Τα highlights από την επίσκεψη μας στην Κρήτη - Part 2
25 September 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Αν χάσετε το Μέρος Πρώτο από την επίσκεψή μας μπορείτε να το διαβάσετε εδώ!

Μετά την καταπληκτική δοκιμή των Βιδιανών μέσα στο αμπέλι με τον Conrad από τους Wine Wankers, ακολούθησε μια σύντομη επίσκεψη στους αμπελώνες του Ζαχαρία Διαμαντάκη.

Το highlight όμως της μέρας ήταν η ομαδική γευστική δοκιμή των παραγωγών της περιοχής που ακολούθησε το βράδυ. Δουλουφάκης, Διαμαντάκης, Silva Δασκαλάκη, Αλεξάκης, Ευφροσύνη, Ιδαία Οινοποιητική ήταν εκεί με αρκετές από τις ετικέτες που δοκιμάσαμε να μας αφήνουν καλές εντυπώσεις.

Ο Αλεξάκης που είναι ο μεγαλύτερος με βάση τις ποσότητες παραγωγός της Κρήτης είχε στη γκάμα του ένα εξαιρετικό Βιδιανό και ένα blend Κοτσιφάλι-Syrah και τα δύο με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής. Ο Διαμαντάκης  δίπλα στην φοβερά συμπυκνωμένη ερυθρή Διαμαντόπετρα (70% Syrah 30% Μαντηλάρι) έχει και πλέον και το λευκό αδερφάκι της από Βιδιανό και Ασύρτικο. Και τα δύο εξαιρετικά. Ο Νίκος Δουλουφάκης εντυπωσίασε με τον λευκό Δάφνιο 2013, με τον βαρελάτο Άσπρο Λαγό από Βιδιανό περασμένο σε βαρέλι αλλά και τον ερυθρό Άσπρο Λαγό από Cabernet Sauvignon. Από το καλύτερα ελληνικά Cabernet, με φίνα αρωματική πολυπλοκότητα, πράσινη πιπεριά, κασσίς και πολυδιάστατο στόμα.

Ευφροσύνη και Ιδαία Οινοποιητική κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον μας με τα Lumicino και Ocean αντίστοιχα  και τα δύο από Chardonnay και Θραψαθήρι. Τέλος από το οινοποιείο Silva Δασκαλάκη το λευκό Ένστικτο από Chardonnay-Βιδιανό, και το στιβαρό ερυθρό Ένστικο από Syrah και Κοτσιφάλι έκλεψαν την παράσταση. Η μέρα έκλεισε με γαμοπίλαφα, τραχανά με σαλιγκάρια και αντικριστό αρνί σε ένα πλήρως παραδοσιακό Κρητικό τραπέζι.

Η επίσκεψη μας την επόμενη μέρα στη Σητεία ήταν μια πραγματική αποκάλυψη. Εδώ μετά από μια δύσκολη διαδρομή με αρκετές στροφές και περίπου 3 ώρες από το Ηράκλειο, αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην πιο άγρια, "πρωτόλεια" πλευρά της Κρήτης. Το μοναστήρι Τοπλού το οποίο δεσπόζει στην περιοχή από τον 10 αιώνα αποτελεί ένα case-study επιτυχίας βασιζόμενης στην οργανική καλλιέργεια.

Ο δεσπότης μας υποδέχεται μαζί με τον οινολόγο Μανώλη Σταφυλάκη και μας εξηγούν πως το όραμα του δεσπότη για παραγωγή ελαιολάδου πρώτα και κρασιού στη συνέχεια χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων με σεβασμό στη γη, ένωσε τους τοπικούς παραγωγούς. Από τα δύο container ελαιολάδου το μήνα πίσω στο 1999 αυτή τη στιγμή φορτώνονται δύο container την ημέρα τα οποία καταλήγουν σε 27.000 διαφορετικά σημεία πώλησης!

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στους βιολογικούς αμπελώνες του μοναστηριού με τη μεγάλη ποικιλομορφία στα εδάφη και γευστική δοκιμή στο επισκέψιμο οινοποιείο τόσο κρασιών όσο και αποσταγμάτων. Ξεχωρίσαμε το Θραψαθήρι-Βηλάνα, με ώριμο βερικοκένιο φρούτο, ενώ το Syrah με γήινο χαρακτήρα και ζουμερό φρούτο εντυπωσίασε τον Conrad. Το γλυκό Λιάτικο είχε ωραία φρεσκάδα και 200g/lt σάκχαρα που τα έκρυβε με μεγάλη επιμέλεια.

Αν δεν έχετε πάει για μπάνιο στο Βάι με το φοινικόδασος ή σε κάποια από τις σχεδόν prive παραλίες της Σητείας βάλτε το προτεραιότητα στο επόμενο ταξίδι σας στο νησί  και αναζητήστε το ταβερνάκι πάνω στη θάλασσα στη Χιώνα για φοβερές θαλασσινές λιχουδιές.

Τελευταία ημέρα στη Κρήτη και νομίζεις ότι θες εκεί μέσα να χωρέσεις τα πάντα. Και όντως η έκτη μέρα στο νησί ήταν ίσως η πιο γεμάτη. Ξεκίνημα πρωί πρωί με Κνωσσό και τα λόγια περιττεύουν όταν συναντάς  το λίκνο του Μινωικού πολιτισμού και αντιλαμβάνεσαι την πρόοδο της εποχής με ζηλευτή αρχιτεκτονική, τέχνη, αποχετευτικά συστήματα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως φτιάχτηκαν εκείνη την περίοδο. Η συνέχεια σε έναν άλλο πολύ σπουδαίο, λιγότερο όμως γνωστό αρχαιολογικό χώρο στο Βαθύπετρο, με ένα από τα αρχαιότερα πιεστήρια στον κόσμο που χρονολογείται στο 1600 πχ.

Αφήνοντας το Βαθύπτερο συναντήσαμε τον Νίκο Μηλιαράκη, για μια δοκιμή Βιδιανών αυτή τη φορά από την περιοχή των Πεζών. Η δοκιμή έγινε στο αναπαλαιωμένο Μετόχι της οικογένειας δίπλα στο αμπέλι και εκεί ανάμεσα στη δοκιμή είχαμε την ευκαιρία να πούμε πολλά για το δίκτυο των Wines of Crete, τους στόχους και τα μελλοντικά βήματα που οι Κρητικοί οραματίζονται. Το κυρίως πιάτο της ημέρας ωστόσο σερβιρίστηκε στο οινοποιείο Λυραράκη όπου τα 13 οινοποιεία της περιοχής των Πεζών μας περίμεναν για γευστική δοκιμή παραπάνω από 50 κρασιών.

Το οινοποιείο Διγενάκη με ένα εξαιρετικό Βιδιανό και οινοποιείο Πατεριανάκη με ένα πολύ καλό Ασύρτικο έδειξαν τη δυναμική του Κρητικού αμπελώνα στα λευκά. Το ίδιο και ο Γαβαλάς (όχι αυτός της Σαντορίνης) παράγει ένα υπέροχα ανθικό blend Μοσχάτου Σπίνας και Μαλβαζίας, ενώ το οινοποιείο Μπουτάρη με το κλασικό Σκαλάνι του, ώριμο μαλακό και με όμορφη εξέλιξη από Syrah και Κοτσιφάλι διέπρεψε στα ερυθρά.

Το οινοποιείο Λυραράκη που φιλοξενούσε και το tasting τράβηξε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον μας με το λευκό Δαφνί, μια ποικιλία που πιστεύουμε και που διαθέτει ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα ginger και βοτάνων όπως φασκόμηλο. Συνέχεια με τη Mediterra και τα εξαιρετικά value for money Μυράμπελος ερυθρό και Ξερολιθιά λευκό. Από το οινοποιείο Μηλιαράκη η βουτυράτη, περασμένη από βαρέλι Βηλάνα ανέδειξε μια διαφορετική διάσταση της ποικιλίας και στον Μιχαλάκη σταθήκαμε στο απολαυστικό Gold Cuvee.  O Rhous, πρώην οινοποιείο Ταμιωλάκη έχει ένα θαυμάσιο blend Βιδιανό με Πλυτό που φέρει το όνομα Skipper και έχει περάσει βαρέλι και συνολικά μια πολύ καλή γκάμα προϊόντων με εξαιρετικά σχεδιασμένες ετικέτες.

Επίσης δοκιμάσαμε καινούριες προσπάθειες όπως από το οινοποιείο Τιτάκη, τα κρασιά του συνεταιρισμού των Πεζών, κρασιά από το νοτιότερο οινοποιείο της Κρήτης αυτό του Στραταριδάκη και κρασιά του Στυλιανού με το γλυκό  Κοτσιφάλι να είναι απολαυστικό.

Το βράδυ μαζευτήκαμε όλοι στο αποχαιρετιστήριο δείπνο με τους παραγωγούς να φέρνουν τα κρασιά τους και το μενού να συμπεριλαμβάνει έναν κόκορα κρασάτο με κριθαράκι σκέτο ποίημα και ρεβύθια κοκκινιστά με χοιρινό απίθανα μελωμένα, μαζί με ένα σωρό άλλες λιχουδιές και την καταπληκτική παρέα των οινοποιών σε μια συνολικά φανταστική οινο-γαστρονομική εμπειρία.

Δε θα επανέλθουμε απλά με διάφορα πολύ ενδιαφέροντα κείμενα για το Κρητικό κρασί, αλλά θα επιστρέψουμε πολύ σύντομα στο νησί, γιατί η Κρήτη είναι ένας πραγματικός μαγνήτης για τον επισκέπτη σε όλα τα επίπεδα.

Γρηγόρης-Γιάννης (Wine Commanders)

RELATED POSTS
13 April 2015
Πρώτα από όλα χρειάζεται να κάνετε το διαχωρισμό στο μυαλό σας ανάμεσα στον Άσπρο Λαγό και τον Δάφνιο του Δουλουφάκη. Μπορεί και τα δύο κρασιά να παράγονται από 100% Βιδιανό ...
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages