ΤΟ ΓΙΑΝΑΚΟΧΩΡΙ ΦΕΥΓΕΙ. . . ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ΕΡΧΕΤΑΙ
12 October 2014
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Ένας σπουδαίος αθλητής οφείλει ιδανικά να κρεμάει τη φανέλα του, όταν βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας του. Να φεύγει με το κεφάλι ψηλά, αφήνοντας πίσω μόνο ευχάριστες αναμνήσεις σε όλους αυτούς που τον αγάπησαν και παρακολούθησαν σχεδόν φανατικά τη διαδρομή του στο χρόνο.

Υπάρχουν όμως φορές που μια αποχώρηση δεν είναι πάντα οικειοθελής και μπορεί να ορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες που δε γίνονται αντιληπτοί σε μια πρώτη ανάγνωση. Και η αλήθεια είναι πως ακόμα και αν θα θέλαμε για το Γιανακοχώρι του Κυρ-Γιάννη να σκαρφιστούμε μια περισσότερο γοητευτική ιστορία γύρω από την απόφαση της απόσυρσής του από την αγορά, η πραγματικότητα μας προσγειώνει.

Το Γιανακοχώρι βρέθηκε σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι, σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε ή να αλλάξει τη σύνθεσή του ή να κρεμάσει τη φανέλα του, αφήνοντας χώρο σε νέο 'παίχτη'. Ο λόγος είχε να κάνει με  τη λέξη Γιανακοχώρι, αφού ως χωριό μέσα στη ζώνη ΠΟΠ της Νάουσας, δε επιτρεπόταν να χρησιμοποιείται στην ετικέτα για ένα κρασί κατηγορίας ΠΓΕ το οποίο δεν ήταν 100% Ξινόμαυρο αλλά χαρμάνι Merlot μαζί με Ξινόμαυρο.

Η απόφαση πάρθηκε, προφανώς όχι χωρίς κόπο, τα είκοσι χρόνια αποτέλεσαν μια εξαιρετική ευκαιρία για μια θριαμβευτική αποχώρηση, η τελευταία χρονιά του 2011 που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά βαφτίστηκε last vintage και το νέο project το οποίο θα πατάει στο ίδιο χαρμάνι και θα φέρει το όνομα Κτήμα κύρ-Γιάννη, θα αποτελέσει από την επόμενη χρονιά τον άξιο διάδοχο της κλασικής ετικέτας.

Στο πρόσφατο Cellier Wine Fair μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε 8 διαφορετικές χρονιές Γιανακοχώρι ταξιδεύοντας πίσω στο 1993. Αυτές τι ευκαιρίες όπως ξέρετε δεν τις αφήνουμε να πάνε χαμένες και έτσι μοιραζόμαστε μαζί σας τις εντυπώσεις μας από τη πολύ ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή.

Πτήση Νο1 Πτήση Νο1

 

 

Γιανακοχώρι 2011-Last Vintage(14.5%)

Συνδυασμός μαύρου και κόκκινου φρούτου με ωραία δεμένο βαρέλι στη μύτη ενώ στο στόμα το κρασί είναι σφιχτό με μεγάλη συμπύκνωση και ένταση. Όχι ακόμα έτοιμο να το πιείτε αφού οι τανίνες θέλουν χρόνο να μαλακώσουν οπότε κάντε λίγο υπομονή και θα ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα μετά από 3-4 χρόνια. Ξινόμαυρο 40%, Merlot 60% με ωρίμαση 14 μήνες σε βαρέλια 225 και 500 λίτρων.(91/100)

Γιανακοχώρι 2004(14%)

Από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από υψηλή φαινολική συγκέντρωση και αρωματική ένταση. 10 χρόνια μετά το φρούτο έχει υποχωρήσει δίνοντας τη θέση του σε φυτικές νύξεις, ντομάτα, δέρμα, ενώ το στόμα τανικό και μάλλον for ever young αφού μία δεκαετία μετά οι τανικές εντάσεις παραμένουν στην τσίτα. Ξινόμαυρο 40%, Merlot 60% με ωρίμαση 9-12 μήνες σε βαρέλια 225  λίτρων.(87/100)

Πτήση Νο 2 Πτήση Νο 2

 

 

Γιανακοχώρι 2001 5lt(13.6%)

Εδώ είμαστε στην εποχή που το Ξινόμαυρο κυριαρχούσε με 60% στο χαρμάνι αφήνοντας μόνο το 40% στο Merlot. Χωρίς καμιά διαφωνία μεταξύ μας, ήταν το top της σειράς των κρασιών που δοκιμάσαμε, με τη 5lt φιάλη να κάνει μάλλον τη διαφορά, όμορφο εκφραστικό κόκκινο φρούτο, φυτικότητα που θύμιζε ντομάτα και ελιά, καπνό και μανιτάρι τρούφα. Το στόμα απολαυστικό, με μαλακές τανίνες γευστική πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. (92/100) 

Γιανακοχώρι 2000(13.6%)

Η κορυφαία χρονιά σύμφωνα με το  κτήμα από πλευράς καιρικών συνθηκών, το Ξινόμαυρο και εδώ στο 60% και πραγματικά μια χρονιά που 14 χρόνια μετά δείχνει ακόμα τη δυναμική της. Πολύ όμορφη εξέλιξη στη μύτη, πολυπλοκότητα και ένα ασυνήθιστα βοτανικό στοιχείο δίπλα στη φυτικότητα που έφερνε πολύ έντονα στο μυαλό χαμομήλι. Το στόμα αρκετά πιο επιθετικό από το 2001 με τανίνες ακόμα αυστηρές, με ένταση και πολύπλοκη επίγευση. (90/100)

Γιανακοχώρι 1997 3lt (13.6%)

Πλήρως εξελιγμένη αλλά πολύπλοκη μύτη με έντονη την γήινη και μανιταρένια διάσταση. Στο στόμα όμως το φρούτο έχει αρχίσει να χάνεται και έτσι το κρασί αδειάζει γρήγορα αφήνοντας την στεγνή αίσθηση των τανινών ως τελευταία εντύπωση. Η πρώτη χρονιά κατά την οποία το σύνολο των σταφυλιών οινοποιείται στο Κτήμα-Ξινόμαυρο 60%, Merlot 40% (87/100)

Πτήση Νο 3 Πτήση Νο 3

 

 

Γιανακοχώρι 1996 1.5lt (13.3%)

Εξελιγμένη μύτη με έντονα ζωικά στοιχεία μαζί με αποξηραμένο κόκκινο φρούτο στη μύτη ενώ στο στόμα το κρασί είναι ακόμα νεανικό σε σημείο που σε προβληματίζει αν τελικά θα ισορροπήσει. Ξινόμαυρο 60%, Merlot 40% (88/100)

Γιανακοχώρι 1995 (12.9%)

Challeging χρονιά από πλευρά καιρικών συνθηκών και ένα κρασί το οποίο έχει φτάσει στα όρια της εξέλιξής του.  Η μύτη πολύ εξελιγμένη, οριακά να αντέχει ακόμα στην επίθεση του χρόνου, από την άλλη ένα στόμα μαλακό με εξαιρετική ισορροπία ενσωματώνοντας όλα του τα στοιχεία. Πιείτε το τώρα. Ξινόμαυρο 60%, Merlot 40% (91/100)

Γιανακοχώρι 1993

Μύτη πολύ πιο ζωντανή από την αντίστοιχη του 1995, μια πραγματική έκπληξη μετά από 20 και βάλε χρόνια. Τυπικό Ξινόμαυρο στη παλαίωση του, φυτικό, βρεγμένα φύλλα, ντομάτα και ζωϊκές νύξεις. Στόμα χωρίς εξάρσεις, με τις τανίνες να έχουν λιώσει σχεδόν και με πεσμένο το φρούτο που δίνει χώρο στην οξύτητα να πάρει το πάνω χέρι. (89/100)

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages