6 χρονιές Δαφνί Λυραράκη
11 March 2016
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ:

Την περασμένη Πέμπτη είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε μια κάθετη γευστική δοκιμή 6 χρονιών Δαφνί Λυραράκη, με το παλαιότερο κρασί να προέρχεται από την χρονιά του 2004. Η πολύ χαλαρή αλλά άκρως επιμορφωτική γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε στην κάβα MrVertigo και την παρουσίαση της κάθετης ανέλαβε η εξαιρετική οινολόγος του κτήματος Μύριαμ Αμπουζέρ που μας καθοδήγησε με λεπτομερή τρόπο στα κρασιά και τις διαφορετικές, μεταξύ τους, χρονιές.

Για ακόμα μια φορά μέσα από τη γευστική δοκιμή αναδείχθηκε η διαφορετικότητα και το βάθος του ελληνικού αμπελώνα αλλά ταυτόχρονα το πόσο καινούριος και ανεξερεύνητος είναι. Η ίδια η Μύριαμ όταν προσλήφθηκε στο κτήμα δεν είχε καμιά εμπειρία και γνώση σε σχέση με τις κρητικές ποικιλίες και ο πειραματισμός είναι μέχρι και σήμερα ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να τις κατανοήσει καλύτερα. Το Δαφνί  οινοποιείται ήδη από το 2000 και μετά από πολλές δοκιμές και διαφορετικές τεχνικές οινοποίησης μπορεί να αξιολογηθεί πλέον το δυναμικό παλαίωσης του κρασιού. Μια διαδικασία που όπως είπε η Μύριαμ αφενός βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων αφετέρου μπορεί να γκρεμίσει προκαταλήψεις που όλοι μας κουβαλάμε.

Το "μυστήριο" λοιπόν ταξίδι ξεκίνησε από το παρόν και τις νεότερες χρονιές σε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε τα χαρακτηριστικά της σπάνιας ποικιλίας. Το Δαφνί διαθέτει "τρομακτικά" μεγάλα τσαμπιά, με μεγάλες ρώγες και εύκολα σου δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για επιτραπέζιο σταφύλι. Έχει ανθεκτικό φλοιό, κάλλιστα ορισμένες χρονιές θα μπορούσε να μείνει ανέπαφο πάνω στο αμπέλι μέχρι και τα Χριστούγεννα και λόγω φλοιού είναι δύσκολο να προσβληθεί από ασθένειες. Είναι πολύ εύγευστο, ωριμάζει αργά αλλά είναι δύσκολο στην οινοποίηση για αυτό και για χρόνια δεν το εκτιμούσαν, κινδυνεύοντας με εξαφάνιση. 

Δεν πρόκειται για μια αρωματική ή φρουτώδη ποικιλία. Το βασικό του άρωμα θυμίζει βότανα και δεν είναι τυχαίο που το λένε Δαφνί αφού οι παλιοί έδιναν όνομα στο σταφύλι με βάση τα γευστικά χαρακτηριστικά του όταν το έτρωγαν. Έτσι πήρε το όνομα του από το φυτό δάφνη, τα αρώματα της οποίας θυμίζει έντονα, μαζί με φασκόμηλο και άλλες βοτανικές νύξεις. Πέρα από τα βότανα βγάζει κάποια γλυκά και ανθικά αρώματα που θυμίζουν χρυσάνθεμο.

Οι οξύτητες του δεν είναι υψηλές, το στόμα είναι αρκετά ελαφρύ και το αλκοόλ μόνο σε εξαιρετικά ώριμες χρονιές μπορεί να περάσει το 12.5%. Στο στόμα δείχνει περισσότερο φρούτο και θυμίζει έντονα τσάι με λεμόνι. Γενικά έχει έναν ιδιαίτερο και σπάνιο αρωματικό χαρακτήρα που το κάνει πραγματικά μοναδικό είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι.

Εντυπώσεις-Συμπεράσματα από την κάθετη δοκιμή

Παρά το γεγονός ότι βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις 10ετούς+ παλαίωσης εκδοχές της ποικιλίας θα έπινα το Δαφνί μέχρι τα 4-5 χρόνια από τον τρύγο όταν και ο ποικιλιακός του χαρακτήρας διατηρείται. Το 2011 είχε έντονα τα αρώματα της δάφνης, το τσάι και τα βότανα, συνδυάζοντας φρεσκάδα και εξέλιξη. Αρωματικά ήταν το πιο ενδιαφέρον κρασί της δοκιμής αν και το στόμα υστερούσε όντας σχετικά κοντό, λόγω δύσκολης χρονιάς.

Το Δαφνί παρά το υψηλό για λευκό κρασί pH (κοντά στο 3.45) μπορεί να παλαιώσει και αυτό οφείλεται στο αρωματικό του δυναμικό και σε κάποιες τανίνες που υπάρχουν στο σταφύλι και το βοηθούν στο χρόνο. Ειδικά στις παλαιότερες χρονιές που είχαμε εκχύλιση των φλοιών με τον μούστο όπως στα ερυθρά κρασιά  τα φαινολικά στοιχεία ήταν έντονα στο στόμα.

Παρά το γεγονός ότι το 2010 ήταν μια πολύ καλή χρονιά και δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές στην οινοποίηση σε σχέση με το 2011, το 2010 ήταν πολύ περισσότερο εξελιγμένο. Αποξηραμένα βότανα, φυτικότητα, έντονο γαρύφαλλο και χαρουπόμελο έδιναν μια ώριμη και πολύ διαφορετική μύτη σε σχέση με τα υπόλοιπα κρασιά της δοκιμής. Στο στόμα το κρασί ήταν μεστό, ώριμο και στρογγυλό με παρατεταμένη επίγευση. Μη με ρωτήσετε γιατί αυτή η μεγάλη διαφορά...

Από χρονιά σε χρονιά υπάρχουν διακυμάνσεις και πρέπει να ξέρεις τι θέλεις να πάρεις και πως μπορείς να το πάρεις από το σταφύλι. Ένα ποσοστό του 2005 έγινε με ερυθρή οινοποίηση και πέρασμα από δεύτερης χρήσης βαρέλια, με το κρασί να παραμένει στον οινοποιητή με τα φλούδια για 10 μέρες. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Μύριαμ σε ένα κρασί το οποίο τρυγήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με πολύ παχύ φλοιό ένα απλό 24ώρο skin contact δε θα μπορούσε να δώσει τα αρώματα τα οποία θέλει. Τα πάντα είναι θέμα χρονιάς λοιπόν και εμπειρίας. Όσο μεγαλώνει η εμπειρία τόσο καλύτερα κρασιά θα βλέπουμε.

Μπορεί το Δαφνί να μην είναι από τα "into your face" κρασιά  ωστόσο το ιδιαίτερο αρωματικό του προφίλ σε συνδυασμό με τον ελαφρύ χαρακτήρα, το χαμηλό αλκοόλ και την ήπια οξύτητα το κάνουν ελκυστικό. Δοκιμάστε το με φακές ή άλλα όσπριαχοχλιούς με δεντρολίβανο ή πίτες με άγρια χόρτα και θα με θυμηθείτε.

Κλείνοντας θα έλεγα πως αν κάτι μου λείπει από το Δαφνί αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη οξύτητα στην οποία και υστερεί. Από την άλλη δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε αυτή τη ζωή, τουλάχιστον όταν δε θέλουμε πολύ να παρεμβαίνουμε στη φύση, μια προσέγγιση που τόσο η Μύριαμ ως οινολόγος όσο και το κτήμα Λυραράκη ως φιλοσοφία ακολουθούν.

Δοκιμάστε το!

Γρηγόρης

RELATED POSTS
16 January 2013
Η οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα έχει πείσει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εξαγωγές. Αυτό που προσφέρουν στην παγκόσμια αγορά είναι ένα εύρος καλοφτιαγμένων, οικονομικά προσιτών κρασιών, ...
16 January 2013
Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Ουγγαρίας, την περιοχή Tokaj-Hegyalja. Θρύλοι συχνά συνοδεύουν την ...
16 January 2013
Το Chardonnay είναι μια ποικιλία που όταν παράγεται από λιγότερο φημισμένες περιοχές, έχει την δυνατότητα να είναι και συναρπαστικό και λιγότερο ακριβό, πάντα συγκριτικά με κρασιά από τη Βουργουνδία ή ...

VIDEOS

07 May 2016
Ένα από τα πιο συνηθισμένα ελαττώματα του κρασιού είναι η οσμή φελλού (φελλομένο κρασί ή μπουσονέ). Τι είναι και πως γίνεται αντιληπτό; O Γιάννης Καρακάσης MW απαντά μέσα από τη ...

Pages