Τι θα μπορούσε να κερδίσει η ελληνική βιομηχανία από την παρουσία της στο Συμπόσιο των Masters of Wine Part 1
25 May 2014

Όπως σας έχουμε ήδη πει, είναι χαρά μας που θα φιλοξενήσουμε Guests Posts από τους Έλληνες συμμετέχοντες στο 8ο Συμπόσιο των Masters of Wine στην Φλωρεντία. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα ενός φίλου του κρασιού που εισάγει στην ελληνική αγορά μερικά από τα πιο ποιοτικά κρασιά της Νέας Ζηλανδίας.

Κ.Λαζαράκης MW, Alessandro Torcoli, Maro Yerari, Γιάννης Καρακάσης και Βαγγέλης Μαλέρδος φυσικά! Κ.Λαζαράκης MW, Alessandro Torcoli, Maro Yerari, Γιάννης Καρακάσης MW και Βαγγέλης Μαλέρδος φυσικά!

 

Του Βαγγέλη Μαλέρδου (Εισαγωγέα οίνου και Diploma student)

Γηράσκω αιεί διδασκόμενος έλεγαν οι αρχαίοι… Άρα όταν μιλάμε για μια βιομηχανία που είναι βρέφος ακόμα, μόνο και μόνο η παρουσία σε ένα τέτοιου κύρους συμπόσιο θα ήταν από επιμορφωτική έως πολύτιμη.

Άνθρωποι οι οποίοι είναι οινοποιοί για γενεές επί γενεών, άνθρωποι που παράγουν μερικά από τα καλύτερα και ακριβότερα κρασιά του κόσμου, άνθρωποι που έχουν αφιερώσει περιουσίες και χρόνια ολόκληρα σε μελέτες για τη γη και το αμπέλι, ήταν όλοι εκεί, και όλοι μαζί πάνω απ’ όλα προ έταξαν το ήθος και το σεβασμό απέναντι σε αυτό που όλοι λέμε απλά κρασί. Σεβασμός στο κρασί όμως σημαίνει σεβασμός στην φύση, σεβασμός στη γη, στους ανθρώπους της, στους επιστήμονες, στον συνάδελφο οινοποιό, στον καταναλωτή που πίνει κρασί από 5 έως 5.000 ευρώ.

Προσπαθώντας να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, πιστεύω ότι η Ελληνική βιομηχανία οίνου (αν ήταν παρούσα) θα μπορούσε να διδαχθεί από αυτούς τους ανθρώπους για το πώς πραγματικά μπορεί και πρέπει να λειτουργεί.

Θα μπορούσε να ακούσει για την σωρεία μελετών και ερευνών που γίνονται από πανεπιστήμια ανά τον κόσμο και να προσπαθήσει να αναβαθμίσει την εκπαίδευση στην χώρα μας. Θα μπορούσε να καταλάβει ότι το «να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα» δε μας πάει πουθενά. Μόνο η συλλογικότητα και η κοινή προσπάθεια μπορούν να μας πάνε μπροστά.

Θα ήταν καλό να ακούσει την Γαλλίδα Anne-Claude Leflaive να περιγράφει πως και γιατί αποφάσισε να κάνει βιοδυναμική γεωργία και παραγωγή κρασιού. Να προβληματιστεί από την παρουσία γενετικά τροποποιημένων κλώνων αμπέλου και να ακούσει τον γενετιστή Dr.Jose Vouillamoz να μιλά για τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Να αφουγκραστεί τον υπεύθυνο Marketing του Αυστριακού κρασιού Willi Klinger εξηγώντας πως σε μία δεκαετία διπλασίασαν την αξία πωλήσεων των Αυστριακών κρασιών χωρίς να διπλασιάσουν τον όγκο, και να μη φοβηθεί να παραδειγματιστεί από αυτόν. Να ακούσει για το success story του Ιταλικού κρασιού και την επένδυση στη πολύ – ποικιλότητα του Ιταλικού αμπελώνα, και να αναρωτηθεί γιατί εμείς δεν κάνουμε το ίδιο.

Να ακούσει τον Gerard Basset (Master Sommelier & Master of Wine ή απλά πολλές οκάδες γνώση για το κρασί) να μιλάει με ταπεινότητα και σεβασμό για τον κάθε ένα παραγωγό που του εμπιστεύεται το κρασί του και τον κάθε απλό καταναλωτή που επιλέγει το εστιατόριο του, βάζοντας μπροστά την μετριοφροσύνη και όχι την έπαρση, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη και εμπλουτισμό της γνώσης.

Βαγγέλης μαζί με Gerard Basset MW MS OBE Βαγγέλης μαζί με Gerard Basset MW MS OBE

 

 

Να ακούσει οινοποιούς και οινολόγους να μιλούν για «όραμα» τους και για το πώς αυτό έγινε πράξη με σκληρό αγώνα, πάθος και περισσή μετριοφροσύνη. Να ανακαλύψει τα όρια μεταξύ επιστήμης και παράδοσης σε μια συζήτηση με τον Paul Pontallier του Chateau Margaux. Να ανακαλύψει το μέλλον της επικοινωνίας στον κόσμο του κρασιού μέσω των Social Media και να προβληματιστεί από την συζήτηση με την Jancis Robinson.

Να ζήσει την εμπειρία της Τοσκάνης και την πραγματική έννοια του οινοτουρισμού ανακαλύπτοντας πραγματικά νέους ορίζοντες οινικού πολιτισμού. Τέλος νομίζω θα ήταν τουλάχιστον διαφωτιστικό για όλους να ακούσουν τον Μαρκήσιο Piero Antinori να ξεδιπλώνει με αφοπλιστική απλότητα ένα όνειρο ζωής που γίνεται πράξη μέσα από το κρασί και την αγάπη για τη γη και το αμπέλι.

Μήπως τελικά η Ελληνική οινική βιομηχανία δεν πρέπει να χάσει το επόμενο συμπόσιο?

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο πόστ από τον Νίκο Λουκάκη, Wine Manager της ΓΕΝΚΑ

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages