5 ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
04 May 2014

Ξεκίνησε μία συζήτηση στο facebook την προηγούμενη εβδομάδα για τις γευσιγνωστικές σημειώσεις και το πόσο εξεζητημένη ή επιτηδευμένη ορολογία χρησιμοποιούν οι συγγραφείς αυτών μερικές φορές. Αυτή η συζήτηση όπως μας πληροφορεί ο πάντα πολύ καλά ενημερωμένος για όλα τα οινικά θέματα Γιάννης Παπαδάκης πήρε προέκταση μέχρι και στο ραδιόφωνο με αφορμή τη διαφορά μεταξύ ρωμαλέων και βελούδινων τανινών. Αναμένουμε πλέον με αγωνία πότε θα τελειώσει το The Voice για να ασχοληθεί και ο Λιάγκας σοβαρά με το θέμα.

Εμείς τα έχουμε πει εδώ και μήνες. Για την ακρίβεια πλησιάζει σχεδόν ένας χρόνος από τον Άρχοντα των Φρούτων που έκανε γνωστά και στην Ελληνική επικράτεια τα πεπόνια Cavaillon από την Προβηγκία. Το βασικό του σημείο είναι ότι οι εξεζητημένες περιγραφές αρωμάτων που τα έχει ακούσει μόνο ο συγγραφέας και 5-6 ακόμα είναι τόσο οικεία στον μέσο αναγνώστη(και καταναλωτή) όσο ένας παρατεταμένος καύσωνας στους κατοίκους της Γροιλανδίας.

Εκεί εκφράσαμε ακόμα την άποψη ότι μία περιγραφή που θέλει να απευθύνεται σε ένα κοινό οφείλει να πατάει στη γη και να χρησιμοποιεί το ανθρώπινο μέτρο ακόμα και στον αριθμό των descriptors που αναφέρει. Είναι τουλάχιστον αστείο και πιθανώς υπαρκτό μόνο στη σφαίρα της φαντασίας ένα κρασί των 6 ευρώ να προσφέρει αρωματική πολυπλοκότητα 16 αρωμάτων.  Κατά την γνώμη μας δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να βαφτίζεις το καλοφτιαγμένο πλην απλοϊκό, πολύπλοκο με το έτσι θέλω.

Το βασικό ερώτημα που διατυπώνεται λοιπόν και που είναι απαραίτητο να απαντηθεί για να βγει μία άκρη είναι σε ποιους απευθύνονται οι σημειώσεις, για ποιον γράφονται δηλαδή. Έχετε ακούσει για το CellarTracker την μεγαλύτερη δεξαμενή γευσιγνωστικών σημειώσεων που ο καθένας έχει την ευκαιρία να ξεδώσει και να νιώσει ως ο νέος Robert Parker αξιολογώντας όσο φαντεζί θέλει ένα κρασί; Αν όχι σας πληροφορούμε ότι ανανεώνεται σε καθημερινή βάση με χιλιάδες σημειώσεις και απόψεις μελών της κοινότητας. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι αυτές οι σημειώσεις είναι κυρίως το χόμπι του συγγραφέα και ως τέτοιες πρέπει να αξιολογούνται αν και ανάμεσά τους βρίσκεις μερικές εξαιρετικές σημειώσεις από σοβαρούς γευσιγνώστες.

Αν θέλει επομένως κάποιος να εκφραστεί, να υπερβάλλει ίσως όπως και να απευθυνθεί με τις πιο περίεργες λέξεις υπάρχουν τρόποι. Αν από την άλλη κάποιος μέσω μίας περίπλοκης σημείωσης επιδιώκει να προσελκύσει ένα ευρύ κοινό μέσω ενός μπλογκ ή ενός περιοδικού ίσως πρέπει να το κοιτάξει.

Στη συνέχεια με το επόμενο άρθρο μας μιλήσαμε για τις ''λογοτεχνικές'' σημειώσεις διατυπώνοντας ότι κατά την άποψή μας, στην πράξη απομακρύνουν τον καταναλωτή και ότι γράφονται περισσότερο με το βλέμμα στον καθρέφτη. Όπως το βλέπουμε και προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε στις λίγες σημειώσεις που έχει το σάιτ μας υπάρχει η ανάγκη πρώτον του σεβασμού του κρασιού και του παραγωγού και δεύτερον η αναζήτηση της ισορροπίας. Αυτό δεν μας απαγορεύει να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό μας όταν κάτι πραγματικά ξεχωρίζει αλλά σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο το κρασί.

Παράλληλα στο ίδιο άρθρο κάναμε αναφορά και στις ''πιο βαρετές πεθαίνεις', ουδέτερες και ωραιοποιημένες σημειώσεις που απλά γράφονται για να γράφονται χωρίς να προσθέτουν τίποτα ουσιαστικό ούτε στο κρασί ούτε στον καταναλωτή.

Το να αποδίδεις στο κρασί αυτό που αξίζει όσο πιο αντικειμενικά γίνεται είναι το επιστέγασμα της γευσιγνωσίας και αυτό κάνει την περιγραφή ενός κρασιού μία εξαιρετικά σημαντικά υπόθεση. Προσπαθώντας να τα βάλουμε όλα σε μία τάξη θα εστιάσουμε σε 5 σημεία που πιστεύουμε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συντελέσουν στη δημιουργία ουσιαστικών σημειώσεων αλλά και μίας κοινής γλώσσας ακόμα και για τον βασικό καταναλωτή.

1. Να μην είναι κουραστικές αλλά ούτε επίσης εξεζητημένες. Είναι μία δύσκολη ισορροπία που θέλει πρώτα απ'όλα γνώση και εμπειρία.

2. Να χρησιμοποιούν ορολογία που μπορεί να γίνει κατανοητή. Δεν είναι όλοι οι καταναλωτές απόφοιτοι WSET Diploma οπότε το μέτρια(+) οξύτητα λέει κάτι μόνο σε εμάς και μερικούς λίγους ακόμα.

3. Να διαβάζουν το κρασί πέρα από τα αρώματα και τον αγώνα να εντοπιστούν όσο περισσότερα γίνονται, δίνοντας έμφαση και στο στόμα που δίνει στην πράξη και τη μεγαλύτερη απόλαυση. Το διάβασμα της γευστικής παλέτας, η δομή, το βάθος φρούτου, η συμπύκνωση, η ισορροπία είναι έννοιες που απαιτούν πολύ περισσότερη τριβή από το αν το κρασί εκτός από αρώματα λουκουμιού, τριαντάφυλλου κρύβει και αρώματα lychees και τζίντζερ.

4. Να μην είναι σημειώσεις του τύπου ''όλα καλά και όλα ωραία, χθες ήμουν με άλλονε παρέα'' αλλά να κριτικάρουν και τις αδυναμίες του κρασιού. Εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις, η μία να μην μπορείς να εντοπίσεις τις αδυναμίες οπότε γράψε κάτι άλλο ή να μην θέλεις να τις αναφέρεις για λόγους τακτικής, οπότε γιατί δεν γράφεις κάτι άλλο επίσης.

5. Να καταβάλλουν προσπάθεια να επικοινωνούν αντικειμενικά το κρασί ακόμα και αν στην πράξη πέσουν έξω μερικές φορές.

Η κεντρική φώτο από http://beaucharles.com/category/caliofrnia/

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages