ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΜΟΔΑ!
30 April 2015

H είδηση δεν είναι ότι ο Σάκης Ρουβάς θα ερμηνεύσει το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη. Η πραγματική είδηση θα είναι μόνο όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδήσει Σάκη - αίμα, δάκρυα και ιδρώτα κατά προτίμηση - καθότι τίποτα δεν μας σταματά και sky is the limit για τον Σάκης. 

Όμως πέρα από την πλάκα, υπάρχει πολύ ζουμί πίσω από αυτό το νέο. Ας ξεκινήσουμε από μία ερμηνεία που δόθηκε φόρα παρτίδα, ότι ο γνωστός τραγουδιστής είναι ο κατάλληλος να φέρει την νεολαία κοντά στο έργο του Μίκη, στην πραγματικότητα δηλαδή στην ποίηση του Ελύτη που μελοποιήθηκε από τον συνθέτη.

Αλήθεια από που κι ως που είναι ο Ρουβάς ο ιδανικός ενδιάμεσος του Άξιον Εστί και της νεολαίας και από που τέλος πάντων προκύπτει αυτό; Μήπως θα ήταν ακόμα καλύτερα να φέρναμε και τον Justin Bieber να πει κι αυτός μία στροφή; Και οι δύο είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη νεολαία και μάλιστα πολύ καλοί τραγουδιστές στο είδος τους.

Η ουσία για εμάς όμως δεν μετριέται με την επιτυχία της συναυλίας, με το πόσο κόσμο δηλαδή θα μαζέψει και θα ανάψει αναπτήρες αλλά με το αν πραγματικά καταφέρει και περάσει στον κόσμο τα μηνύματα και τον συμβολισμό ενός τέτοιου έργου. Για να το κάνεις αυτό ίσως χρειάζονται δύο απλές προϋποθέσεις. Πρώτον να έχεις (όντως) τον κατάλληλο άνθρωπο να το ερμηνεύσει και δεύτερον να έχεις δημιουργήσει μία έστω υποτυπώδη κουλτούρα στο κοινό, όχι γεια σας πάρτε ένα Άξιον Εστί και κόψτε το λαιμό σας.

Ας κάνουμε ένα παράλληλο projection στο χώρο του κρασιού. Λέμε να φέρουμε τον κόσμο κοντά στο κρασί και τα δίνουμε όλα γι αυτό, ενώ εμείς πιστεύουμε ότι ίσως θα έπρεπε να δημιουργήσουμε πρώτα μία κουλτούρα για να κρατήσουμε τον κόσμο που θα έρθει. Να δημιουργήσουμε τις δομές από νωρίς με μικρά-μικρά βήματα για ένα ποιοτικό κοινό που θα βλέπει πέρα από το αλκοόλ, να εξηγήσουμε επίσης τους κινδύνους που περικλείει το αλκοόλ και να κάνουμε ένα WineItUp με λίγα λόγια.

Γιατί αλλιώς, όσο εύκολα έρθει ο κόσμος λόγω μόδας ακόμα πιο εύκολα θα φύγει επίσης λόγω μόδας, μόλις κάτι άλλο trendy ή πιο κερδοφόρο εμφανιστεί. Στην πραγματικότητα σε ετούτο εδώ το κομμάτι της Ευρώπης ο καθένας κάνει ότι μπορεί. Ίσως όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages