραβιτάκη διαβάστε εδώ,  ενώ το single-vineyard Βιδιανό από αμπελώνα στα 640 υψόμετρο που έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε γαλλικά βαρέλια Vosges επιδείκνυε έναν φανταστικό συνδυασμό δύναμης και κομψότητας. Ανώσκελη και Κλάδος είναι δύο καινούρια οινοποιεία από τα οποία ξεχωρίσαμε την λευκή Άνω Πλαγιά 2014  από Βηλάνα και Βιδιανό κυρίως και το Βιδιανό Κλάδος 2014 αντίστοιχα.

Δοκιμή Βιδιανών και πικνίκ μέσα στο αμπέλι στην περιοχή των Δαφνών

Η εμπειρία της δοκιμής 8 Βιδιανών μέσα στο αμπέλι την ώρα του τρύγου ήταν από τις πλέον αυθεντικές που είχαν επιφυλάξει τα Wines of Crete για εμάς και τον Conrad. Φυσικά το Βιδιανό ήταν στο προσκήνιο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, αφού ακόμα και αν σύμφωνα με τον Ζαχαρία Διαμαντάκη και τον Νίκο Δουλουφάκη εξερευνούνται οι δυνατότητές του, θεωρείται ως το πιο ανερχόμενο σταφύλι του Κρητικού αμπελώνα.

Στα στυλ υπάρχει ποικιλία με βαρελάτες ή όχι εκδοχές αλλά ως γραμμή θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τυπικότητα έχει να κάνει με αρώματα βερίκοκου και νεκταρινιού, ήπιες οξύτητες και στρογγυλό σώμα με πολύ όμορφη σατινένια υφή που θυμίζει κάτι από Viognier. 5-6 χρόνια παλαίωση για τις βαρελάτες εκδοχές και 2-3 χρόνια για τις μη βαρελάτες,  φαίνεται πως μπορούν να προσδώσουν έξτρα διάσταση πολυπλοκότητας στα κρασιά.

Συνεχίζεται…

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages