ΤΕΤΡΑΜΥΘΟΣ ΜΑΥΡΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ 2011: NATURAL ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ
20 November 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Παρακολουθούμε το οινοποιείο Τετράμυθος στενά εδώ και καιρό και χαιρόμαστε με την εξέλιξή του από το πρώτο μας τσεκάρισμα στην Ρετσίνα του, που τώρα παίζει δυνατά στην Αγγλία μέσω του μεγαλύτερου και πιο ιστορικού διανομέα Berry Bros & Rudd μέχρι το Sauvignon Blanc Μηλιά που ήταν και το τελευταίο μας video so far. 

Σήμερα λέμε να αλλάξουμε χρώμα και να σας πούμε για μία ποικιλία που τη βρίσκουμε μόνο στην Αχαΐα, το Μαύρο Καλαβρυτινό όπου ο Τετράμυθος παράγει το μοναδικό μονοποικιλιακό κρασί (17.000 φιάλες ετησίως) που εξάγονται στο συντριπτικό τους ποσοστό. Από αυτές μόλις οι 1.200 οινοποιούνται με ένα πολύ ''φυσικό τρόπο'' όπως μας λέει ο οινοποιός Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος, ένας οινολόγος που ψάχνεται και δεν διστάζει να πειραματίζεται.

Καταρχάς όλοι οι αμπελώνες του κτήματος στην Ορεινή Αγιαλεία καλλιεργούνται βιολογικά δηλαδή περιορίζοντας τα φυτοφάρμακα μόνο σε όσα παραδοσιακά επιτρεπόντουσαν όπως ο χαλκός και το θειάφι για παράδειγμα. Στη συνέχεια τα σταφύλια αποχωρίζονται από τα κοτσάνια τους με το χέρι, πιέζονται παραδοσιακά με το πόδι και ο μούστος ζυμώνει χωρίς την προσθήκη εμπορικών ζυμών. Η ωρίμαση πραγματοποιείται για 7 μήνες σε παλαιά βαρέλια που δεν προσδίδουν όμως βαρελάτα αρώματα αλλά επιδρούν μόνο στην υφή και στον όγκο στο στόμα. Εμφιάλωση όπως το περιμένατε με ελάχιστα μόνο θειώδη της τάξης των 20 mg/lt με μέγιστο επιτρεπτό τα 200.

Τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά; Καταρχάς ότι υπάρχει μεγάλη φροντίδα στο κρασί και ότι η προσπάθεια είναι να παρουσιαστεί μία καθαρή (pure) και αυθεντική εκδοχή της ποικιλίας. Στη συνέχεια ότι οι άνθρωποι του Τετράμυθου ψάχνονται πολύ στην οινοποίηση και μετά την Ρετσίνα που ζυμώνει σε αμφορέα κλείνουν το μάτι στην οινοποίηση ελάχιστων παρεμβάσεων για πιο αυθεντικά κρασιά.

Οπίσθια ετικέτα που εξηγεί την οινοποίηση Οπίσθια ετικέτα που εξηγεί την οινοποίηση

 

 

Το επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ενώ παρόμοιες πρακτικές ακολουθούνται και σε άλλα κρασιά ο Παπαγιαννόπουλος θεωρεί ότι καμία από αυτές δεν χρειάζεται να αναγράφεται στην κύρια ετικέτα. Υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι ''αυτοί που παράγουν για παράδειγμα κρασιά αυθόρμητης ζύμωσης(wild ferment) συνήθως δεν το αναγράφουν γιατί το θεωρούν δεδομένο''.

Από την άλλη συνεχίζει, ''έχουν παρουσιασθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο κρασιά με μεγάλα γράμματα wild yeasts/ferment, ή χωρίς θειώδη στην ετικέτα με την βιοτεχνολογία να μπαίνει στο παιχνίδι μιας και όλες οι μεγάλες εταιρείες λάνσαραν σκευάσματα με συνδυασμό άγριων ζυμών για αρχή της ζύμωσης (torelaspura) και για τέλος (cerevisiae/bayanus) για πολυπλοκότητα εκ του ασφαλούς και σιγουριά με απάλειψη της μαγείας της προσμονής και της ετήσιας γέννας του διαφορετικού''.

Στο κρασί τώρα που το δοκιμάσαμε πρόσφατα και που εμφανίστηκε στο ποτήρι μας με ένα βαθύ γκρενά χρώμα και ξεκάθαρη αρωματική έκφραση ώριμων κόκκινων κερασιών και γλυκών μπαχαρικών που πλαισιώθηκαν από πολύπλοκα γήινα αρώματα μαζί με λίγο δέρμα. Στο στόμα το κρασί είναι μαλακό με ήπιες τανίνες, στρογγυλό και νόστιμο να το πιεις, με φρεσκάδα και αρκετή πολυπλοκότητα για το στυλ του. Αν σας αρέσουν μόνο τα θηριώδη Syrah από τη Barossa κοιτάξτε άλλου, αν προτιμάτε όμως κάτι ιδιαίτερο με κομψές γραμμές ψηφίστε Καλαβρυτινό.(89/100)

* Αποκλειστική διάθεση του Natural Μαύρο Καλαβρυτινό μόνο από το οινοποιείο

** Η φιάλη που δοκιμάστηκε ήταν δείγμα

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages